Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Πέμπτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η αναμενόμενη συνάντηση της Ειδικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προτού επισκεφθεί την Λευκωσία και οι πληροφορίες ότι φέρνει προσχέδιο – συμφωνίας για τους όρους αναφοράς, το δεκαετές έργο της Τεχνικής Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών κατά την 1η μέρα συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019 και η παραμονή της Τερέζα Μέι στον βρετανικό πρωθυπουργικό θώκο, είναι τα κύρια θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Έρχεται για συμφωνία», γράφει πως η απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ συνάντησε χθες τον Αναπληρωτή Έλληνα ΥΠΕΞ Γιώργο Κατρούγκαλο ενώ σήμερα ή αύριο θα ακούσει τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου και αναμένεται να φέρει μαζί της έγγραφο-προσχέδιο συμφωνίας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε χθες ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου ότι το μέλλον μας είναι ταυτισμένο με την Ευρώπη. Αλλού γράφει ότι ψηφίζεται κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός, αλλά αναμένονται να μπλοκαριστούν με δεσμεύσεις και σταύρωμα αρκετά κονδύλια.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Αποκαθιστούν μνημεία, σώζουν την ιστορία μας«, γράφει στο κύριο του θέμα ότι στα δέκα χρόνια λειτουργία της η Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά διέσωσε 55 εκκλησίες και τζαμιά. Σε άλλο θέμα γράφει ότι με χθεσινή τροποποίηση της τελευταίας στιγμής επί του προϋπολογισμού, η κυβέρνηση «τσιμεντώνει» την ψήφισή του, αφού ενέδωσε σε απαίτηση του ΔΗΚΟ για πρόσθετη στήριξη του ταμείου αλληλεγγύης με €30 εκατ μέσω του τακτικού προϋπολογισμού. Σε άλλο θέμα γράφει ότι αφού άκουσε τις θέσεις της Ελλάδας, η Τζέιν Χολ Λουτ ετοιμάζεται για το πολυαναμενόμενο ταξίδι της στην Άγκυρα, όπου, σύμφωνα με τ/κ ΜΜΕ και συγκλίνουσες πληροφορίες, θα συναντήσει τον Μ. Τσαβούσογλου.

«Ο Φιλελεύθερος» στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο «Κλείδωσε και πάει Άγκυρα» και γράφει ότι η Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία θα βρίσκεται στην Λευκωσία τη προσεχή Κυριακή για να επιχειρήσει ξεκαθάρισμα των όρων αναφοράς, σύμφωνα με πληροφορίες από τα κατεχόμενα και την Νέα Υόρκη, θα επισκεφθεί σήμερα την Τουρκία, αν και η Άγκυρα απέφυγε να το επιβεβαιώσει το κατά πόσο κλείδωσε η συνάντηση Λουτ με τον Μ. Τσαβούσογλου. Αλλού γράφει ότι άφαντος παραμένει ο 29χρονος Σερίφ Σεκάτ, που σκόρπισε τον τρόμο και το θάνατο στην χριστουγεννιάτικη αγορά στο Στρασβούργο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Νομική Υπηρεσία κρίνει ανεπαρκή την ποινή που επέβαλε το Κακουργιοδικείο σε 48χρονο για σεξουαλική κακοποίηση ανήλικης και αναμένεται να καταχωρίσει έφεση.

Υπό τον τίτλο «Γεννά φούσκες το οικονομικό τους μοντέλο», η «Χαραυγή» γράφει στο κύριο της θέμα ότι στα σκάνδαλα της διάλυσης του Συνεργατισμού και της απώλειες του εμπορικού σήματος του χαλουμιού αλλά και στην κοινωνικοοικονομική πολιτική της κυβέρνησης που δημιουργεί φούσκες, αναφέρθηκαν χθες οι αρχηγοί των κομμάτων κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού. Αλλού, γράφει ότι μερικά 24ωρα πριν την άφιξη της κ. Λουτ και οι «κυβερνητικές πηγές» διέρρευσαν ότι δύσκολα επαναρχίζουν οι συνομιλίες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στις χθεσινές τελευταίες καταθέσεις στην Ερευνητική Επιτροπή για τον Συνεργατισμό, Μάριος Κληρίδης και Τάκης Ταουσιάνης έκαναν λόγο για υπόσκαψη του πρώτου με «ψου ψου» στους διαδρόμους και φήμες που διέδιδαν πρόσωπα με προσβάσεις στο Υπουργείο Οικονομικών.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Η Μέι επέζησε στην πρόταση μομφής», γράφει ότι η Βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, που κέρδισε τη χθεσινή εσωκομματική πρόταση μομφής, δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τη συμφωνία αποχώρησης Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και ότι δεν θα αποχωρήσει στις γενικές εκλογές του 2020. Αλλού γράφει ότι ο Ερωτόκριτος Χλωρακιώτης, Γενικός Διευθυντής της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας πριν την κρατικοποίησή της το 2013, ήταν ένας από τους τελευταίους τρεις μάρτυρες που κατέθεσαν χθες στην Ερευνητική Επιτροπή, που ολοκληρώνει την 4μηνη διερεύνησή της. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε ομόφωνα την μείωση κατά 6 σεντ τον φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα κίνησης και στο πετρέλαιο θέρμανσης.

ΚΥΠΕ – Γρηγόρης Σάββα
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
13/12/2018 07:49

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: