Οι Αμερικανοί ετοιμάζουν τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας: Προειδοποίηση και για Κούρδους




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Πακέτο κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, στην περίπτωση που παραλάβει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400, είναι υποχρεωμένοι να στείλουν στη Βουλή και τη Γερουσία, ο υπουργός Εξωτερικών Μαικ Πομπέο και η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Πενταγώνου.

Η εξέλιξη θεωρείται εξαιρετικά σημαντική και είναι η πρώτη φορά που η αμερικανική κυβέρνηση θα αποκαλύψει τις κυρώσεις που θα ανακοινώσει εναντίον της Τουρκίας, με βάση το νόμο CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act). Οι κυρώσεις αναμένεται να χτυπήσουν την τουρκική οικονομία, αλλά και αξιωματούχους της κυβέρνησης του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, που έχουν σχέση με την άμυνα, την οικονομία και συγκεκριμένα όσους συνεργάστηκαν με τη Ρωσία για την αγορά των  S-400.

Η υποχρέωση συμπεριλαμβάνεται στο νόμο για τις κρατικές δαπάνες, που υπέγραψε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τράμπ (H.J.Res. 31, the “Consolidated Appropriations Act, 2019). Στο νόμο συμπεριλαμβάνεται η πρόνοια που δεν επιτρέπει τη μεταφορά των μαχητικών αεροσκαφών F-35 νέας γενιάς στην Τουρκία, λόγω της αγοράς των S-400 από την Τουρκία.

Νέα δήλωση Πομπέο: Η Τουρκία θα πληρώσει τίμημα αν κτυπήσει τους Κούρδους στη Συρία

Πολλά μέλη του Κογκρέσου πιστεύουν ότι η Άγκυρα έχει προχωρήσει σε στρατηγική συμμαχία με τη Ρωσία και το Ιράν και ότι πρόκειται για ένα αναξιόπιστο σύμμαχο που πρέπει να εγκαταλειφθεί. Όμως, υπάρχουν και μερικοί αξιωματούχοι της κυβέρνησης του κ. Τραμπ, οι οποίοι θεωρούν ότι αξίζει τον κόπο να συνεχιστεί η προσπάθεια για να επιστρέψει η Τουρκία στο δυτικό «μαντρί».

Το συγκερασμένο νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2019, εγκρίθηκε αρχικά από την κοινή επιτροπή των δύο σωμάτων του Κογκρέσου, και στη συνέχεια από την Ολομέλεια της Βουλής και της Γερουσίας.

Περιλαμβάνει πολύ σημαντικές διατάξεις που αναστέλλουν την μεταφορά στην Τουρκία των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35 μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2019, λόγω της τουρκικής προμήθειας των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400. Εάν οι Τούρκοι παραλάβουν τους S-400 τον Ιούλιο, όπως αναμένεται, τότε θα γίνουν οι σχετικές συζητήσεις και διαβουλεύσεις ώστε να επιταχυνθούν οι κυρώσεις.

Οι δύο διατάξεις που αφορούν την Τουρκία, και για την έγκρισή τους έχουν εργαστεί ελληνοαμερικανικές (HALC) και αρμενικές οργανώσεις, προβλέπουν:

Την αναστολή κάθε χρηματοδότησης για την μεταφορά στην Τουρκία των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35, μέχρις ότου οι Υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας υποβάλουν έκθεση στο Κογκρέσο μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2019 που θα συμπεριλάβει και λεπτομερή περιγραφή των σχεδίων για την ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων προς την Τουρκία από την προμήθεια των S-400.

Eπίσης εμποδίζουν την πώληση όπλων στην Διεύθυνση Προσωπικού Ασφαλείας του Προέδρου της Τουρκίας, εκτός εάν ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών διαβεβαιώσει το Κογκρέσο ότι προσήχθησαν στη αμερικανική δικαιοσύνη τα μέλη της που κατηγορούνται για ξυλοδαρμό διαδηλωτών τον Μάιο του 2017 στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αμερικανική κυβέρνηση είναι πλέον αποφασισμένη για τη «μεγάλη σύγκρουση» με αφορμή την επιμονή της Τουρκίας να αγοράσει τους S-400. Επικεφαλής της ομάδας που θα ασχοληθεί με το θέμα φαίνεται ότι θα είναι ο αντιπρόεδρος Μαικ Πενς, ο οποίος είχε ηγηθεί και της ομάδας που κατάφερε να απελευθερώσει τον Πάστορα Άντριου Μπράνσον, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

ΣΗΜΕΙΩΝΟΥΜΕ ότι εάν ο κ. Ερντογάν αποφασίσει να ακυρώσει την παραγγελία των S-400, οι Αμερικανοί θα του δώσουν τους Πάτριοτ και τα μαχητικά F-35.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι η Τουρκία θα πληρώσει τίμημα εάν επιτεθεί εναντίον των Τούρκων στη βόρεια Συρία.

Ο κ. Πομπέο απαντούσε σε ερώτηση στη διάρκεια συνέντευξης στο τηλεοπτικό κανάλι RUV της Ισλανδίας. Το περιεχόμενο της συνέντευξης δόθηκε στη δημοσιότητα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Είπε σχετικά:

“Ο Πρόεδρος Τραμπ έκανε ξεκάθαρες τις προσδοκίες του όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία θα πρέπει να μεταχειριστεί αυτούς που βρίσκονται στο νότο, μέσα στη Συρία. Είπε ότι θα υπάρξει πραγματικό κόστος που θα σχετίζεται με τη συμπεριφορά (της Τουρκίας) για το θέμα αυτό. Έχουμε εμπλακεί πλήρως διπλωματικά για να επιτύχουμε ένα αποτέλεσμα το οποίο θα προστατεύει αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται στη Συρία, καθώς και εξασφαλίζει ότι αυτοί οι άνθρωποι στη Συρία δεν θα επιτίθενται την Τουρκία. Πιστεύουμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα στη δική του ασφάλεια και είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να το πετύχουμε».

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Ο Πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε το “πάγωμα” των F-35 στην Τουρκία: Απαιτεί ακύρωση των S-400

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: