Το «Close Check» πριν πέσει η αυλαία της προπαγανδιστικής άσκησης “Γαλάζια Πατρίδα”




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Αυτές τις ώρες, τα περισσότερα πλοία του Τουρκικού στόλου έχουν ήδη δέσει κάβους στους ναυστάθμους της γειτονικής χώρας και τα πληρώματα τους θα ξεκουραστούν από την πολυήμερη «Γαλάζια κρουαζιέρα».

  • Όλες τις ημέρες διεξαγωγής της άσκησης το Ελληνικό πεντάγωνο ήταν σε αυξημένη εγρήγορση παρακολουθώντας τις κινήσεις πλοίων και αεροσκαφών των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Από την πρώτη κι’ όλας μέρα τα επιτελεία είχαν ξεκάθαρη εικόνα για το τι συμβαίνει ακριβώς την ώρα που γίνεται, και όλοι τους έδειχναν ιδιαίτερα καθησυχαστικοί παρά τις δημοσιογραφικές ανησυχίες.

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι, ακόμη και πριν το πει ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, που είχαν προβλέψει πως η «Γαλάζια πατρίδα» είναι μια άσκηση που τελείωσε πριν καν αρχίσει και μάλιστα είχε πετύχει τον διαφορετικό αντικειμενικό της σκοπό, να διασπείρει και να δημιουργήσει «τρομολαγνεία», την οποία φρόντισαν τα Τουρκικά ΜΜΕ να διαχέουν σε κάθε φάση της άσκησης. Δυστυχώς, τον χορό της «ενημέρωσης» έσυρε και μεγάλη μερίδα των Ελληνικών μέσων.

  • Οι προβλέψεις της Ελληνικής πλευράς μπορεί να πει κανείς πως ήταν «to the point», ακόμη και στον αριθμό των πλοίων που παίρνουν μέρος στην άσκηση, τα οποία μαζί μ’ εκείνα της Τουρκικής ακτοφυλακής και τα βοηθητικά έφτασαν δεν έφτασαν τις εξήντα μονάδες.

Σ’ ότι αφορά τον αέρα, αν εξαιρέσει κανείς τις πρώτες σαράντα οκτώ ώρες, που τα Τουρκικά μαχητικά βρήκαν τείχος με το «καλημέρα σας» από τους Έλληνες πιλότους, οι επόμενες πέρασαν με ελάχιστες προκλήσεις ενώ όποτε οι Τούρκοι ιπτάμενοι θέλησαν σκληρό ροκ, είχαν την απάντηση που αρμόζει από τα Ελληνικά φτερά.

Οι φόβοι της Τουρκικής κυβέρνησης και των επιτελείων

Κερδισμένος είναι εκείνος που έχει πρώτος την πληροφορία κι αυτό δεν ισχύει μόνο στον δημοσιογραφικό μικρόκοσμο, αλλά σε πολλές δραστηριότητες της κοινωνίας, πόσο μάλλον στον τομέα της άμυνας.

Οι πληροφορίες που «βομβαρδίζουν» το Ελληνικό πεντάγωνο φιλτράρονται και αξιολογούνται, ορισμένες μάλιστα, την ώρα που τα Τουρκικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για 103 πλοία, έλεγαν πως οι ναυτικές μονάδες θα είναι κατά πολύ μικρότερες σε αριθμό. Και αυτό όχι γιατί δεν υπάρχουν πληρώματα, αλλά δεν υπάρχουν οι κυβερνήτες που θέλουν οι επιτελείς να είναι οι απόλυτα πιστοί στον Ισλαμιστή πρόεδρο.

  • Μπορεί το παράδειγμα του αντιτορπιλικού «Βέλος» να τρέχει σαράντα χρόνια πίσω τη μνήμη, όμως Αξιωματικοί των ΕΔ, το έφερναν ως ένα ακραίο περιστατικό που θα μπορούσε να συμβεί στον Τουρκικό στόλο αυτό το διάστημα με τόση διασπορά δυνάμεων. Οι Έλληνες επιτελείς εξηγούσαν πως μπορεί να έχουν συγκεκριμένη ιδιοσυγκρασία και εκπαίδευση οι Τούρκοι συνάδελφοί τους.
  • Όμως δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν σπουδάσει στο εξωτερικό, ακόμη και στην Αμερική, άλλοι έχουν υπηρετήσει σε θέσεις Νατοϊκές, έμαθαν σ’ άλλη κουλτούρα κι έχουν ξεφύγει από τις παρωπίδες που θέλει η Τουρκία. Αυτοί είναι η μερίδα των Αξιωματικών που φοβάται το Ισλαμιστικό περιβάλλον του προέδρου της Τουρκίας πως θα ξεσηκωθεί. Και αυτή την μερίδα του κοσμικού Αξιωματικού κυνηγά με τις συνεχείς διώξεις.

Κι επειδή ο φόβος φυλάει τα έρημα, οι περιπτώσεις μιας ηχηρής διαμαρτυρίας θα είχε πολύ σοβαρό αντίκτυπο στο εσωτερικό της προεκλογικής Τουρκίας, φαίνεται πως εκτιμούν στο Ελληνικό πεντάγωνο. Ίσως πολλά να μη βγήκαν σ’ αυτή την άσκηση, τόσο στην θάλασσα, όσο και στον αέρα κάτι που είχε διαπιστωθεί και σε πρόσφατες Νατοϊκές και όχι μόνο αεροπορικές δραστηριότητες.

Περνά το Crash τεστ Αποστολάκη ο Χουλουσί Ακάρ

Σε πολιτικό επίπεδο, πριν τη διεξαγωγή της «Γαλάζιας πατρίδας» είχαν προηγηθεί η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Άγκυρα και το τετ α τετ του Ευάγγελου Αποστολάκη με τον Τούρκο ομόλογό του, Ακάρ στις Βρυξέλλες.

Στη Νατοϊκή έδρα στο περιθώριο της συνόδου, Αποστολάκης και Ακάρ συνομίλησαν, με τον Έλληνα υπουργό να ξεκαθαρίζει, να θέτει τις «κόκκινες γραμμές» του, προς τον Τούρκο ομόλογό του, ειδικά εκείνη τη στιγμή, λίγες μέρες πριν την έναρξη της άσκησης.

  • Ο Έλληνας υπουργός φέρεται να μην μπήκε σε διαδικασίες «ανατολίτικου παζαριού», θέτοντας ουσιαστικά όρια στον πρώην Στρατηγό της Άγκυρας, σημειώνοντας πως ναι μεν μπορεί η Τουρκία να βγει στο Αιγαίο αλλά να παραμείνει εντός των θαλασσίων συνόρων της, ενώ αν επιχειρήσει να περάσει σε Ελληνικά χωρικά ύδατα αυτό μπορεί να το κάνει με αβλαβή διέλευση και μέσω διεθνών διαύλων. Σ’ ότι αφορά τον Εθνικό Εναέριο χώρο, ο κος. Αποστολάκης επανέλαβε προς τον κο. Ακάρ, τον διαρκή κίνδυνο που ελλοχεύει για ένα ατύχημα κυρίως αν υπάρχουν μεγάλοι σε αριθμό σχηματισμοί αεροσκαφών.
  • Όλες αυτές τις ημέρες εκείνο που κρατούν στην Ελληνική πλευρά, είναι πως η μεγαλύτερη συγκέντρωση δυνάμεων ήταν στον κόλπο Ξηρού στο Βορειοανατολικό Αιγαίο, που έγιναν ασκήσεις με πυρά, εντός των Τουρκικών χωρικών υδάτων.
  • Η δεύτερη μεγάλη συγκέντρωση ήταν Νότια από τη Ρόδο, κι εκεί οι γείτονές μας όπως έλεγαν ανώτατοι που παρακολουθούσαν, ήταν πολύ προσεκτικοί. Μάλιστα οι δραστηριότητές τους περιορίστηκαν σε μια εκ των δυο περιοχών που είχαν δεσμεύσει Βόρεια από την Ρω και πολύ κοντά στις Τουρκικές ακτές.
  • Σε μια περίπτωση που κινήθηκε Τουρκικό πλοίο εντός Ελληνικών χωρικών υδάτων, έγινε όντως μέσω διεθνών διαύλων, με σταθερή πορεία και ταχύτητα, κατεβασμένα και ασφαλισμένα τα όπλα του, ενώ δίπλα του βρισκόταν Ελληνικό πλοίο με εντολή προς το πλήρωμα για «Close check».
  • Στον δε αέρα, μεγάλοι σχηματισμοί δεν υπήρξαν, ταυτόχρονα ζεύγη αεροσκαφών σε διαφορετικά γεωγραφικά σημεία ναι, ενώ μετά την τρίτη ημέρα οι πτήσεις θεωρούνται ακόμη και περιορισμένες σε σχέση με άλλες ημέρες που δέκα-δεκαπέντε μαχητικά, καταγράφουν πάνω από 35-40 παραβιάσεις.

Συμπερασματικά, ο κος. Αποστολάκης βγαίνει κατά μια έννοια κερδισμένος, από τη στιγμή που το crash test των όρων που είχε θέσει προς τον Στρατηγό Ακάρ, τηρήθηκαν, άρα δεν θα είναι παράλογο να ξεκινήσει ο νέος κύκλος συνομιλιών, σε διπλωματικό επίπεδο, που θα οδηγήσουν στο επερχόμενο ταξίδι του Έλληνα υπουργού στην Άγκυρα.

Γ.Σ., HELLAS JOURNAL

“Πάγωσαν” τα τουρκικά F-35: Ευκαιρία τα ελληνικά εξοπλιστικά να μην μείνουν πίσω

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: