Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Δευτέρας: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η νέα φραστική αντιπαράθεση του Πρωθυπουργού του Ισραήλ Βενιαμίν

Νετανιάχου και του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή την κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία, το θέμα της ανανέωσης της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, τα αποτελέσματα της έρευνας του Συνδέσμου Ηλεκτρολόγων Μηχανικών σε σχολεία, οι μεταρρυθμίσεις στην παιδεία και το φονικό τσουνάμι στην Ινδονησία, κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του σημερινού Τύπου.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Πληρωμένη απάντηση», γράφει στο κύριο της θέμα ότι η φραστική, σκληρή κόντρα, ανάμεσα στους ηγέτες Τουρκίας και Ισραήλ που υποδηλοί μια υποβόσκουσα νέα κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών, καθόλου άσχετη δεν είναι και με τις ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή και κυρίως τις αμερικανικές «ευλογίες» στον EastMed. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στο Τσουνάμι που έπληξε και πάλι την Ινδονησία αφήνοντας πίσω του τουλάχιστον 222 νεκρούς, περισσότερους από 840 τραυματίες και 28 αγνοούμενος. Αλλού η “Α” γράφει ότι οι Βρετανοί γονείς του 22χρονου που δολοφονήθηκε στην Αγία Νάπα από δύο Τούρκους υπηκόους, καταγγέλλουν την Αγκυρα για την ατιμωρησία των δραστών.

Ο «Πολίτης» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Παγίδες θανάτου στα σχολεία μας» αναφέρεται σε έρευνα που διεξήγαγε ο Σύνδεσμος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών σε σχολεία και εντόπισε μεταξύ άλλων αποτσίγαρα και πέτρες στα κουτιά ασφαλείας ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, κατεστραμμένες ηλεκτρονικές εγκαταστάσεις και πρίζες μέσα στη μούχλα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι με τερματισμό των διαβουλεύσεων προειδοποιεί τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ), ο οποίος ζητεί στοιχεία που αφορούν την λειτουργία των κλινικών σε συνθήκες ΓεΣΥ. Αλλού ο “Π” γράφει ότι η ΡΑΕΚ μοιράζει το κόστος για την αγορά και εγκατάσταση έξυπνων μετρητών σταδιακά μέχρι το 2027, μεταξύ της ΑΗΚ και των καταναλωτών.

Ο «Φιλελεύθερος» κάτω από τον τίτλο «Ανησυχία για την έκθεση», γράφει πως στην ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στρέφεται η προσοχή όλων τις επόμενες εβδομάδες και ιδιαίτερα στο τι θα περιλαμβάνει η έκθεση της Ειδικής αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ για τις πρόσφατες προκλήσεις της τουρκικής πλευράς κατά μήκος της νεκρής ζώνης και ιδιαίτερα στη Δένεια. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τα όσα λέχθηκαν από τον Νίκο Κοτζιά στον «Φ» ικανοποίησαν μερίδα των πολιτικών κομμάτων, με το ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Οικολόγους να θεωρούν πως έδωσε απαντήσεις σε όσους στην Κύπρο επιμένουν να προσφέρουν άλλοθι στην Τουρκία. Επίσης ο “Φ” γράφει ότι πιάνουν δουλειά οι εκτιμητές για ΕΣΤΙΑ και υπολογίζεται πως θα γίνουν 8 με 9 χιλιάδες εκτιμήσεις ακινήτων από ειδικούς το επόμενο διάστημα.

Η «Χαραυγή» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Καθηλωμένος ο διάλογος για την παιδεία», πως απογοητευτική είναι η εικόνα αναφορικά με την παιδεία στον τόπο μας και τις πολυδιαφημιζόμενες μεταρρυθμίσεις και προβάλει συνέντευξη για το θέμα του Προέδρου της ΠΟΕΔ Φίλιου Φυλακτού, ο οποίος σκιαγραφεί τις προκλήσεις που αντιμετώπισε ο εκπαιδευτικός κόσμος αλλά και την αποτυχία των αρμοδίων να εδραιώσουν μιαν ουσιαστική και πραγματική ποιοτική αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου . Αλλού γράφει ότι σε καλή κατάσταση φαίνεται ότι είναι η ποιότητα των νερών από τους υδατοφράκτες μέχρι το σπίτι μας. Σε άλλο θέμα η “Χ” γράφει ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο καρκίνος είναι οι κύριες αιτίες θανάτου στη χώρα μας.

ΚΥΠΕ – Κώστας Σταυρινός
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
24/12/2018 09:22

 

Η επισκόπηση των ελληνικών εφημερίδων της Δευτέρας: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: