Το φρένο της Αθήνας στην «Γαλάζια πατρίδα»: Άσκηση Μαμούθ με «προπέτασμα καπνού»




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

«Προπέτασμα καπνού» φαίνεται πως ξεκίνησε η Άγκυρα μέσω δημοσιευμάτων από ημερήσια φιλοκυβερνητικά φύλλα ή ιστοσελίδες που δημιουργούν ήδη κλίμα πόλωσης για την διακλαδική άσκηση με την πρωτοφανή προκλητική ονομασία «Γαλάζια πατρίδα».

Προπαγανδίζουν πως θα πάρουν μέρος σ’ αυτή 90.000 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας, πως θα γίνει σε τρία σημεία καλύπτοντας μια τεραστίων διαστάσεων περιοχή που ξεκινά από τη Μαύρη Θάλασσα, περνά στο Αιγαίο κι από εκεί στην Ανατολική Μεσόγειο.

Άσκηση Μαμούθ ή «προπέτασμα καπνού»;

Σύμφωνα με πληροφορίες που φτάνουν στην ιστοσελίδα μας, μέσω στρατιωτικών πηγών, οι έως τώρα υποχρεωτικές ενημερώσεις που έχουν εκπέμψει οι γείτονες- όχι φυσικά προς την χώρα μας -δείχνουν ότι η απόφασή της Άγκυρας είναι μια, κι ακούει στην λέξη «πρόκληση».

  • Η μεγαλύτερη συγκέντρωση των μονάδων επιφανείας κι όχι μόνο, φαίνεται πως πρόκειται να κινηθεί Νοτιοανατολικά του Αρχιπελάγους, άρα τα περί Μαύρης Θάλασσας και Βορείου Αιγαίου είναι το «προπέτασμα καπνού» που αναφέρθηκε στην αρχή, αφού αλλού επικεντρώνεται το ενδιαφέρον. Οι ίδιες πηγές έλεγαν πως περιοχές που εδώ και καιρό κατακλύζονται από τις navtex (σε Αιγαίο και Κυπριακή ΑΟΖ) της Τουρκίας, είναι εκείνες που μπαίνουν για τα καλά στις τακτικές πρακτικές της άσκησης.
  • Δεν πρέπει να ξεχνάμε το γεγονός πως ένα μέρος της άσκησης αναμένεται να διεξαχθεί εντός του FIR Αθηνών (που ωστόσο αμφισβητεί η Τουρκία, σε αντίθεση με όλες τις υπόλοιπες χώρες) καθώς επίσης και σε ζώνη αποκλειστικής ευθύνης της χώρας μας για επιχείρηση Έρευνας και Διάσωσης.
  • Εδώ, ας βάλουμε έναν αστερίσκο, σημειώνοντας ότι η εκπρόσωπος του Τουρκικού υπουργείου Άμυνας, λίγες ώρες πριν τη συνάντηση των κ. Αποστολάκη και Ακάρ στις Βρυξέλλες, επαναλάμβανε με τη γνωστή πλέον προκλητική ρητορική, περί της «Γαλάζια πατρίδα μας» αλλά και πως «δίχως την Τουρκία, κανένα ενεργειακό μέλλον δεν πρόκειται να υπάρχει στην περιοχή». Για να κλείσει με την ανακοίνωση πως η άσκηση παίρνει παράταση μιας εβδομάδας κι εκεί που ήταν να ολοκληρωθεί στις 3 Μαρτίου, θα ρίξει αυλαία στις 8 του επόμενου μήνα. Άρα το ότι παρατείνεται η άσκηση ήταν γνωστό πριν την συνάντηση των υπουργών Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά οι εφημερίδες της γείτονος το ανακάλυψαν μόλις πριν από ένα 24ωρο.

Υπ’ αυτό το πρίσμα, όπως λένε στρατιωτικές πηγές, θα υπάρξουν περίπου 15 ημέρες ενός πρώτου Crash Test, μετά τη συμφωνία περί αναθερμάνσεως των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης καθώς ίσως αυτό το διάστημα πιθανό να είναι καθοριστικό στις απ’ έδω και πέρα σχέσεις με τη γείτονα.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν πως ψευδαισθήσεις δεν υπάρχουν ούτε σε πολιτικό ούτε σε στρατιωτικό επίπεδο κι όλοι καταλαβαίνουν πως το κλίμα θα είναι τεταμένο με πολλές επιφυλακές και διαρκείς καταγραφές στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων.

  • Ψυχραιμία στις Ένοπλες Δυνάμεις: οι κόκκινες γραμμές…

Σύμφωνα με επιτελείς του Ελληνικού πενταγώνου η Αθήνα διαχρονικά, στις όποιες προκλήσεις, απαντά με ψυχραιμία που διακατέχει τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και με ασκήσεις οι οποίες αναμένεται να διεξαχθούν στο Αρχιπέλαγος με τη συμμετοχή μονάδων επιφανείας κι όχι μόνο, από το σύνολο των Διοικήσεων του Αρχηγείου Στόλου, το οποίο έχει ήδη σχεδιάσει τους τρόπους με τους οποίους το Πολεμικό Ναυτικό, είναι ικανό να προασπίσει την Εθνική Κυριαρχία και ν’ απαντήσει σε οποιασδήποτε μορφής προκλητικότητα.

  • Επιπλέον το θέμα της «Γαλάζιας πατρίδας» φαίνεται πως συζητήθηκε και στις Βρυξέλλες με την Ελληνική πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες, να ξεκαθαρίζει πως η συμπεριφορά που θα δείξει η Τουρκία, είναι αυτή από την οποία θα εξαρτηθούν πολλά για το μέλλον. Άρα και σ’ αυτό το σημείο έχουμε το πρώτο «Check point” για τις επερχόμενες συζητήσεις των ομάδων εργασίας για τα ΜΟΕ.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, τόνισε η Ελληνική πλευρά, πως πρέπει να τηρηθούν πολλοί κανονισμοί, όπως οι αβλαβείς διελεύσεις πλοίων, περιοχές και συμπλέγματα νησιών που πολλές φορές έχουν στοχοποιηθεί είτε με ρητορικές προκλήσεις είτε με πραγματικές (υπερπτήσεις, χάρτες Ακάρ, προσεγγίσεις Τουρκικών πλοίων, navtex κ.α) , πρέπει ν’ αποφευχθούν.

Σ’ ότι αφορά το αεροπορικό κομμάτι έγινε ιδιαίτερη μνεία και τονίστηκε πως εφόσον υπάρξουν μεγάλοι αριθμοί σχηματισμών, εφόσον παραβιαστεί το FIR Αθηνών, ανάλογη θα είναι και η απάντηση της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, πράγμα που αυτομάτως μεταφράζεται σε «αεροπορικό συνωστισμό» ο οποίος αυξάνει την πιθανότητα ενός αεροπορικού ατυχήματος.

Στο Πεντάγωνο ο Τζέφρι Πάιατ, για να συγχαρεί τον Α/ΓΕΕΘΑ Πτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: