Απαράδεκτος ο Ακάρ για τους Κούρδους του YPG: Θα τους θάψουμε στα χαρακωματά τους, λέει




Οι Κούρδοι μαχητές ανατολικά του Ευφράτη στη Συρία “θα θαφτούν στα χαρακώματά τους όταν έρθει η ώρα”, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ μετά την ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι άρχισε την, όπως διευκρίνισε, πλήρη αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία.

Η απόφαση του Τραμπ να αποσύρει τελείως τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία επιβεβαιώθηκε από Αμερικανούς αξιωματούχους και αναμένεται τους ερχόμενους μήνες.

Η κίνηση αυτή αφήνει άναυδους τους Αμερικανούς βουλευτές και συμμάχους και ανατρέπει την αμερικανική πολιτική στη Μέση Ανατολή. Για την Τουρκία, ωστόσο, τη συμμαχική χώρα στο ΝΑΤΟ, η είδηση αυτή μπορεί πιθανόν να είναι καλοδεχούμενη.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είχαν ενταθεί λόγω των διαφορών όσον αφορά τη Συρία, όπου οι ΗΠΑ υποστήριζαν την οργάνωση Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), την κυριότερη κουρδική ένοπλη παράταξη στη Συρία, στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους. Η Τουρκία θεωρεί την YPG τρομοκρατική οργάνωση και προέκταση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

“Τώρα έχουμε την Μάνμπιτζ και την ανατολική πλευρά του Ευφράτη μπροστά μας. Εργαζόμαστε εντατικά πάνω στο θέμα αυτό”, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε από την Ντόχα, τις οποίες επικαλείται το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

“Τώρα λέγεται ότι ανοίγουν κάποια χαρακώματα, σήραγγες στην Μάνμπιτζ και ανατολικά του Ευφράτη. Μπορούν να σκάψουν σήραγγες ή χαρακώματα αν θέλουν, μπορούν να πάνε κάτω από τη γη αν θέλουν, όταν έρθει η ώρα θα θαφτούν στα χαρακώματα που σκάβουν. Κανένας δεν θα πρέπει να αμφιβάλλει γι’αυτό”, σημείωσε ο Ακάρ.

Θα ανασυνταχθεί ο ISIS προειδοποιούν οι Κούρδοι

Η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από την Συρία που ανακοινώθηκε χθες από τον Ντόναλντ Τραμπ, θα δώσει την ευκαιρία στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος να ανασυνταχθεί, προειδοποιεί σε ανακοίνωσή του ο αραβο-κουρδικός συνασπισμός Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, αιχμή του δόρατος στη μάχη κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης και σύμμαχοι του διεθνούς συνασπισμού που μέχρι σήμερα τελούσε υπό την διοίκηση των ΗΠΑ.

«Αυτό θα έχει αρνητικές συνέπειες στην αντιτρομοκρατική εκστρατεία» κατά του Ισλαμικού Κράτους. «Θα δώσει στη τρομοκρατία … μία ευκαιρία να ανασυνταχθεί και να εξαπολύσει νέα εκστρατεία στη περιοχή», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, στο πλευρό του διεθνούς συνασπισμού, συνεχίζουν την μάχη κατά των τζιχαντιστών στους τελευταίους θύλακες που έχουν στην κατοχή τους στην ανατολική Συρία.

Οι Κούρδοι της βόρειας Συρίας τελούν υπό τη απειλή νέας στρατιωτικής επίθεσης της Τουρκίας, την ώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε να απαλλαγεί από τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) της ραχοκοκκαλιάς των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων.

Επικρεμάται η απειλή ειβολής των Τούρκων

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα ότι η Τουρκία μπορεί να αρχίσει μια νέα στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία οποιαδήποτε στιγμή.

Το Πεντάγωνο ωστόσο εξέδωσε σαφή προειδοποίηση προς την Άγκυρα ότι είναι απαράδεκτη η ανάληψη δράσης μονομερώς από οποιαδήποτε πλευρά στην βορειοανατολική Συρία, όπου δρουν οι αμερικανικές δυνάμεις.

Η Τουρκία έχει ήδη επέμβει για την εκδίωξη των YPG και του Ισλαμικού Κράτους από την περιοχή δυτικά του Ευφράτη τα τελευταία δύο χρόνια. Ωστόσο δεν έχει περάσει στα ανατολικά του ποταμού, εν μέρει για να αποφύγει μια άμεση αντιπαράθεση με τις αμερικανικές δυνάμεις.

20/12/2018
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-TASS

Ο Τραμπ εξυπηρέτησε την Τεχεράνη και τη Μόσχα: Γιατί εγκαταλείπει το συριακό Κουρδιστάν…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: