Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ στα ενεργειακά: Η σφράγιση του αγωγού φυσικού αερίου που έπνιξε την Τουρκία




«Είμαστε υποχρεωμένοι να ασκήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα όποιες και να’ ναι οι απειλές, είναι ξεκάθαρος ο τρόπος που διαχειριζόμαστε το θέμα της ενέργειας», τόνισε ο πρέσβης της Κύπρου Κυριάκος Κενεβέζος, κατά τον χαιρετισμό του στη συζήτηση που έγινε χτες βράδυ στο Σπίτι της Κύπρου με θέμα: «Η Γεωπολιτική της Ενέργειας στη Ν.Α. Μεσόγειο: Ο ρόλος Ελλάδος και Κύπρου»

«Αυτή η ευκαιρία πρέπει να τύχει αξιοποίησης και νομίζω ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε θωρακίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτή την εξέλιξη», πρόσθεσε ο πρέσβης, διευκρινίζοντας ότι «οι διμερείς και τριμερείς συνέργειες που έχουμε διαμορφώσει τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργήσει έναν πυλώνα σταθερότητας σε μια δύσκολη περιοχή».

Ο επίκ. καθηγητής γεωπολιτικής και ενεργειακής πολιτικής Πανεπιστημίου Λευκωσίας Θεόδωρος Τσακίρης, σημείωσε ότι ο ρόλος της Αν. Μεσογείου αυξάνεται καθώς ήδη παράγεται ΦΑ στην Αιγυπτο, το Ισραήλ και λιγότερο στην Κύπρο, οι εγχώριοι πόροι της ΕΕ σε πετρέλαιο και το φυσικό αέριο μειώνονται, καθώς τα επίπεδα παραγωγής στη Β. Θάλασσα και τη Νορβηγία καταρρέουν πιο γρήγορα από το προβλεπόμενο και η ΕΕ έχει αποφασίσει να απομακρυνθεί από τον λιγνίτη λόγω του έντονου περιβαλλοντικού του αποτυπώματος.

Το φυσικό αέριο αποτελεί το κλειδί λόγω της αποδοτικότητάς του και των χαμηλών ρύπων και είναι η επιλογή που ανεβαίνει στο ευρωπαϊκό ενεργειακό μίγμα και είναι το βασικό επιχείρημα προς τις Βρυξέλλες για να εντάξουν στο ενεργειακό τους μέλλον και να χρηματοδοτήσουν τα σχετικά project στην περιοχή της Α. Μεσογείου.

Αναπτύσσοντας τη δυνατότητα υλοποίησης του αγωγού East Med, στον οποίο συμμετέχει το Ισραήλ, η Κύπρος, η Ελλάδα και η Ιταλία, εξέφρασε την προσδοκία ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2019 θα υπογραφεί η διακυβερνητική συμφωνία, η οποία δεν εγγυάται μεν την υλοποίησή του, αλλά χωρίς αυτήν δεν υπάρχει πλαίσιο συζήτησης, οπότε η υπογραφή της θα είναι σημαντική εξέλιξη για την προώθηση του έργου.

Ειδικότερα για την Κύπρο, είπε ότι πρέπει να προχωρήσει τις γεωτρήσεις που γίνονται στην κυπριακή ΑΟΖ στα τεμάχια 10, 6 και στην αδειοδότηση του 7- στα οποία υπάρχει δυνατότητα να βρεθεί φυσικό άεριο που να υλοποιήσει τον East Med.

  • Το Ισραήλ έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα από το Λεβιάθαν που θα είναι διαθέσιμα το 2025-2026. Η επενδυτική απόφαση αναμένεται να ληφθεί το 2021-22 μέχρι τότε θα έχουν βρεθεί τα κοιτάσματα. Προϋπόθεση είναι ο αγωγός από Ισραήλ προς Τουρκία να μείνει «κλειστός» και για την κυβέρνηση Νετανιάχου είναι «κλειστός» – δεδομένου ότι η κυβέρνηση αποφασίζει για τις αδειοδοτήσεις – και γι αυτό το Ισραήλ πρωταγωνιστεί στις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή του East Med, υπογράμμισε ο κ. Τσακίρης

Μια άλλη προϋπόθεση υλοποίησης του αγωγού που θα προωθεί φυσικό άεριο στην ευρωπαϊκή αγορά, είναι η εμπλοκή της ΕΕ η οποία σε ένα γενικότερο πλαίσιο στρατηγικής έχει τη δυνατότητα να επενδύσει στην κατασκευή υποδομών σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό.

Ο αγωγός, κατά τον καθηγητή, αποτελεί μια γέφυρα που δεσμεύει τις εξαγωγές προς τις ευρωπαϊκές αγορές γι αυτό είναι ανώτερος για την αναβάθμιση της γεωστρατηγικής θέσης της Κύπρου από το LNG, το οποίο κατευθύνει τις εξαγωγές όπου υπάρχουν καλύτερες τιμές.

  • «Το μήνυμα προς Ελλάδα και Κύπρο ότι τα ενεργειακά σχέδια χρειάζονται μεγάλο χρόνο ωρίμανσης απαιτούν υπομονή και επιμονή και δεν πρέπει να τα παρατήσουμε», έστειλε ο αν. διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Ανδρέας Σιάμισης, τονίζοντας ότι η Α. Μεσόγειος είναι η μόνη νέα πηγή ενέργειας τα τελευταία 20 χρόνια στην Ευρώπη. Ανέφερε δε το παράδειγμα του East Med που πριν δέκα χρόνια ήταν ένα απίθανο σχέδιο ενώ τώρα συζητάμε με σοβαρές πιθανότητες υλοποίησής του.

Μιλώντας για τον ενεργειακό ρόλο της Κύπρου και της Ελλάδας είπε ότι «η Κύπρος έχει προχωρήσει σε γεωτρήσεις με εταιρίες ικανοποιητικού ειδικού βάρος και συγκεκριμένα ανέφερε την Total και την ExxonMobil, τις οποίες στη συνέχεια φέραμε και στην Ελλάδα για να δούμε και εδώ τις πιθανότητες. Έτσι, πρόσθεσε, αρχίζει να δημιουργείται ένα τόξο και αυξάνει πολύ τη σημασία της Ελλάδας και της Κύπρου για την ΕΕ αλλά και για τις ΗΠΑ.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη προσαρμογής στο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο για το νέο ενεργειακό μέλλον, λαμβάνοντας υπόψιν την κλιματική αλλαγή. «Αυτή θα είναι η βάση», υπογράμμισε, «που θα παραχθούν τα νέα γεωπολιτικά συμφέροντα».

Αυτό σημαίνει ότι το φυσικό άεριο έχει μεγάλη σημασία για την Ευρώπη, η οποία θα είναι διατεθειμένη να το πληρώσει πιο ακριβά.

  • Ως αποτέλεσμα της αύξησης του ενεργειακού ρόλου Ελλάδας και Κύπρου, σημείωσε τη μείωση σε εισαγόμενα καύσιμα, τη δημιουργία τοπικής βιομηχανίας υδρογονανθράκων και πιο ανταγωνιστικής οικονομίας-οι τιμές επηρεάζουν τον τουρισμό μεταφορά από νησί σε νησί και την αγορά ναυτιλιακών κι αεροπορικών καυσίμων, τη διεθνοποίηση της οικονομίας γιατί μπαίνουμε σε διεθνείς συνεργασίες και τη δυνατότητα να χτίσουμε τεχνογνωσία και εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, μαζί με τους ξένους που έχουμε τώρα.

«Τα εργαλεία που χρησιμοποιεί η Ελλάδα είναι το Διεθνές Δίκαιο και η σύμπτωση συμφερόντων με διεθνείς παίχτες όπου τα πάμε πολύ καλά», είπε ο αντιναύαρχος (ε.α.) Κωνσταντίνος Μαζαράκης Αινιάν με τη φράση «τα πάμε καλά στη διεθνή στήριξη η Τουρκία είναι μάλλον απομονωμένη» για να προσθέσει ότι «χρειαζόμαστε ισχυρή στρατιωτική συμμαχία με το Ισραήλ».

Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι «το οικονομικό όφελος από την εκμετάλλευση των ΑΟΖ είναι δευτερεύον. Το κύριο όφελος είναι η ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας στο γεωπολιτικό περιβάλλον της».

Η εκδήλωση οργανώθηκε από το Σπίτι της Κύπρου και τον Σύνδεσμο Υποτρόφων του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη (Ελλάδας). Συντονιστής ήταν ο αρθρογράφος Γιάννης Κουτσομύτης.

11/12/2018 13:55
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αμερικανοί, Γάλλοι και Ισραηλινοί παρουσίασαν τα οπλικά συστήματα που προτείνουν για αναβάθμιση

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: