Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η κάθοδος της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ στην Κύπρο και οι πληροφορίες για το τί θα θέσει κατά τις επαφές της με τις δυο πλευρές, η θέση του βοηθού ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Γούες Μίτσελ ότι η Κύπρος ανήκει στη Δύση και πρέπει να προστατευτεί από αυτήν, η υποστήριξη εκ μέρους του τέως ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη σε μια ξεκάθαρη δέσμευση των δύο πλευρών στα έξι σημεία του πλαισίου Γκουτέρες, οι διεργασίες για τη νέα τάξη πραγμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, η διαμαρτυρία του ΑΚΕΛ στη Λεμεσό κατά των υψηλών ενοικίων, και τα αποτελέσματα έρευνας αναφορικά με τη στάση των Ελληνοκυπρίων έναντι της λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, είναι τα κύρια θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα του Τύπου της Κυριακής.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Κοινή δέσμευση στα 6 σημεία του Πλαισίου», προβάλλει συνέντευξη του τέως Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, ο οποίος αναφέρει ότι κομβικό και καθοριστικό σημείο για να ανοίξει ο δρόμος για επανέναρξη των συνομιλιών, αλλά και για να υπάρξει τελική συμφωνία, είναι να υπάρξει ξεκάθαρη δέσμευση των δύο πλευρών στα έξι σημεία του πλαισίου Γκουτέρες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι με έγγραφο ήλθε, σύμφωνα με πληροφορίες της «Α» η Τζέιν Χολ Λουτ, αλλά θα το εμφανίσει μετά τις πρώτες συναντήσεις με τους δύο ηγέτες. Αλλού αναφέρεται σε έρευνα της «Α» που καταδεικνύει ότι εκεί όπου τοποθετήθηκαν ανελκυστήρες στους προσφυγικούς συνοικισμούς δεν εξυπηρετούνται αρκετά άτομα με κινητικά προβλήματα, αφού δεν κατασκευάστηκαν παράλληλα και ράμπες.

Ο «Πολίτης» στο κύριο θέμα του με τίτλο «Ποιά είναι η λύση που ζητά η Λουτ;», γράφει ότι επί της ουσίας η κ. Λουτ θα κληθεί να βρει τρόπους ώστε να διευκολύνει το πάρε-δώσε που εμμέσως πλην σαφώς καθόρισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στο πλαίσιο που κατέθεσε στις δύο πλευρές στον Κραν Μοντανά. Αλλού προβάλλει συνέντευξη του Υπουργού Εσωτερικών Κωνσταντίνου Πετρίδη, ο οποίος αναφέρει ότι η μεταρρύθμιση θα τεθεί σε εφαρμογή με τις νέες εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση τον Δεκέμβρη του 2021. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υγεία και το ιατρικό προφίλ των Κυπρίων.

Ο «Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Σενάρια σε κινούμενη άμμο», γράφει ότι με διαφορετικά σενάρια ενώπιόν της αρχίζει σήμερα τις επαφές της στη Λευκωσία η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Τζέιν Χολ Λουτ. Αλλού προβάλλει συνέντευξη στην εφημερίδα του επικεφαλής της συντεχνίας των Τουρκοκυπρίων δασκάλων Σενέρ Ελτζίλ, ο οποίος αναφέρει μεταξύ άλλων ότι τα κατεχόμενα είναι ο σκουπιδότοπος της Άγκυρας. Αλλού αναφέρεται στις Νατοϊκές εγγυήσεις και το Κυπριακό, αναφέροντας ότι απαράβατη προϋπόθεση για αναβάθμιση της αμερικανο-κυπριακής στρατωτικής συνεργασίςα αποτελεί η άρση του παράλογου αμερικανικού εμπάργκο όπλων.

Η «Χαραυγή» στο κύριο θέμα της με τίτλο «Άπιαστο όνειρο έκαναν το δικαίωμα στη στέγη», γράφει πως το μήνυμα ότι η στέγαση είναι δικαίωμα για όλους και όχι προνόμιο για λίγους, έστειλε πορεία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσαν το ΑΚΕΛ, η ΕΔΟΝ και η Προοδευτική Κίνηση Φοιτητών στη Λεμεσό. Αλλού αναφέρει ότι χρονιά των μεγάλων έργων στη Λάρνακα είναι το 2019 με αυξημένο κατά τρία εκατομμύρια ευρώ τον προϋπολογισμό ανάπτυξης του Δήμου Λάρνακας για το 2019. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε μεγάλα κέρδη για τις τράπεζες στη μετά Συνεργατισμού εποχή.

Η αγγλόγλωσση “Sunday Mail”, γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Σημάδια μεταστροφής της κοινής γνώμης σε σχέση με τη λύση», ότι έρευνα του Πανεπιστημίου Κύπρου δείχνει αυξημένη υποστήριξη στη λύση διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας. Αλλού αναφέρεται στη διαμαρτυρία του ΑΚΕΛ κατά των υψηλών ενοικίων, κατά την οποία οι διαμαρτυρόμενοι κρατούσαν ομπρέλες. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε φόβους για θέματα κυριαρχίας ενόψει της δημιουργίας στρατού της ΕΕ.

Η εβδομαδιαία «Η Καθημερινή της Κυριακής» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Θεωρούμε την Κύπρο Δύση και πρέπει να προστατευτεί», προβάλλει συνέντευξη στην εφημερίδα του βοηθού ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Γουές Μίτσελ, ο οποίος αναφέρει πως οι ΗΠΑ θεωρούν την Κύπρο ως ένα δυτικό κράτος που πρέπει να προστατευθεί από τις δυτικές δυνάμεις, προκειμένου να μην πέσει στην επιρροή άλλων. Αλλού γράφει ότι η Βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι κέρδισε μόνο μια μικρή αναστολή, καθώς φαίνεται απίθανο η συμφωνία για το Brexit να εγκριθεί από τη Βουλή των κοινοτήτων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το σκηνικό στο οποίο θα ξεκινήσει το πήγαινε – έλα η Τζέιν Χολ Λουτ στις πλευρές δεν είναι το καλύτερο δυνατό.

Η εβδομαδιαία «Η Σημερινή της Κυριακής» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ο πόλεμος των αγωγών», γράφει ότι σε πλήρη τροχιά βρίσκονται οι διεργασίες που θα διαμορφώσουν τον χάρτη της νέας τάξης πραγμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και κατ’ επέκταση στην ευρωπαϊκή επικράτεια. Αλλού γράφει ότι «πειθαρχημένη» σιγήν ιχθύος τηρεί το Βερολίνο, όσον αφορά τη μεταφορά από τους Τούρκους, τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης γερμανικής κατασκευής, τύπου Leopard, στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι μόνο ένα τέταρτο της Κρήτης είναι ελληνικό ισχυρίζεται η Τουρκία, «κτίζοντας» πάνω στην αμφισβήτηση της Συνθήκης των Λωζάνης.

Αστυνομικοί κυνήγησαν και ξυλοκόπησαν με ρόπαλα δημοσιογράφους στη Νικαράγουα

ΚΥΠΕ – Θάλεια Νεοφύτου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
16/12/2018

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: