Επικαλείται Άμπου Γκράιμπ ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ: Υπερασπίστηκε το Ριάντ στην δολοφονία Κασόγκι




Ο Σαουδάραβας υφυπουργός Εξωτερικών, Άντελ αλ Τζουμπέιρ, συνέκρινε τα όσα οδήγησαν στη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι με τις καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν στην στρατιωτική φυλακή Αμπού Γκράιμπ κατά την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ.

Οι κρατούμενοι στο αμερικανικό κέντρο κράτησης στο Αμπού Γκράιμπ υποβλήθηκαν σε συστηματικά σωματικά και ψυχικά βασανιστήρια και υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση το 2003 και το 2004. Φωτογραφίες Aμερικανών στρατιωτών που κακομεταχειρίζονται και ταπεινώνουν τους κρατούμενους δημοσιεύτηκαν στο Ίντερνετ το 2004 προκαλώντας διεθνή κατακραυγή.

  • Σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στην τηλεοπτική εκπομπή του CBS «Face the Nation», ο Τζουμπέιρ χαρακτήρισε «τεράστια τραγωδία» τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου. «Ήταν ένα λάθος», είπε. «Διαπράχθηκε από αξιωματούχους της σαουδαραβικής κυβέρνησης που έδρασαν εκτός του πεδίου αρμοδιοτήτων τους».
  • Σε επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις της δημοσιογράφου της εκπομπής για τις λεπτομέρειες του φόνου και σε ερωτήσεις για το πού βρίσκεται το πτώμα του Κασόγκι, ο Τζουμπέιρ ενώ είπε ότι οι αρχές του Ριάντ δεν έχουν ακόμη γνώση, έκανε αναφορά σε πρόσφατα παραδείγματα παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διέπραξαν αμερικανικές δυνάμεις στο εξωτερικό.

«Στο Αμπού Γκράιμπ, υπήρχαν άνθρωποι που κακοποιούσαν κρατουμένους -και ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και ο υπουργός Εξωτερικών δεν γνώριζαν τίποτε για αυτό», ισχυρίστηκε.

«Δυστυχώς, οι άνθρωποι κάνουν λάθη», είπε, συμπληρώνοντας: «δυστυχώς, οι άνθρωποι υπερβαίνουν τα όρια των αρμοδιοτήτων τους».

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Anadolu
11/02/2019 22:01

Συντριβή στρατιωτικού ελικοπτέρου σε σπίτια στην Πόλη: Νεκροί τέσσερις στρατιώτες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: