Συγχωνεύσεις Πολεμικών Μοιρών: Τραγικές ελλείψεις σε τεχνικούς εδάφους για την Τουρκία




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Διώξεις, συλλήψεις, κλίμα φόβου και Ένοπλες Δυνάμεις που ναι μεν διαθέτουν πολλά σύγχρονα μέσα -και το κράτος της Τουρκίας υποστηρίζει τον τομέα της άμυνας όσο κανέναν άλλον-, πλην όμως, είναι ένα στράτευμα στο οποίο απουσιάζει η συνοχή και η διαλειτουργικότητα, απ’ όσα συμβαίνουν τα τελευταία δυο χρόνια.

  • Οι προσκολλημένοι στον Ισλαμιστή πρόεδρο Ερντογάν, βλέπουν τον «δράκο του Γκιουλέν», και αυτό έχει φέρει καταστάσεις που κανείς δεν ξέρει πως μπορούν να λειτουργήσουν.

Το δίκτυο πληροφοριών που φτάνει στην Αθήνα, εκείνο που είχε πει πριν καιρό ήταν πως παρατηρείται ότι πολλά από τα μαχητικά της Άγκυρας που απογειώνονται, είναι εκπαιδευτικά, διθέσια -αυτό είχε αναλυθεί σε πολλά επίπεδα- την ώρα που παρόμοιες ήταν και οι πληροφορίες που έφταναν κι από πολεμικές μοίρες, είτε από αναχαιτίσεις, είτε ακόμη κι από συμμετοχές σε διασυμμαχικές ασκήσεις.

  • Συγχωνεύσεις πολεμικών μοιρών στην Τουρκία και όχι μόνο

Γι’ ακόμη μια φορά θ’ ανατρέξουμε στην πρόσφατη δήλωση του Χουλουσί Ακάρ, υπουργού άμυνας της γειτονικής χώρας, ο οποίος είχε αναφερθεί σ’ ένα τεράστιο ποσοστό που χάθηκε από το ιπτάμενο προσωπικό της Τουρκίας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

  • Από τότε έως σήμερα έχουν παρατηρηθεί πολλές διαφοροποιήσεις κυρίως στον αέρα και όχι μόνο. Πληροφορίες από διάφορα κέντρα που φτάνουν στην Πολεμική Αεροπορία, ενημερώνουν πως πολλές μοίρες συγχωνεύτηκαν μετά το πραξικόπημα. Κάποιες από αυτές βρίσκονται κοντά στα παράλια ώστε πάντα να υπάρχει η δύναμη που χρειάζονται οι επιτελείς της Άγκυρας για να έχουν την παραβατική συμπεριφορά που πρέπει να παρουσιάζουν στην ηγεσία.

Ένα ποιοτικό στοιχείο που αξιολογείται από τα επιτελικά γραφεία της ΠΑ, είναι πως πολλά από τα μαχητικά της Τουρκίας, κυρίως τα F-16 με τους πιο έμπειρους ιπταμένους της, βρίσκονται στα ανατολικά σύνορα, εκεί που επιχειρούν στη Συρία κατά του ISIS, αλλά και κατά των Κούρδων με κάθε ευκαιρία. Άρα εδώ καταλήγουν επιτελικά στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας, ότι τα περισσότερα διαθέσιμα μαχητικά F-16 της Τουρκίας είναι προσκολλημένα στην Ανατολή ενώ δυτικότερα αριθμός αεροσκαφών υπάρχει, ιπτάμενοι και τεχνικοί όμως;

  • Σύμφωνα με πηγές της ΠΑ, υπενθύμιζαν πως κατά τις παραβιάσεις, ολοένα και περισσότερα είναι τα Phantom της Τουρκίας. Αν όχι μέσα σε μια ημέρα, σίγουρα την επομένη, σχηματισμός από F-4 θα περάσει στο FIR Αθηνών, γεγονός που απαντά σε αρκετά ερωτηματικά. Σίγουρα υπάρχει το καθιερωμένο σχέδιο των βομβαρδιστικών Phantom που συνοδεύονται από αεροσκάφη F-16 και προχωρούν σε εικονικούς βομβαρδισμούς κάποιου στρατηγικού στόχου. Αυτό είναι το «καλό σενάριο», το εκπαιδευτικό, που προωθούν και επιδιώκουν οι γείτονές μας να φαίνεται προς τα έξω.

Όμως τα F-4 Phantom εντός Ελληνικού FIR ή προσγειωμένα σε κοντινές βάσεις με την Ελλάδα και πολλές φορές στην ίδια πτέρυγα, συστεγάζονται πλέον με τα F-16, και αυτό δείχνει πως για να υπάρξει μια συνεχιζόμενη συνοχή μετά το πραξικόπημα, ορισμένα πράγματα στην γειτονική χώρα, «μαζεύτηκαν» ώστε να καταφέρει να κρατηθεί όρθια με χιλιάδες ελλείψεις στελεχιακού δυναμικού.

  • Μπορεί να έχει αεροπλάνα, δεν έχει ικανό αριθμό ιπταμένων που να είναι ικανοί να διατηρήσουν υψηλά επιχειρησιακά στάνταρ κι αυτό έχει φανεί με ποικίλους τρόπους.

Ωστόσο οι «συγχωνεύσεις» αυτές, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν οφείλονται μόνο στις ελλείψεις των ιπταμένων μιας και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σε τραγική κατάσταση είναι και ο τεχνικός τομέας κι εκεί οι εκτιμήσεις λένε ότι μάλλον είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση από αυτή που βιώνουν με τους πιλότους.

Μηχανικοί, υπόλογοι των αεροσκαφών, ειδικότητες που έχουν να κάνουν με πολλούς τομείς υποστήριξης της τεχνικής βάσης, λάμπουν δια της μόνιμης απουσίας τους, από τη στιγμή που διώχθηκαν ως πιθανά μέλη της οργάνωσης Feto κι έχουν απομακρυνθεί από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων έως ότου εκδικαστεί η δική τους υπόθεση. Αλλά κι αυτό να συμβεί και να υπάρξει αθώωση, προφανώς και δεν θα επιστρέψουν στα ίδια καθήκοντα για πολλούς λόγους και κυρίως ασφαλείας.

Έμπειροι Αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας σχολίαζαν πως για να φτάσει η Τουρκία να έχει την Πολεμική Αεροπορία που διέθετε προ πραξικοπήματος, ίσως χρειαστεί με καλές συνθήκες, περίπου μια δεκαετία.

  • Αυτοεξυπηρετούμενη η Τουρκία και για το σύστημα αυτοπροστασίας των F-16

Κι ενώ αυτή είναι η πραγματικότητα που φτάνει στο Ελληνικό πεντάγωνο για τα όσα συμβαίνουν στην Τουρκική πολεμική Αεροπορία, στο «οπισθόφυλλο» των ενημερώσεων ίσως θα έπρεπε να τοποθετηθεί και το δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας που αναφέρετai σε 22 μαχητικά της Τουρκίας που απέκτησαν νέο σύστημα αυτοπροστασίας, το οποίο όπως διαφημίζουν οι γείτονές μας, είναι κατασκευασμένο και έχει αξιολογηθεί από την ίδια.

Το νέο αυτό σύστημα σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο, θ’ αναβαθμίσει τις δυνατότητες των F-16 Block 50 C. Αυτό δεν πρόκειται για προπαγάνδα της Άγκυρας αλλά για κάτι πολύ ρεαλιστικό που αναφερθήκαμε και στην πρώτη πρόταση αυτού του κειμένου, πως η Τουρκία δηλαδή μπορεί σε άλλους τομείς να έχει μείνει πίσω, αλλά ότι ζητήσει το στρατιωτικό επιτελείο, οι βιομηχανίες της χώρας θα το υποστηρίξουν.

Εκεί όμως, έχουν ακόμη βιομηχανίες, κακά τα ψέματα….

Αμφίβιες επιχειρήσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων: Tεχνογνωσία και για το Ισραήλ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: