Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Ο πανικός που προκλήθηκε στο κοινό μετά τον τελευταίο θάνατο 34χρονου από την γρίπη Α και οι ελλείψεις στα νοσοκομεία, οι συστάσεις για τον τομέα δικαιοσύνης της Επιτροπής Greco του Συμβουλίου της Ευρώπης η οποία βρίσκεται στην Κύπρο, η παραχώρηση «χρυσής βίζας» σε Ρώσο μεγιστάνα από την Κυπριακή Δημοκρατία, ο διαφαινόμενος νέος γύρος διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό μετά τον καθορισμό απευθείας συνάντησης Αναστασιάδη – Ακιντζί και οι εκτιμήσεις των Αμερικάνων για το πρόβλημα, είναι τα κύρια θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου της Παρασκευής.

H «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Το κοινό πανικοβλήθηκε, το υπουργείο καθησυχάζει», γράφει ότι πανικό προκάλεσε ανά το παγκύπριο η έξαρση της γρίπης Α’, η οποία, σύμφωνα με τη δήλωση του Υπουργού Υγείας, πήρε διαστάσεις επιδημίας. Αλλού γράφει ότι προχωρούν οι εργασίες για επανεγκατάσταση των Μαρωνιτών στα κατεχόμενα χωριά τους και ότι θα ακολουθηθεί το «μοντέλο Κορμακίτη». Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε σύγκρουση για τις «κοπάνες της εφεδρείας» μεταξύ του Υπουργείου Άμυνας και του Γενικού Ελεγκτή.

Ο «Πολίτης» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Πανικός πολιτών για ένα εμβόλιο γρίπης», γράφει ότι η έξαρση του ιού της γρίπης Α και οι επτά θάνατοι σκόρπισαν πανικό στους πολίτες, οι οποίοι μαζικά σπεύδουν να εμβολιαστούν. Αλλού γράφει ότι οι βουλευτές δεν υιοθέτησαν τέσσερις από τις οκτώ συστάσεις της επιτροπής του ΣτΕ για τη διαφθορά, ενώ οι δικαστές αδιαφόρησαν και στις τέσσερις συστάσεις της GRECO που τους αφορούσαν. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στη μαζική πορεία διαμαρτυρίας φοιτητών και μαθητών χθες, γράφοντας ότι ένας στους τρεις βρέθηκε εκτός τάξης.

Ο «Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Ανοικτές πύλες στη διαφθορά», γράφει ότι καμιά από τις τέσσερις συστάσεις της GRECO κατά της διαφθοράς που αφορούν στον τομέα της δικαιοσύνης στην Κύπρο δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα, ενώ καθοριστική είναι η σημερινή συνάντηση του κλιμακίου που βρίσκεται στην Κύπρο, με το Ανώτατο Δικαστήριο. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι ένα στα τέσσερα νοικοκυριά στερείται θέρμανσης. Αλλού γράφει ότι μπαινόβγαινε στο νοσοκομείο ο 34χρονος που πέθανε από γρίπη Α, όπως καταγγέλλει η αδελφή του.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Χρυσή βίζα και πύργο από τον γαμπρό!», γράφει ότι διαβατήριο στον ένατο πλουσιότερο άνθρωπο της Ρωσίας, τον πρώην γερουσιαστή Victor Pichugov παραχώρησε πρόσφατα το Υπουργικό Συμβούλιο στα πλαίσια του «επενδυτικού προγράμματος». Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην πορεία διαμαρτυρίας φοιτητών και μαθητών χθες, γράφοντας ότι οι μαθητές ζητούν σχολείο που να μορφώνει και όχι να εξοντώνει. Αλλού γράφει ότι έμειναν στα ράφια οι έξι συστάσεις της GRECO, ενώ έγιναν συστάσεις για τον τρόπο διαχείρισης της σύγκρουσης συμφερόντων στο δικαστικό σώμα πριν ακόμα γίνουν οι καταγγελίες.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ο τελευταίος θάνατος από γρίπη σπέρνει ανησυχία», γράφει ότι ο θάνατος του 34χρονου που δεν αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας οδήγησε σε διεξαγωγή έρευνας από το Υπουργείο Υγείας και ανέδειξε την πίεση κάτω από την οποία λειτουργούν τα νοσοκομεία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Κύπρος παρουσιάζει ελλείψεις στην εφαρμογή των εισηγήσεων της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης Greco για τη διαφάνεια στο δικαστικό σώμα, όπως ανέφερε χθες ο επικεφαλής του οργανισμού. Αλλού γράφει ότι η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για την Εθνική Φρουρά, «μπορεί να επηρεάζει την εθνική ασφάλεια».

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη», γράφει στο κύριο της θέμα ότι «Οριστική διχοτόμηση βλέπουν οι Αμερικάνοι!», όπως αναφέρεται σε έκθεση για την Κύπρο της Ερευνητικής Υπηρεσίας του Αμερικανικού Κογκρέσου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι μαζική ήταν η συμμετοχή των μαθητών στην χθεσινή κινητοποίηση της ΠΣΕΜ. Αλλού γράφει ότι η Κυβέρνηση Ανατασιάδη-ΔΗΣΥ δεσμεύτηκε για παραχώρηση πληθώρας υπηκοοτήτων της ΚΔ και διαβατηρίων της ΕΕ για να πωληθούν τα νέα γραφεία /διαμερίσματα σε ουρανοξύστες για τους οποίους παραχωρήθηκαν άδειες οικοδομής.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Κυπριακό Ποντίκι» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Επανάληψη του σκηνικού 2016-2017», γράφει ότι ο καθορισμός της απευθείας συνάντησης του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακιντζί, σηματοδοτεί την έναρξη μιας πορείας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, η οποία θα μοιάζει με αυτή της περιόδου 2016-2017, που περιλάμβανε τέσσερις γύρους συνομιλιών εκτός Κύπρου. Αλλού γράφει ότι πάει καλά ο «Γλαύκος» και αναφέρεται σε πληροφορίες ότι ο στόχος «Γλαύκος» στην κυπριακή ΑΟΖ, ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της εταιρείας ExxonMobil. Σε άλλο θέμα προβάλλει ανάλυση για τη σημασία του Hellas Sat 4 για τις ένοπλες δυνάμεις.

ΚΥΠΕ – Θάλεια Νεοφύτου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
08/02/2019 08:26

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: