Η Κύπρος διχοτομήθηκε, αλλά ποιος νοιάζεται: Έμεινε απλώς να αναγνωστεί η τραγική απόφαση




Του ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ
Συνεργασία με τις ΑΠΟΨΕΙΣ και την HELLAS JOURNAL

Δυστυχώς είναι πολύ κλειστή προς τον κόσμο η κοινωνία μας. Δεν ανέχεται ειδήσεις και άρθρα αναφορικά με γεγονότα που συμβαίνουν σε άλλες χώρες. Δεν θέλει να ακούει και να διαβάζει τίποτα που δεν έχει σχέση με την Κύπρο.

Κάποτε δέχομαι και εγώ κριτικές γι’ αυτό το λόγο. «Τι σε νοιάζει για το Ιράκ, τη Συρία, την Ουκρανία; Ας κοιτάμε τη δική μας δουλειά», λένε κάποιοι. Τι μεγάλη ατυχία είναι να εκδίδει κανείς εφημερίδα στην Κύπρο σε έναν κόσμο που ζούμε μέρες μαζικών εγκλημάτων! Μου βαρυφαίνεται να δημοσιεύω πρωτοσέλιδα ειδήσεις για τα σκουπίδια στη χώρα μας, τους χώρους στάθμευσης, τις εκλογές ή μια απλή ληστεία όταν δολοφονούνται μαζικά πεντακόσια άτομα μέσα σε μια μέρα και μάλιστα σε μια χώρα που βρίσκεται δίπλα μας.

  • Συχνά σκέφτομαι αν μπορούμε να σπάσουμε αυτό το κλουβί μέσα στο οποίο είμαστε κλεισμένοι. Αν μπορούμε να ενωθούμε με τον κόσμο. Μου φαίνεται πολύ δύσκολο. Ο κόσμος θέλει να βλέπει στην εφημερίδα μόνο ειδήσεις για τον ίδιο, για το κόμμα του, για το δήμο του, για το χωριό του, για τον δρόμο του, για το μισθό του και για το δάνειό του.

Θέλει άρθρα με βαριές επικρίσεις κατά προσώπων για τα οποία νιώθει μίσος και έχθρα. Αντιλαμβάνομαι ότι τα άρθρα μου τα οποία προκαλούν το λιγότερο ενδιαφέρον είναι εκείνα που δεν σχετίζονται με την Κύπρο. Συχνά μου στέλλουν μηνύματα που λένε «γράφε πιο έντονα!» Μήπως έμεινε κάτι το οποίο δεν έχω γράψει; Τι άλλο να γράψω; Πώς να το γράψω; Δεν ξέρω.

Και το χειρότερο είναι το εξής: Έχουν ξεκόψει όλοι όχι μόνο από τον κόσμο, αλλά και από το άλλο μισό της πατρίδας τους. Και στις δύο πλευρές. Οι διαμένοντες στο νότο δεν ενδιαφέρονται για τα τεκταινόμενα στον βορρά. Ούτε οι διαμένοντες στο βορρά για τα τεκταινόμενα στο νότο. Ο λαός και στις δύο πλευρές του νησιού έχει φυλακίσει τον εαυτό του μέσα σε ένα πολύ στενό κομμάτι γης. Ο κόσμος μας έχει μικρύνει πιο πολύ. Ένα μέρος μικρό σαν μια παλάμη. Αυτό είναι όλο κι’ όλο. Γύρισε τα από την μια, γύρισε τα από την άλλη και γράψε τα ίδια πράγματα χιλιάδες φορές. Γι’ αυτό δεν βγαίνει ένας γερός συγγραφέας από αυτό τον τόπο. Ούτε και δημοσιογράφος βγαίνει.

  • Η Κύπρος διχοτομήθηκε. Έμεινε απλώς να αναγνωστεί η απόφαση. Μήπως υπήρξε κάποια σοβαρή αντίσταση κατά της διχοτόμησης, της κατοχής και της εισβολής; Μια αντίσταση σωστή την οποία θα μπορούσαν να γράψουν οι ιστορικοί στο μέλλον; Υπήρξε; Δεν υπήρξε. Ακόμα και οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές της ειρήνης ανάμεσά μας επισημοποίησαν τη διχοτόμηση μέσα στα μυαλά τους. Δηλαδή, η υπόθεση αυτή τέλειωσε πριν καν διαβάσουν την απόφαση οι δυνάμεις που κυβερνούν το νησί μας.

Άλλωστε το γεγονός ότι κανένας δεν ενδιαφέρεται για τα τεκταινόμενα στην άλλη πλευρά αποδεικνύει από μόνο του ότι επισημοποιήθηκε η διχοτόμηση.

Κλειστή προς τον κόσμο, κλειστή προς το άλλο μισό της πατρίδας της, κλειστή και προς την χώρα που κατέχει την πατρίδα της (η κοινωνία μας)! Δεν ενδιαφέρεται ούτε για τα τεκταινόμενα στην Τουρκία. «Τι μας νοιάζει εμάς», λέει. Έχει κοτζάμ στρατό με όπλα στο νησί. Ο πρέσβης της εδώ δεν είναι πρέσβης, αλλά κυβερνήτης. Παντού έχει κάνει περιφράξεις με τέλια. Με την επιγραφή «στρατιωτική περιοχή».

  • Η διοίκηση στον βορρά υπάγεται στις δικές της οδηγίες. Παρά ταύτα, θεωρεί μάταιο το να ενδιαφέρεται για τα τεκταινόμενα στην Τουρκία. Αν μέσα σε αυτή την κατάσταση δεν είναι ατυχία να εκδίδει κανείς εφημερίδα σε αυτή τη χώρα, τότε τι είναι;

Επαρχία είναι το μέρος τούτο. Μια μεγάλη επαρχία. Τρέφεται με κουτσομπολιό όπως όλες οι επαρχίες. Του αρέσουν οι μπανάλ ταινίες. Οι φθηνές σειρές στην τηλεόραση. Λατρεύει πιο πολύ τα ανέκδοτα που ασχολούνται με την περιοχή κάτω από τη μέση. Διακόσια άτομα κάνουν like Facebook επειδή τους άρεσε η φράση «καλό μπαϊράμι».

Και εσύ κάθεσαι κα σκέφτεσαι βλακωδώς τι το ασυνήθιστο υπάρχει μέσα σε αυτή την πρόταση. Το αποφάσισα. Από δω και μπρος θα γράφω και εγώ σχόλια στις φωτογραφίες των προφίλ που αλλάζονται κάθε δύο μέρες για να αποσπάσουν την φιλοφρόνηση «είσαι θαύμα». «Όποιος δεν σε αγαπά να πεθάνει», θα λέω!

Ε εσύ λαέ της Κύπρου που κωφεύεις στα προβλήματα του κόσμου! Παρά ταύτα σε αγαπώ πολύ. Ένας φίλος μου που πήρε κορίτσι από χωριό είχε πει το εξής κάποτε: Αν θα πάρεις κορίτσι από χωριό, πρέπει να έχεις ωραία φωνή!

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Έ, Ελληνοκύπριε φασίστα: Εσύ που ισχυρίζεσαι πως ο καλύτερος Τούρκος είναι ο νεκρός!

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: