Πενήντα χρόνια από την τουρκική κατοχή: H κυπριακή πρεσβεία στην Αθήνα ενημέρωσε τις διπλωματικές αποστολές για τους αγνοούμενους

FILE PHOTO: Στιγμιότυπο από τις έρευνες για τα λείψανα δύο αγνοουμένων εντόπισαν επιστήμονες της ΔΕΑ στο κατεχόμενο χωριό Κοντεμένος. FILE PHOTO. ΚΥΠΕ




Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στην Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, ενημέρωση των Αρχηγών των Διπλωματικών Αποστολών των κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που έχουν ως έδρα την Αθήνα, για τις τελευταίες εξελίξεις επί της πτυχής των αγνοουμένων. Η ενημέρωση εντάσσεται στο πλαίσιο εκδηλώσεων μνήμης για τα 50 χρόνια από την τουρκική κατοχή.

Καλωσορίζοντας τους Αρχηγούς των Διπλωματικών Αποστολών, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας Σταύρος Αυγουστίδης αναφέρθηκε στο δράμα που εξακολουθούν να βιώνουν οι συγγενείς των αγνοουμένων και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο αναφαίρετο δικαίωμά τους να πληροφορηθούν για την τύχη των αγαπημένων τους.

Στη συνέχεια, απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Γονέων και Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Μαρία Καλμπουρτζή και ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Νίκος Σεργίδης.

Ο τέως Γενικός Εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας Κώστας Κληρίδης προέβη σε λεπτομερή παρουσίαση των νομικών πτυχών του ανθρωπιστικού ζητήματος της ανεύρεσης των αγνοουμένων και ενημέρωσε τους Αρχηγούς των Διπλωματικών Αποστολών για τις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία για τη διακρίβωση της τύχης κάθε αγνοούμενου προσώπου.

Η Μαρία Λεοντίου – Γεωργίου, θυγατέρα αγνοούμενου από την Κύπρο, και η Βασιλική Ζώη, της οποίας ο εξ Ελλάδος θείος της εξακολουθεί να βρίσκεται στο μακρύ κατάλογο των αγνοουμένων, εξιστόρησαν τα προσωπικά τους βιώματα από τη μη διαλεύκανση της τύχης των συγγενών τους, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο συνεχιζόμενο δράμα που βιώνουν εδώ και 50 χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, προβλήθηκε ντοκιμαντέρ το οποίο ετοιμάστηκε από την Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων.

Ο ποιητής και Καθηγητής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Δημήτρης Χρυσοχόος, ανέγνωσε δύο ποιήματα που έγραψε για την Κύπρο και αφορούν την τουρκική εισβολή και τους αγνοούμενους.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ-Αδάμος Ζαχαριάδης
Αθήνα, Ελλάδα

Τιμή στα 187 μέλη της Ειρηνευτικής Δύναμης που έχασαν τη ζωή τους στην Κύπρο: Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ αποτελεί κομμάτι αποκατάστασης της ειρήνης στην Κύπρο, λέει ο Χριστοδουλίδης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: