Απαραίτητη η ΟΥΝΦΙΚΥΠ μέχρι το τέλος της τουρκικής κατοχής, τόνισε ο Αγγελίδης στα ΗΕ




Η παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ είναι απαραίτητη μέχρις ότου διασφαλιστεί το τέλος της παράνομης τουρκικής κατοχής και η αποκατάσταση της ειρήνης και της διεθνούς νομιμότητας, είπε ο Υπουργός Αμυνας Σάββας Αγγελίδης, μιλώντας το απόγευμα της Παρασκευής στην Υπουργική Σύνοδο για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις, που πραγματοποιείται στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

«Ως χώρα που φιλοξενεί μιας μακράς διάρκειας ειρηνευτική επιχείριση των Ηνωμένων Εθνών, η Κύπρος θεωρεί ότι οι εντολές των ειρηνευτικών επιχειρήσεων πρέπει να είναι απλές, ανεξάρτητα του πόσο πολύπλοκη είναι η σύγκρουση», σημείωσε.

Τόνισε ότι η UNFICYP είναι ένα τέτοιο παράδειγμα. Η εντολή της έχει αποδειχθεί αρκετά ευέλικτη για να οδηγήσει τη Δύναμη μέσω πολύ σημαντικών αλλαγών επί του εδάφους, καθ `όλη τη διάρκεια της παρουσίας της.

Ο Υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι η διατήρηση της ειρήνης εξακολουθεί να είναι το πιο σημαντικό εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας για να σταματήσουμε τον κύκλο των συγκρούσεων.

«Εφόσον δεν είμαστε επιτυχείς στην πρόληψη των συγκρούσεων, τότε είμαστε συλλογικά υπεύθυνοι για να αμβλύνουμε τα αποτελέσματά τους και να τα τερματίσουμε, εξυπηρετώντας την προώθηση και διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας», σημείωε.

Ο Σάββας Αγγελίδης υπογράμμισε ότι οι ειρηνευτικές επιχειρήσεις πρέπει να είναι προσαρμοσμένες στη σύγκρουση που επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν και είναι καθοριστικής σημασίας για τη διασφάλιση της σταθερότητας και ενός ευνοϊκού κλίματος που μπορεί να δημιουργήσει ειρηνευτικές συμφωνίες. Επιπλέον, η διαρκής συναίνεση της φιλοξενούσας κυβέρνησης για την παρουσία και τη λειτουργία μιας Δύναμης και η συνέργεια των Ηνωμένων Εθνών με τον οικοδεσπότη, πρέπει να υπάρχει διαρκώς, για να είναι η ειρηνευτική επιχείρηση αποτελεσματική και εάν πρόκειται η αυτοσυντηρούμενη ειρήνη να ακολουθήσει την απόσυρσή της.

Έκανε ειδική αναφορά στα θέματα της προστασίας των αμάχων και ευάλωτων πληθυσμών, ιδίως γυναικών και κοριτσιών στις ειρηνευτικές επιχειρήσεις και σημείωσε την ανάγκη ειδικής εκπαίδευσης για τα θέματα του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και θεμάτων φύλου, τονίζοντας ότι πρέπει να ηγούνται δια του παραδείγματος σε θέματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης.
«Ο αυξανόμενος αριθμός γυναικών ειρηνευτών και γυναικών σε υψηλές θέσεις διοίκησης είναι το κλειδί προς αυτή την κατεύθυνση, αν και έχει καθυστερήσει, Είμαστε υπερήφανοι που η ΟΥΝΦΙΚΥΠ είναι η πρώτη ειρηνευτική επιχείρηση της οποίας ηγούνται γυναίκες και στα τρία τμήματα, στρατιωτικό, αστυνομία και πολιτικό», πρόσθεσε.

Ο Κύπριος Υπουργός Άμυνας υποστήριξε ότι οι αρχές της πρόληψης των συγκρούσεων και της διατήρησης της ειρήνης – και όχι οι πολιτικές εκτιμήσεις – πρέπει να καθορίζουν την ανάπτυξη, την εντολή και τη διάρκεια των ειρηνευτικών επιχειρήσεων, σημειώνοντας ότι η Γραμματεία του ΟΗΕ διαθέτει αυτή την εμπειρογνωμοσύνη και το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει να εξετάζει κάθε υπόθεση βάσει των κριτηρίων της, βασιζόμενη αποκλειστικά στο κριτήριο της διατήρησης της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας.

Στο πλαίσιο αυτό, υπενθύμισε ότι η Κύπρος έχει υποστηρίξει την πρωτοβουλία “Δράση για διατήρηση της ειρήνης” καθώς και τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την επικέντρωση των ειρηνευτικών επιχειρήσεων στις επιδόσεις και την ικανότητά τους να εκπληρώνουν τις εντολές τους.

«Χαιρετίζουμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής για το σκοπό αυτό, συμπεριλαμβανομένης και της ανάπτυξης μιας συνολικής πολιτικής απόδοσης για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις», είπε.

Ολοκληρώνοντας, ο Υπουργός Άμυνας εξέφρασε τη βαθιά εκτίμηση της Κύπρου προς όλα τα κράτη μέλη που συνέβαλαν με οικονομικούς, οικονομικούς και αστυνομικούς πόρους στην UNFICYP όλα αυτά τα χρόνια και υπενθυμίζοντας ότι η κυπριακή κυβέρνηση καλύπτει το ένα τρίτο του προϋπολογισμού της UNFICYP μέσω εθελοντικών συνεισφορών και θα συνεχίσει να το πράττει.

«Η UNFICYP είναι μια αποτελεσματική ειρηνευτική επιχείρηση του ΟΗΕ λόγω των σταθερά καλών επιδόσεών της σύμφωνα με την εντολή της. Η παρουσία της είναι απαραίτητη μέχρις ότου διασφαλιστεί το τέλος της παράνομης τουρκικής κατοχής και η αποκατάσταση της ειρήνης και της διεθνούς νομιμότητας», κατέληξε η παρέμβαση του Κύπριου Υπουργού Άμυνας στην υπουργική σύνοδο.

ΚΥΠΕ – Αποστόλης Ζουπανιώτης – ΗΠΑ/Ηνωμένα Έθνη 29/03/2019 22:49

Κάθε αλλαγή στις δυνάμεις του ΟΗΕ στην Κύπρο, μπορεί να αποβεί επιζήμια, είπε ο Αποστολάκης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: