Με έγγραφο στην Κύπρο η Λουτ: Στόχος η συμφωνία σε «όρους αναφοράς» και Πενταμερή




ΛΕΥΚΩΣΙΑ, Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Σε διαδικασία άψε-σβήσε προσανατολίζονται τα Ηνωμένα Έθνη. Η εκπρόσωπος του

Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Τζέιν Χολ Λουτ, αναμένεται στη Λευκωσία για συναντήσεις στις 16 Δεκεμβρίου, έχοντας μαζί της έγγραφο εργασίας με περίγραμμα των «όρων αναφοράς». Στόχος των Ηνωμένων Εθνών να συμφωνηθεί το περίγραμμα και η διαδικασία και στη συνέχεια να συγκληθεί Πενταμερής. Επιδίωξη είναι οι συζητήσεις να μη διαρκέσουν παρά μερικές ήμερες.

Είναι προφανές πως είναι δύσκολο εγχείρημα να επιτευχθεί συμφωνία στους «όρους αναφοράς». Αλλά και ακόμη κι εάν συμφωνηθεί το περίγραμμα, πρέπει να υπάρξει κοινή ερμηνεία τόσο του πλαισίου Γκουτέρες όσο και των συγκλίσεων. Να ερμηνεύουν με τον ίδιο τρόπο όλα τα ζητήματα. Διαφορετικά θα προκληθεί χάος και θα καταρρεύσουν οι συζητήσεις.

  • Πάντως, η τουρκική πλευρά θα επιμένει να περιληφθεί και η θέση της για συζήτηση του καθεστώτος των δύο πλευρών την επόμενη ημέρα ενός αδιεξόδου. Κοντολογίς, να συζητηθεί το διαζύγιο πριν από το γάμο.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έχει καταστήσει σαφές σε συνομιλητές του, συμπεριλαμβανομένου και του Προέδρου Αναστασιάδη, ότι η τουρκική πλευρά συζητά μόνο συνομοσπονδία και σε περίπτωση αποτυχίας τα δύο κράτη.

Χρώμα χρήματος και ρωσικές αντιδράσεις

Οι λόγοι που προκλήθηκαν οι αναταράξεις από τις πρόσφατες τοποθετήσεις της Μόσχας περί κινδύνου στρατικοποίησης της Κύπρου, είναι περισσότεροι. Υπήρξαν πρόσφατα ρωσικές  προειδοποιήσεις για το κλείσιμο χιλιάδων τραπεζικών λογαριασμών Ρώσων και στην αποχώρηση πολλών ρωσικών εταιρειών από το νησί, ως αποτέλεσμα των κυρώσεων κατά της Μόσχας. Επί τούτου, η  Λευκωσία δέχεται πιέσεις τόσο από την Ε.Ε. όσο και από τους Αμερικανούς.

Την ίδια ώρα, είναι προφανές πως στη Μόσχα ενοχλούνται από τις αμερικανικές δράσεις στην ανατολική Μεσόγειο και την ένταξη σε αυτές τις διεργασίες και της Κύπρου. Η κάθοδος κλιμακίου στο νησί από τις ΗΠΑ για έλεγχο των αεροδρομίων, αφορούσε στην επιχείρηση εκκένωσης και μεταφοράς Αμερικανών υπηκόων από γειτονικές χώρες στην Κύπρο. Αυτό εντάσσεται στα πλαίσια των διευκολύνσεων. Σημειώνεται συναφώς πως το γεγονός ότι η Κύπρος παρέχει διευκολύνσεις ενοχλεί και τους Βρετανούς, που θα ήθελαν αυτό τον ρόλο να έχουν οι Βάσεις.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Ανοικτό βιβλίο ο «φάκελος της Κύπρου»! Το παιχνίδι ήταν στημένο, δεν υπάρχει τίποτε άγνωστο…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: