Στην Αθήνα η Άνγκελα Μέρκελ: Επίσημη υποδοχή στο Μαξίμου και συνάντηση με τον πρωθυπουργό (video)




Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Μέγαρο Μαξίμου σε εγκάρδιο κλίμα και με την εκατέρωθεν αναγνώριση πως η δύσκολη περίοδος για τον ελληνικό λαό έχει παρέλθει.Όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός ξεπεράστηκαν στερεότυπα ετών και ειδικά εκείνο του “τεμπέλη Έλληνα” και του “αυταρχικού Γερμανού”.

Στο επίκεντρο της συζήτησης,βρέθηκε η Συμφωνία των Πρεσπών και όταν η κ.Μέρκελ ρωτήθηκε σχετικά με την διαφορετική θέση που εκφράζει η Νέα Δημοκρατία, απάντησε ότι θα θέσει το θέμα και στον Κυριάκο Μητσοτάκη στην αυριανή του συνάντηση:

  • “Φυσικά και θα υπάρξουν διαφορετικές απόψεις και φυσικά δεν πρόκειται να εμπλακώ σε διαφορετικά σχέδια των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα. Θέλω απλά να προπαγανδίσω το τέλος αυτής της υπόθεσης, του ονοματολογικού. Πρόκειται να μιλήσω και με τον κ. Μητσοτάκη χωρίς να θέλω να δώσω μεγαλύτερη αξία στο ρόλο μου, όμως πιστεύω πως αυτό που συμβαίνει, η λύση του ονοματολογικού, θα είναι προς όφελος της Β. Μακεδονίας, της Ελλάδας, αλλά και όλης της Ε.Ε. Είμαι βαθιά πεπεισμένη γι’ αυτό, και υπάρχουν και κάποιοι κανόνες. Οι αντιπολιτεύσεις οφείλουν να ασκούν κριτική στην κυβέρνηση, αυτό ισχύει γενικότερα, αλλά θα πρέπει όταν υπάρχουν μεγάλα εθνικά ζητήματα, να υπάρχει μια σωστή στάση. Θα θέσω την υπόθεση όπως την παρουσιάζω, αλλά δε νομίζω ότι θα μπορέσω να επηρεάσω τα πράγματα ή να αλλάξω την κατάσταση επειδή μίλησα ως πρόεδρος της Γερμανίας”.
  • Είμαι ευγνώμων προς τον Αλέξη Τσίπρα που εργάστηκε μαζί με τον κ. Ζάεφ για μια λύση στο ονοματολογικό. Με την ονομασία Βόρεια Μακεδονία δημιουργείται σαφήνεα. Γίνεται σαφές πως διαμορφώνονται οι σχέσεις. Δεν μπορώ παρά να συγχαρώ τον Έλληνα προωθυπουργό γιατί από τη λύση δεν θα ωφεληθεί μόνο η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία αλλά όλη η Ευρώπη.

Δείτε εδώ την κοινή συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού και της Γερμανίδας καγκελαρίου:

Σε ερώτηση δημοσιογράφου προς τον πρωθυπουργό για την αλλαγή στάσης απέναντι στην παρουσία της Άνγκελα Μέρκελ από το παρελθόν, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε, ότι υποχρεωσή του είναι να εκπροσωπεί όλους τους Έλληνες:

  • “Οταν είσαι πρωθυπουργός είσαι υποχρεωμένος να εκπροσωπείς όλους τους πολίτες της χώρας, είσαι υποχρεωμένος εκτός από το να διεκδικείς το δίκιο, να βρεις και τον δρόμο τον ρεαλιστικό ώστε η συνισταμένη να είναι επωφελής για όλους κι αυτή είναι μια δύσκολη συνθήκη”, απάντησε ο πρωθυπουργός.

Σχετικά με το κατοχικό δάνειο και την διεκδίκηση των πολεμικών αποζημιώσεων ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε:

  • “Οι σχέσεις των δύο χωρών μας πιστεύω ότι είναι εξαιρετικές. Ασφαλώς και δεν ξεχνάμε τις δυσκολίες, ούτε αυτές που περάσαμε πρόσφατα, ούτε ξεχνάμε και τις δύσκολες αλλά απαράγραπτες εκκρεμότητες που μας άφησε η ιστορία, όπως είναι οι επανορθώσεις ή το κατοχικό αναγκαστικό δάνειο, όμως είμαστε αποφασισμένοι να επικεντρωθούμε και θα επικεντρωθούμε παράλληλα και στο νέο πλαίσιο που έχουμε οικοδομήσει”, είπε ο κ. Τσίπρας.

Ξεπεράστηκαν τα στερεότυπα του τεμπέλη Έλληνα και του αυταρχικού Γερμανού

“Υπήρξαν δύσκολες στιγμές, που με πολλή προσπάθεια και αποφασιστικότητα αφήσαμε πίσω μας”, τόνισε και εξήγησε:

  • “Τα στερεότυπα του αυταρχικού Γερμανού και του τεμπέλη Έλληνα σφράγισαν τον δημόσιο λόγο. Και παράλληλα, διανύσαμε μια σκληρή περίοδο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς- αλλά και με την Γερμανία, με έντονες συγκρούσεις, εντατικές διαβουλεύσεις, δύσκολους συμβιβασμούς.

Διαφωνήσαμε σε πολλά και διαπιστώσαμε ότι τότε – όπως και σήμερα – μας χώριζαν και μας χωρίζουν σημαντικές διαφορές σε ιδεολογικό και πολιτικό επίπεδο”.

Επισήμανε, όμως, ότι “μπορέσαμε να ξεπεράσουμε αυτήν την μεγάλη δοκιμασία και τα στερεότυπα μεταξύ μας, και να βρούμε κοινό τόπο, διότι αυτό που προείχε ήταν η διάσωση της Ελλάδας, αλλά και της ίδιας της Ευρώπης” και δήλωσε υπερήφανος για το γεγονός ότι η Ελλάδα από μέρος του προβλήματος της Ευρώπης, γίνεται μέρος της λύσης.

Νωρίτερα, μετά την υποδοχή της καγκελαρίου, αντάλλαξαν προσφωνήσεις με τον πρωθυπουργό.

“Η Ελλάδα μετατρέπεται από μέρος του προβλήματος σε μέρος της λύσης” είπε ο πρωθυπουργός στην Γερμανίδα καγκελάριο, αφού την καλοσώρισε στην Αθήνα και αναφέρθηκε στα δύσκολα χρόνια που πέρασαν από την τελευταία της επίσκεψη: Πιστεύω ότι έρχεστε σε μία διαφορετική Ελλάδα” είπε ο πρωθυπουργός, “σε μια Ελλάδα που ξεπέρασε την κρίση και βρίσκεται σε φάση οικονομικής ανασυγκρότησης” και επεσήμανε πως η χώρα κατάφερε να βρει λύσεις στα ευρωπαϊκά πλαίσια και να ξεπεράσει τις προκλήσεις.

Ταυτόχρονα πρωθυπουργός επεσήμανε τον κοινό ευρωπαϊκό κίνδυνο από την άνοδο της λαϊκιστικής ακροδεξιάς που απειλεί το κοινό ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Η κακελάριος με την σειρά της ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την φιλοξενία και τόνισε πως αυτό που κατέστη τελικά δυνατό ήταν η ενίσχυση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος: “Ο ελληνικός λαός πέρασε από μία πολύ δύσκολη φάση” είπε η κ.Μέρκελ, “θα ήθελα να τονίσω τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας στην Ευρώπη και εδώ στα Βαλκάνια, θέματα για τα οποία θα συζητήσουμε σε μια στιγμή, ιδιαίτερα σημαντική για αυτό.Σας ευχαριστώ παρα πολύ γι’αυτό” έκλεισε την αντιφωνησή της η Γερμανίδα καγκελάριος.

Η καγκελάριος έφθασε στην Αθήνα λίγο πριν τις 5 και μισή με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος.Την καγκελάριο υποδέχθηκε ο Γερμανός πρέσβης στην Αθήνα και αμέσως αναχώρησε για την Ηρώδου Αττικού.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Απαγόρευση για πορείες και συγκεντρώσεις στην Αθήνα, με την έλευση της Άνγκελα Μέρκελ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: