Ελλάδα και Ε.Ε. πάνε τον Μάιο στις ευρωεκλογές: Κοινή πορεία τους η αντεπίθεση στον λαϊκισμό




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΙΩΤΗ (*)

Το 2018 ήταν μια χρονιά γεμάτη προκλήσεις τόσο σε επίπεδο Ελλάδας όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήταν, όμως, επίσης μια χρονιά επιτευγμάτων τα οποία μας επιτρέπουν να κοιτάζουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία, εν όψει μάλιστα του 2019, μιας σημαντικής χρονιάς για την Ευρώπη λόγω των Ευρωεκλογών και την αλλαγή ηγεσίας στα σημαντικότερα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.

  • Ολοκλήρωση του προγράμματος με το βλέμμα στο μέλλον

Φυσικά για την Ελλάδα (αλλά και για τους Ευρωπαίους εταίρους) ορόσημο αποτέλεσε η 20η Αυγούστου, όταν η χώρα με τις θυσίες του ελληνικού λαού ολοκλήρωσε επιτυχώς το πρόγραμμα στήριξης και άφησε πίσω της μια δύσκολη οκταετία. Όμως, δεν πρέπει να εφησυχάσουμε. Η αντιμετώπιση των κοινωνικών και οικονομικών συνεπειών τις οποίες κληροδότησαν τα χρόνια της κρίσης, απαιτεί όντως συλλογική προσπάθεια.

Οι μεταρρυθμίσεις, οι οποίες πρέπει να συνεχισθούν, έχουν θέσει τις βάσεις για ισχυρή ανάκαμψη και βιώσιμη ανάπτυξη και είναι χρέος όλων μας να διασφαλίσουμε τις απαραίτητες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές προϋποθέσεις ώστε να μπορέσει ο ελληνικός λαός να επωφεληθεί των θυσιών του.

  • Έμπρακτη αλληλεγγύη

Όλα αυτά τα χρόνια, από την αρχή της κρίσης έως και την έξοδο από το πρόγραμμα, η Επιτροπή ήταν σταθερά στο πλευρό της Ελλάδας – ακόμα και σε σκοτεινές στιγμές όταν πολλοί βρίσκονταν στην απέναντι πλευρά. Πιο συγκεκριμένα:

– Το 2015 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δρομολόγησε το σχέδιο για ένα «Νέο ξεκίνημα για την απασχόληση και την ανάπτυξη στην Ελλάδα» με σκοπό να διευκολύνουμε τη χώρα να μεγιστοποιήσει τη χρήση των κονδυλίων της ΕΕ. Στόχος των κονδυλίων αυτών είναι η σταθεροποίηση της οικονομίας της και η τόνωση της απασχόλησης, της ανάπτυξης και των επενδύσεων. Ως αποτέλεσμα των έκτακτων μέτρων που θεσπίστηκαν μέσω του σχεδίου αυτού, η Ελλάδα συγκαταλέγεται πλέον μεταξύ των πρώτων όσον αφορά την ικανότητα απορρόφησης των κονδυλίων της ΕΕ ενώ από το 2014 έως σήμερα έχει ήδη λάβει περίπου 16 δισ. ευρώ.

  • – Η Ελλάδα είναι μια από τις πλέον ωφελημένες χώρες από το Σχέδιο Γιούνκερ που στόχο έχει την κινητοποίηση 500 δισ. ευρώ για επενδύσεις έως το 2020: τα πλέον πρόσφατα στοιχεία δείχνουν πως αυτό έχει κινητοποιήσει επενδύσεις ύψους άνω των 11 δισ. ευρώ και θα στηρίξει περισσότερες από 20.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, κατατάσσοντας τη χώρα 1η ανάμεσα στα 28 κράτη μέλη σε ό, τι αφορά την αξιοποίηση του Σχεδίου σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας της.

Φυσικά η αλληλεγγύη της Ευρώπης προς την Ελλάδα ξεκίνησε πολύ πριν από το 2010 και την αρχή της κρίσης. Από το 1981, όταν μπήκαμε στην ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επενδύσει στη χώρα περίπου 200 δισ. ευρώ σε σημερινές τιμές μέσω επιδοτήσεων από τα περιφερειακά ταμεία και τα ταμεία συνοχής – τα γνωστά τα Πακέτα Ντελόρ, τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης και τα ΕΣΠΑ. Παράλληλα, έχουν δοθεί περίπου 180 δισ. σε σημερινές τιμές για τη στήριξη των Ελλήνων αγροτών.

  • Μια Ευρώπη που προστατεύει, ενδυναμώνει και υπερασπίζεται τους πολίτες της

Το 2018 ήταν μια σημαντική χρονιά και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Επιτροπή Γιούνκερ εισήλθε στο 4ο έτος της θητείας της και δουλεύει πυρετωδώς ώστε να εκπληρώσει την υπόσχεση που είχε δώσει πριν από μερικά χρόνια ο Πρόεδρος Γιούνκερ: να δημιουργήσουμε μια Ευρώπη που προστατεύει, ενδυναμώνει και υπερασπίζεται τους πολίτες της.

Στο πλαίσιο αυτό έχουμε αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προς όφελος των Ευρωπαίων για θέματα τα οποία μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η προστασία των προσωπικών δεδομένων είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.

  • Προστατεύοντας τα προσωπικά μας δεδομένα

Όλοι μας κοινοποιούμε τα προσωπικά μας δεδομένα όταν κάνουμε αγορές μέσω ίντερνετ, όταν χρησιμοποιούμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή όταν κάνουμε e-banking. Όμως έτσι είμαστε έκθετοι σε κινδύνους όπως η κλοπή των δεδομένων μας. Για το λόγο αυτό, τον περασμένο Μάιο μπήκαν σε εφαρμογή νέοι πανευρωπαϊκοί κανόνες για την προστασία των δεδομένων μας.

Με τους νέους κανόνες, όλοι οι Ευρωπαίοι αποκτήσαμε συγκεκριμένα δικαιώματα:

– Το δικαίωμα να λαμβάνουμε σαφείς και κατανοητές πληροφορίες για το ποιος επεξεργάζεται τα δεδομένα μας, ποια δεδομένα επεξεργάζεται και γιατί τα επεξεργάζεται.

  • – Το δικαίωμα «στη λήθη»: μπορούμε να ζητήσουμε τη διαγραφή των προσωπικών μας δεδομένων εφόσον δεν επιθυμούμε πλέον την επεξεργασία τους και εφόσον δεν συντρέχουν θεμιτοί λόγοι για μια εταιρία να συνεχίζει τη διατήρησή τους. Για παράδειγμα, όταν πληκτρολογούμε το όνομα μας σε διαδικτυακή μηχανή αναζήτησης και τα αποτελέσματα περιλαμβάνουν συνδέσμους προς ένα παλαιό άρθρο εφημερίδας σχετικά με μια οφειλή την οποία έχουμε εξοφλήσει προ πολλού, θα μπορούμε να ζητήσουμε από τη μηχανή αναζήτησης να διαγράψει τους συνδέσμους.

– Εάν πιστεύουμε ότι έχουν παραβιαστεί τα δικαιώµατά μας όσον αφορά την προστασία των δεδοµένων μας, μπορούμε να υποβάλουμε καταγγελία στην ελληνική Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, την αρμόδια αρχή. Οι δυνητικές κυρώσεις για τους παραβάτες συµπεριλαµβάνουν της αναστολή ή τη διακοπή της επεξεργασίας δεδοµένων και την επιβολή προστίµου το οποίο μπορεί να αγγίξει και το 4% του παγκόσμιου τζίρου του παραβάτη.

  • Κρίσιμες Ευρωεκλογές

Κοιτάζοντας μπροστά, το 2019 θα είναι μια χρονιά αλλαγών. Οι ευρωεκλογές του Μαΐου θα αναδείξουν ένα νέο ευρωκοινοβούλιο και θα οδηγήσουν σε μια νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία θα αναλάβει καθήκοντα το Νοέμβριο.

  • Οι ευρωεκλογές αυτές είναι κρίσιμες καθώς θα λάβουν χώρα σε μια περίοδο κατά την οποία σε πολλές γωνιές της Ευρώπης ο λαϊκισμός βρίσκεται σε άνοδο. Η θέση μας είναι σαφής: η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται απέναντι στους καιροσκόπους και τους λαϊκιστές. Ο λαϊκισμός δεν είναι ιδεολογία, αλλά «ανέξοδη», ή συχνά με ευρωπαϊκά κεφάλαια, πρακτική, που στοχεύει τις κοινές μας αξίες.

Η Ευρώπη έχει ήδη υποφέρει πολύ από το λαϊκισμό. Πριν από 30 χρόνια, όταν ήμουν ένας νέος υπάλληλος στις Βρυξέλλες, τα fake news της εποχής, ιδιαίτερα στη Μεγάλη Βρετανία, έλεγαν πως η Κομισιόν νομοθετεί για το σχήμα που πρέπει να έχουν τα αγγουράκια και οι μπανάνες ώστε να πωλούνται στα οπωροπωλεία. Ήταν, φυσικά, ψέματα. Όμως δεν τα αντικρούσαμε όσο δυναμικά θα έπρεπε με αποτέλεσμα αυτά να ριζώσουν και να έχουν μια σημαντική συμβολή σε γεγονότα όπως το Brexit.

  • Δεν πρέπει να ξανακάνουμε το ίδιο λάθος. Για το λόγο αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει μια ισχυρή θεσμική αντίδραση. Θα αντικρούουμε τα fake news ώστε ο δημόσιος διάλογος να βασίζεται σε γεγονότα. Μάλιστα , πριν από λίγες εβδομάδες παρουσιάσαμε σχέδιο δράσης για να αντιμετωπίσουμε την παραπληροφόρησης στην Ευρώπη και πέραν αυτής. Στόχος μας είναι ακριβώς να προστατεύσουμε τα δημοκρατικά μας συστήματα και τις δημόσιες συζητήσεις ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών όπως και ορισμένων εθνικών και τοπικών εκλογών που θα διεξαχθούν στα κράτη μέλη έως το 2020.

Παράλληλα, προβάλλουμε τη θετική μας ατζέντα: προστατεύουμε το κράτος δικαίου ενώ στο νέο προϋπολογισμό για την περίοδο 2021-2027 προτείνουμε θετικές δράσεις όπως το διπλασιασμό των δαπανών για το Erasmus, καθώς και τη σύσταση ενός νέου Ταμείου για τη Δικαιοσύνη, τα Δικαιώματα και τις Αξίες. Η Ε.Ε και η Ελλάδα βγαίνουν ενδυναμωμένες και συνειδητοποιημένες από τη περίοδο «πολυκρίσεων» με κοινή πορεία, την ευρωπαϊκή αντεπίθεση στο λαϊκισμό. Τον επόμενο Μάιο πάμε στις κάλπες για να προστατεύσουμε όσα έχουμε πετύχει και να προστατεύσουμε το κοινό μας μέλλον.

(*) Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ο Ευάγγελος Αβέρωφ και η «γέφυρα»: Πως απέτυχε η προσπάθειά του να επιστρέψει ο Καραμανλής

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: