Το όραμα του Αβέρωφ Νεοφύτου για τη διζωνική! Έχουν χαθεί όλοι στη μετάφραση του Κυπριακού




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Δεν παρακολουθούμε φαίνεται το ίδιο έργο με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού. Οι πρόσφατες δηλώσεις του, που έγιναν μετά το ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες, αναδεικνύουν μια σειρά ζητήματα σε σχέση με το Κυπριακό, έχει όμως, ενδιαφέρον η τοποθέτησή του για τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία (ΔΔΟ).

  • Ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου εκφράζει τη διαφωνία του με όσους θεωρούν τη ΔΔΟ οδυνηρό συμβιβασμό. Είναι, διερωτήθηκε, οδυνηρός συμβιβασμός να βρούμε λύση και να απαλλαγούμε από την τουρκική κατοχή, να δούμε να φεύγουν οι Τούρκοι στρατιώτες από την Κύπρο να επιστρέφουν πρόσφυγες στα σπίτια τους;
  • «Τραγική και οδυνηρή είναι η νομιμοποίηση της ντε φάκτο κατάστασης. Και ας πάψουμε να μιλάμε από μέσα μας. Ή βρίσκουμε λύση ΔΔΟ ή μας μένει η τουρκική εισβολή, οι 40 χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες και οι περιουσίες μας, χαμένες για πάντα», υποστήριξε.

Η ΔΔΟ, όπως την περιγράφουν οι οπαδοί της λύσης αυτής αλλά και οι διαφωνούντες με αυτήν, είναι συμβιβασμός. Αυτό λέγεται εδώ και δεκαετίες. Κάποιοι την θεωρούν οδυνηρό πλην αναγκαίο συμβιβασμό και άλλοι καταστροφικό. Όταν, όμως αυτός ο συμβιβασμός, αυτή η μεγάλη υποχώρηση, μετατρέπεται σε σημαία αγώνα, τότε θα πρέπει να ανησυχούμε για τέτοιες προσεγγίσεις.

Το ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο με βάση τις συζητήσεις που διεξάγονται, τις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί στη διαδικασία των συνομιλιών, διασφαλίζονται τα πιο πάνω, όπως έχουν περιγραφεί από τον κ. Νεοφύτου;

  • Θα διασφαλιστούν οι περιουσίες;
  • Θα φύγει ο τουρκικός στρατός κατοχής, θα καταργηθούν οι εγγυήσεις;
  • Θα διασφαλιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα;

Όταν δε γίνεται λόγος για ΔΔΟ εννοούν όλοι το ίδιο; Για παράδειγμα, ο κ. Κουντρέτ Οζερσάι, τον οποίο συνάντησε στη Νέα Υόρκη ο κ. Νεοφύτου έχει δηλώσει πως υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες της ΔΔΟ. Άλλο εννοούν οι Ελληνοκύπριοι και διαφορετικό οι Τουρκοκύπριοι. Κι αυτό μετά από 44 χρόνια συζητήσεων.

Μέχρι τώρα δεν υπάρχει ενιαία αντίληψη για το τι σημαίνει αυτή της μορφής η λύση. Πώς λοιπόν θα λυθεί το Κυπριακό στη βάση της ΔΔΟ όταν δεν υπάρχει κοινή αντίληψη ως προς τη μορφή της λύσης;

Πέραν από το γεγονός ότι οι συσσωρευμένες υποχωρήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς έχουν φορτώσει το υπό συζήτηση πλαίσιο με στρεβλώσεις και προβληματικές, δυσλειτουργικές ρυθμίσεις, είναι προφανές πως σημαία και στόχος υπάρχει όταν συνδέεται με όραμα. Και όταν το όραμα είναι η ΔΔΟ, πραγματικά αυτό είναι πρόβλημα για τις προοπτικές επίτευξης συμφωνίας.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι τοποθετήσεις του κ. Νεοφύτου για τα δυο κράτη έγιναν για να δώσει απαντήσεις σε κάποιους, που προωθούν μια τέτοια λύση. Ποιοι είναι αυτοί; Δεν είναι της παρούσης, γι αυτό και θα επανέλθουμε.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Η Κύπρος διχοτομήθηκε, αλλά ποιος νοιάζεται: Έμεινε απλώς να αναγνωστεί η τραγική απόφαση

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: