Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Πέμπτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Τα μηνύματα για τις προοπτικές επίτευξης συμφωνίας επί των όρων αναφοράς, οι ποινές χάδια σε παιδεραστές, η εφαρμογή στεγαστικού προγράμματος άμεσης ανάγκης, η τραγωδία στην Ινδονησία η γεώτρηση της Τουρκίας με το δεύτερο γεωτρύπανο τον Ιανουάριο και οι ιστορικά ψηλές μειώσεις των μισθών σε Ελλάδα και Κύπρο, είναι μερικά από τα θέματα στα σημερινά πρωτοσέλιδα του Τύπου.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Στον αέρα οι όροι αναφοράς» αναφέρει πως τα μηνύματα που στέλνει λίγες μέρες, μετά την αναχώρησή της κ. Λουτ, η τουρκική πλευρά, ως προς τις προοπτικές επίτευξης συμφωνίας επί των όρων αναφοράς, είναι αρνητικά. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στα κατεχόμενα υπάρχουν αντιδράσεις για καλλιέργεια κλίματος φόβου από τοποτηρητές της Άγκυρας. Αλλού αναφέρει ότι 41 οδηγούς εντόπισε η Αστυνομία τη νύχτα των Χριστουγέννων να οδηγούν μεθυσμένοι, με κάποιους εξ’ αυτών να έχουν μαζί τους και μέλη των οικογενειών τους.

Ο «Πολίτης» στο κύριο θέμα του με τίτλο «Ποινές χάδια και όχι ισόβια σε παιδεραστές» αναφέρεται σε στοιχεία που εξασφάλισε η εφημερίδα, σύμφωνα με τα οποία από το σύνολο 66 καταδικών για σεξουαλικά αδικήματα κατά παιδιών μεταξύ του 2016 – 2018 οι 36 αφορούσαν ποινές φυλάκισης μέχρι 18 μήνες, κάποιες δε με αναστολή ή με κηδεμονία, ενώ μόλις σε 8 καταδίκες η ποινή φυλάκισης ξεπέρασε τα 10 έτη. Αλλού παρουσιάζει έρευνα για γυναίκες θύματα βίας, αναφέροντας ότι λίγο πριν και λίγο μετά τις γιορτές η γραμμή 1440 του ΣΠΑΒΠ παίρνει φωτιά. Σε άλλη είδηση αναφέρει ότι ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής θα επιδιώξει την πραγματοποίηση συνόδου με τη συμμετοχή του Ισραήλ, της Αιγύπτου και ενδεχομένως της Ιορδανίας και του Λιβάνου με θέμα την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» κάτω από τον τίτλο «Λύση εξπρές για άστεγους» αναφέρει πως ο Κυπριακός Οργανισμός Ανάπτυξης Γης είναι έτοιμος για εφαρμογή στεγαστικού προγράμματος άμεσης ανάγκης, ώστε να στεγαστούν σε μερικές μέρες άνθρωποι που βρέθηκαν στο δρόμο από τη μια μέρα στην άλλη. Σε άλλη είδηση αναφέρεται στην τραγωδία στην Ινδονησία και στους κατοίκους που προσεύχονται να βρεθούν ζωντανοί εκείνοι που αγνοούνται, ενώ την ίδια ώρα τα σωστικά συνεργεία ανασύρουν πτώματα από τη λάσπη. Αλλού γράφει ότι ο Άη Βασίλης ξέχασε τους αιχμαλώτους πολέμου, αφού το τιμητικό επίδομα προσέκρουσε στο μητρώο και στα προσωπικά δεδομένα.

Η «Χαραυγή», υπό τον τίτλο «Ασφαλή είσοδο θέλουν οι μηχανικοί στην Αμμόχωστο» αναφέρεται σε επιστολή στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου που ετοιμάζεται να αποστείλει το Συμβούλιο Ανοικοδόμησης και Επανεγκατάστασης , ώστε να ασκήσει την επιρροή της και να επιτραπεί η είσοδος πολιτικών μηχανικών στην κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου, με στόχο να καταγράψουν πως οι οικοδομές αντιστάθηκαν ή όχι στη φθορά του χρόνου. Αλλού αναφέρει ότι στη Μεσόγειο και όχι στη Μαύρη Θάλασσα θα ξεκινήσει μέσα στον Ιανουάριο γεώτρηση με το δεύτερο γεωτρύπανο που αγόρασε η Τουρκία. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως Κύπρος και Ελλάδα ήταν οι μοναδικές χώρες της ΕΕ στις οποίες υπήρξαν ιστορικά ψηλές μειώσεις των μισθών στη διάρκεια της κρίσης.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Καθημερινή» με τίτλο «Επιφυλακτική για Επενδύσεις σε τράπεζες» αναφέρει ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον έχει στραφεί σε άλλες αγορές όπως αυτή του real estates, του τουρισμού και της τεχνολογίας, αφού έχει μπει φρένο στην επικερδότητα των τραπεζών, ιδίως μετά τη «Lehman Brothers» εποχή. Αλλού γράφει ότι το 2018 θα αυξηθούν 2,7% οι εκπομπές άνθρακα. Σε άλλη είδηση αναφέρει ότι γίνονται σκέψεις στην Κύπρο για οριστική απαγόρευση της πλαστικής σακούλας από τα σημεία πώλησης των καταστημάτων.

ΚΥΠΕ – Έμιλη Λάμπρου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
27/12/2018 08:18

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: