Αναβαθμισμένη και πιο «δυνατή» η άσκηση Μέδουσα, αποφάσισαν οι κ. Αποστολάκης και Zaki




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Η Ελλάδα και η Αίγυπτος συνεχίζουν ακάθεκτες να δουλεύουν πάνω στον τομέα της «διαλειτουργικότητας» των Ενόπλων Δυνάμεων των δυο χωρών και κυρίως της τυποποίησης που αφορά στο κομμάτι των Ειδικών Επιχειρήσεων που οι δυο υπουργοί συζήτησαν εκτενώς.

  • Ο Έλληνας υπουργός που συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, συμφώνησαν όπως όλες οι κοινές δράσεις θα συνεχιστούν και ορισμένες από αυτές να διευρυνθούν με περισσότερες κοινές ασκήσεις. Δεν είναι παράλογο ο Ευάγγελος Αποστολάκης να συνεχίζει τις επαφές με Αξιωματούχους από τη λεκάνη της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, καθώς και ο ίδιος εκείνο που επιθυμεί είναι η χώρα μας να βγαίνει συνεχώς μπροστά στις εξελίξεις. Ιδίως τώρα που το θέμα των ενεργειακών σχεδόν μονοπωλεί το ενδιαφέρον όλων των χωρών της περιοχής.
  • Επιπλέον ο Έλληνας υπουργός δεν σταματά την προσπάθεια που έκανε κι από τη θέση του Α’ ΓΕΕΘΑ, να χτίζει τις γέφυρες που απαιτούνται, με τις χώρες εκείνες που- κυρίως τώρα -δεν έχουν και τις καλύτερες των σχέσεων με τη γειτονική μας χώρα, παρά του γεγονότος πως Ελλάδα και Τουρκία, διάγουν περίοδο «χαμηλής έντασης» σε μια προσπάθεια που ξεκίνησε εδώ και καιρό γοα να πέσουν οι τόνοι.

Αυτό ο κος. Αποστολάκης, γνωρίζει καλά πως θα έχει ημερομηνία λήξης, διότι η Άγκυρα σαφέστατα θα πιέσει να εισχωρήσει κι εκείνη στα ενεργειακά της περιοχής.

Μέχρι σήμερα, έλεγαν κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, πως οι σύμβουλοι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του δείχνουν τον λανθασμένο τρόπο των εντάσεων και του νόμου του ισχυρού, κάτι που οι δυνάμεις της ενεργειακής συμμαχίας συν τις Ηνωμένες πολιτείες, όπως και τη Γαλλία, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν ν’ ανεχθούν.

Άρα η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας της περιοχής, είναι αυτή που στέκεται ικανή ως συνομιλητής προς όλους.

Πιο συχνή και μεγαλύτερη η άσκηση Μέδουσα

Ο Ευάγγελος Αποστολάκης και ο υπουργός Άμυνας της Αιγύπτου, Στρατηγός Mohamed Zaki, συμφώνησαν πως η άσκηση «Μέδουσα» πλέον θα γίνεται ανά εξάμηνο, κάτι που εφαρμόστηκε πιλοτικά.

Ήδη από την πρώτη άσκηση Μέδουσα, η Τουρκία είχε αντιδράσει, κουνώντας το δάχτυλο κυρίως προς τους Αιγυπτίους, οι οποίοι άφησαν να περάσει αρκετός καιρός μέχρις ότου απαντήσουν, αλλά όταν το έκαναν, οι Αξιωματούχοι της Άγκυρας κατάλαβαν πως οι ομόθρησκοί τους, πέρασαν σε άλλο επίπεδο συνεργασιών στην περιοχή.

  • Η έκφραση από τη μια πλευρά για το ελικοπτεροφόρο τύπου Mistral, πως «ανήκει και στους Έλληνες για να εκπαιδεύονται» κι’ από την άλλη, πως «όποιος πειράξει την Κύπρο ή όποια χώρα της συμμαχίας αυτής, είναι εχθρός» ανήκει ουσιαστικά στην κεφαλή της Αιγύπτου και αποτελεί σαφή μηνύματα αποτροπής προς την «καγχάζουσα» Τουρκία.
  • Στην άσκηση Μέδουσα, οι δυο υπουργοί συζήτησαν τους τρόπους αναβάθμισης του τομέα των Ειδικών Δυνάμεων, με την Αίγυπτο να θέλει περισσότερη τεχνογνωσία στο αποβατικό κομμάτι, κάτι που σε κάθε κοινή άσκηση, αναλαμβάνουν οι Έλληνες Πεζοναύτες ως επικεφαλής.
  • Οι τρόποι των αποβατικών ενεργειών στις οποίες ασκούνται Έλληνες και Αιγύπτιοι είχαν απασχολήσει κατά πολύ και στην τελευταία Μέδουσα που είχε διεξαχθεί, νότια της Κρήτης, μέχρι και το όριο της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Σύμφωνα με πληροφορίες, Αιγύπτιοι και Έλληνες είχαν συνεκπαιδευτεί και σε σενάρια τόσο υπεράσπισης, όσο και ανακατάληψης μιας ενεργειακής πλατφόρμας αλλά και στην έρευνα και διάσωση με την 31η Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας Διάσωσης να «διασώζει» από τα νερά της Μεσογείου Αιγύπτιο ιπτάμενο που είχε αναγκαστεί να εγκαταλείψει το αεροσκάφος του, ένα σενάριο που είχε εφαρμοστεί και στην άσκηση «Νέμεσις» στην Κύπρο.
  • Το επόμενο βήμα που είναι το επιθυμητό κι από τις δυο πλευρές είναι η αναβάθμιση των επαφών και πάλι σε επίπεδο Ειδικών Δυνάμεων αλλά με έμφαση στις Ειδικές Επιχειρήσεις. Ο τομέας αυτός που είναι κατά πολύ πιο σύνθετος, απαιτεί διαρκή επαφή, κάτι που ήδη υπάρχει με την ανταλλαγή επισκέψεων τμημάτων τόσο στην Αίγυπτο, όσο και στην Ελλάδα.

Να σημειώσουμε πως η χώρα μας δεν έχει σταματήσει την αναβάθμιση πάνω στον συγκεκριμένο τομέα με πολλές κοινές ασκήσεις ακόμη και με τμήματα από τις Ηνωμένες πολιτείες.

Το τρίτο μέρος των συμφωνιών έχει να κάνει με το Πολεμικό Ναυτικό, που εδώ και περίπου δυο χρόνια είχε ξεκινήσει η συνεργασία με Αιγυπτίους να περνούν από ταχύρυθμα επιχειρησιακά σχολεία στον Ελληνικό στόλο και στη συνέχεια Αξιωματικοί να τους αξιολογούν πάνω σε πλοία.

Μάλιστα Αποστολάκης και Mohamed Zaki, αναφέρουν πληροφορίες, συμφώνησαν και στο να υπάρξουν εκπαιδευτικά ταξίδια των σπουδαστών από τις παραγωγικές σχολές των δυο χωρών, ώστε η όσμωση ανάμεσα στις ΕΔ των χωρών να ξεκινά από τους αυριανούς Αξιωματικούς.

Η Αίγυπτος, όπως σημείωναν ανώτατες πηγές θεωρεί την Ελλάδα μια από τις χώρες που μπορεί να εμπιστεύεται τώρα και στο μέλλον για τις εξελίξεις που αφορούν την περιοχή, ενώ οι Αιγύπτιοι Αξιωματούχοι δίνουν μεγάλη βαρύτητα και στην τριμερή Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, τοποθετώντας τη, ως νούμερο ένα προτεραιότητα.

Γ.Σ., ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Το «Close Check» πριν πέσει η αυλαία της προπαγανδιστικής άσκησης “Γαλάζια Πατρίδα”

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: