Αμφίβιες επιχειρήσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων: Tεχνογνωσία και για το Ισραήλ




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Βήματα ουσιαστικής συνεργασίας έχουν γίνει εδώ και καιρό, ώστε αυτή τη χρονιά να εξελιχθούν νέες ασκήσεις με πολλαπλά σενάρια και κοινές σχεδιάσεις από τις συμμετέχουσες χώρες, ανάμεσα σ’ αυτές και η χώρα μας.

  • Ανάμεσα σ’ αυτές, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, μπορεί να ξεχωρίσει η Ισραηλινή πρόταση προς την Ελλάδα να συμμετάσχει σε αποβατική άσκηση είτε στην χώρα μας (δηλαδή να ταξιδέψουν στην Ελλάδα Ισραηλινοί και να πάρουν μέρος σε συγκεκριμένη άσκηση) ή να ταξιδέψει αποβατικό πλοίο στο Ισραήλ κι εκεί να ανέβουν πάνω στο αρματαγωγό Ισραηλινές δυνάμεις που θα βγουν σε κάποια ακτή μαζί με Έλληνες Πεζοναύτες.
  • Πρόκειται για μια από τις κοινές εκπαιδεύσεις, σύμφωνα με ανώτατες πηγές, που διεξάγεται κάθε χρόνο ανάμεσα στο Ισραήλ και Αμερικανικές Αμφίβιες δυνάμεις και που για πρώτη φορά, έπεσε στο τραπέζι των συζητήσεων και του σχεδιασμού, η πρόταση, να πάρει μέρος και η Ελλάδα.

Όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, οι Ισραηλινοί ήδη έχουν πάρει μια γεύση της Ελληνικής πραγματικότητας από τη στιγμή που Αξιωματικοί τους, πήραν μέρος στην άσκηση «Αιγιαλός», στο πλαίσιο ενός ταχύρυθμου προγράμματος συνεκπαίδευσης μαζί με το Πολεμικό Ναυτικό και τους Πεζοναύτες.

Μάλιστα Αξιωματικοί εξηγούσαν πως οι Ισραηλινοί εκείνο που επιδιώκουν είναι να εκπαιδεύονται πάνω σ’ όλα τα ειδικά αντικείμενα όπως είναι ο αμφίβιος αγώνας ώστε να αποκτούν ολοένα και περισσότερη τεχνογνωσία, με στόχο αυτή να εφαρμοστεί εφόσον χρειαστεί οπουδήποτε.

Το Αρματαγωγό “Ικαρία” στο οποίο δίπλα διακρίνονται τα παλαιού τύπου αποβατικά σκάφη που χρίζουν άμεσης αντικατάστασης, ενώ πίσω του πλέει η υπερσύγχρονη κορβέτα του Αιγυπτιακού Στόλου, στο πλαίσιο της τριμερούς Άσκησης Ελλάδας Αιγύπτου Κύπρου “Μέδουσα 2018” . Πηγή φωτογραφίας: Hellas Journal
  • Το Ισραήλ δεν διαθέτει πλοία αποβατικών ενεργειών, ούτε Αρματαγωγά. Έτσι επιθυμεί όπως οι χώρες όπου υπάρχει αμυντική συνεργασία, ν’ αναπτύσσει ολοένα και περισσότερες μεθόδους που γι’ αυτούς δεν είναι στην καθημερινή εκπαιδευτική τους δραστηριότητα.

Το Αρματαγωγό “Ρόδος” μόλις έχει προσεγγίσει την ακτή της Χίου κι ετοιμάζεται να κατεβάσει τον καταπέλτη του ώστε ν’ αποβιβάσει τις Δυνάμεις των Πεζοναυτών που συμμετέχουν στην άσκηση “Παρμενίων 2018” Πηγή φωτογραφίας: Hellas JournalΣ’ αυτό το σημείο πρέπει να βάλουμε έναν αστερίσκο μιας και η Ελλάδα, παρά τα παλαιού τύπου αρματαγωγά και τα αποβατικά του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, έχει γίνει δεκτή στην Ευρωπαϊκή Αμφίβια πρωτοβουλία, ενισχύοντας την θέση της σε διεθνές επίπεδο.

Δεν είναι δε τυχαίο το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί από τις ΕΔ, για την αναβάθμιση των αποβατικών δυνάμεων με την προμήθεια νέου τύπου αμφίβιων οχημάτων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα οποία παρουσιάστηκαν στους Έλληνες ανωτάτους της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων, στην πρόσφατη διμερή άσκηση Ελλάδας-Αμερικής που έγινε στον Βόλο με την επωνυμία «Μέγας Αλέξανδρος 2019».

Tweet του 6ου Αμερικανικού Στόλου με εικόνα που απαθανατίζονται Έλληνες και Αμερικανοί Επιτελείς στο αποβατικό πλοίο USS Arlington LPD24

Τα αμφίβια οχήματα που μπορούν να ταξιδέψουν ακόμη και με ένα «5άρι Bf» AAVP7A1, των Αμερικανών Πεζοναυτών, αποτελούν εδώ και χρόνια «διακαή πόθο» των αντίστοιχων Ελληνικών ειδικών δυνάμεων της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών.

Η παρουσίασή τους έγινε αφού προηγήθηκε Ελληνικό αίτημα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Βέβαια προβληματισμός υπήρξε, καθώς ναι μεν τα οχήματα μπήκαν στα αρματαγωγά της χώρας μας, αλλά χώρεσαν χάριν τους επιδέξιους χειρισμούς.

Tweet από τον 6ο Αμερικανικό Στόλο τη στιγμή που αποβατικά αμφίβια οχήματα τύπου AAVP7A1 «κολυμπούν» στα νερά του Παγασητικού κατά την άσκηση «Μέγας Αλέξανδρος 2019» που πήραν μέρος Έλληνες και Αμερικανοί Πεζοναύτες

Χρειάζονται πολλά βήματα για τις Αμφίβιες Επιχειρήσεις στον Ελληνικό Στόλο

Θα συνεχίσει ο νέος Στόλαρχος τον σχεδιασμό του απερχόμενου, που είχε κηρύξει το 2019 ως έτος Αμφίβιων επιχειρήσεων, είναι ένα ερώτημα που θα φανεί εν καιρώ κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του και του επιχειρησιακού σχεδιασμού που θέλει ο ίδιος να εφαρμόσει στον Ελληνικό Στόλο.

Πάντως ο σχεδιασμός που βρίσκεται ήδη στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, δείχνει την σοβαρότητα με την οποία έχει αντιμετωπιστεί το θέμα της αναβάθμισης των αμφίβιων αντικειμένων, παρά τις σοβαρές ελλείψεις σε υλικά.

  • Εκπαίδευση βασικού σχολείου για τα πληρώματα των αμφίβιων πλοίων και προκεχωρημένο για τους Αξιωματικούς που υπηρετούν σε αυτά, αποστολή Μαχίμων Αξιωματικών στις Ηνωμένες Πολιτείες που φοιτούν στο ανάλογο εξειδικευμένο σχολείο, ασκήσεις «Ιάσων» εντός του Ναυτικού οχυρού Σκαραμαγκά με τη συμμετοχή Τάγματος Πεζοναυτών το οποίο αναπτύσσεται κανονικά, εξερχόμενα από αρματαγωγό, αντιμετωπίζοντας τις «εχθρικές δυνάμεις» των βατραχανθρώπων.
  • Αυτά είναι ορισμένα από τα αντικείμενα που προώθησαν έως τώρα την αύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας τόσο των στελεχών που υπηρετούν στα αρματαγωγά, όσο και των Πεζοναυτών, οι οποίοι ακόμη περιμένουν το πότε θα υλοποιηθεί η σκέψη για να μετακινηθούν από τον Βόλο πιο κοντά στα πλοία του Στόλου στο στρατόπεδο του Αυλώνα.
  • Το έτος 2019 καθορίζεται στο επίπεδο Αρχηγείου Στόλου ως έτος Αμφιβίων επιχειρήσεων στοχεύοντας στη διερεύνηση αξιολόγηση και συστηματοποίηση υλοποίησης εφικτών δράσεων από πλευράς ΑΣ για την ενίσχυση της αμφίβιας συνιστώσας στο πλαίσιο ναυτικών επιχειρήσεων .

Στον στόλο, σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό, οι Διοικητές των Διοικήσεων των μονάδων επιφανείας έχουν κληθεί να καταθέσουν τις προτάσεις τους προς την ηγεσία ώστε να βρεθούν νέες καινοτόμες ιδέες κι ‘ένας «οδικός χάρτης» επικαιροποιημένος, που θα μπορέσει να εφαρμοστεί στην πράξη στο πλαίσιο των ασκήσεων και των αποβατικών ενεργειών των Ειδικών Δυνάμεων από τα αρματαγωγά.

Ανάμεσα στον σχεδιασμό, όπως λένε ανώτατες πηγές επιβάλλεται και η αναβάθμιση του Πλοίου Γενικής Υποστήριξης «Προμηθεύς», σε πλοίο Διοικήσεως και ελέγχου, δηλαδή αυτή η μονάδα επιφανείας, ν’ αποτελεί το πλοίο του Διοικητή της Δύναμης Αμφίβιων Επιχειρήσεων.

Κατάργηση του Casus Belli ζήτησε ο Τσίπρας: Με navtex στο Καστελόριζο απάντησαν οι Τούρκοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: