Στους 11 ο αριθμός των νεκρών στο Πίτσμπουργκ: Υπό κράτηση ένας 46χρονος ακροδεξιός




Έντεκα νεκροί και έξι τραυματίες είναι ο επίσημος απολογισμός των αμερικανικών αρχών στην ένοπλη επίθεση που διαπράχθηκε σήμερα σε συναγωγή στο Πίτσμπουργκ.

Δεν υπάρχουν παιδιά μεταξύ των νεκρών επισήμαναν οι αρχές.

Ο ένοπλος άνοιξε πυρ σε συναγωγή στο Πίτσμπουργκ όπου βρισκόταν σε εξέλιξη θρησκευτική λειτουργία.
Ο ύποπτος βρίσκεται υπό κράτηση με τις αρχές και τοπικά ΜΜΕ να μιλούν για ένα πιθανό έγκλημα μίσους.

Ένας “λευκός γενειοφόρος άνδρας” βρίσκεται υπό κράτηση, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο KDKA, το οποίο επικαλούμενο πηγές της αστυνομίας μετέδωσε ότι ο ένοπλος εισήλθε στο κτίριο και φώναξε “Όλοι οι Εβραίοι πρέπει να πεθάνουν”.

Το προφίλ του φερόμενου ως δράστη

Ο ύποπτος που φέρεται να διέπραξε την ένοπλη επίθεση σε συναγωγή στο Πίτσμπουργκ είναι ο 46χρονος Ρόμπερτ Μπάουερς, ο οποίος έχει πλούσιο ιστορικό σε αναρτήσεις αντισημιτικού χαρακτήρα σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Αν και οι αρχές, προς το παρόν, δεν έχουν κατονομάσει επίσημα τον άνδρα που συνελήφθη μετά το μακελειό στη συναγωγή, ένας αξιωματικός του FBI και έναν αξιωματούχος ασφαλείας της εβραϊκής κοινότητας επιβεβαίωσαν την ταυτότητα του Μπάουερς.

Δύο ώρες προτού εισβάλει στη συναγωγή και ανοίξει πυρ, ο Μπάουερς έκανε μια ανάρτηση στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Gab.com σχετικά με την Hebrew Immigrant Aid Society (HIAS), μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που βοηθά Εβραίους πρόσφυγες να εγκατασταθούν στις ΗΠΑ.

«Στη HIAS αρέσει να φέρνει εισβολείς για να σκοτώσουν το λαό μας. Δεν μπορώ να κάθομαι άπραγος και να βλέπω τον λαό μου να σφαγιάζεται. Στα τσακίδια οι απόψεις σας, μπουκάρω» έγραψε ο Μπάουερς, ένας λευκός παχουλός άνδρας με γένια.

The exterior of the Tree of Life synagogue after a mass shooting in the Squirrel Hill neighborhood of Pittsburgh, Pennsylvania, USA, 27 October 2018.

Στο ιστορικό των αναρτήσεων του Μπάουερς από τότε που εγγράφθηκε στο μέσο, τον Ιανουάριο, μπορεί κανείς να διακρίνει έναν οργισμένο άνδρα, με αντισημιτικές απόψεις, που έγραφε μηνύματα όπως: «Καθημερινή Υπενθύμιση: η πολυπολιτισμικότητα σημαίνει να διωχθεί ο τελευταίος λευκός άνθρωπος».

Πριν από έναν μήνα, ο 46χρονος από το Πίτσμπουργκ ανήρτησε φωτογραφίες όπου απεικονίζονταν οι επιδόσεις του κατά την εξάσκησή του στο στόχο σε ένα σκοπευτήριο και μια συλλογή από τρία περίστροφα τα οποία αποκαλούσε «η οικογένειά του από glock» (όπως ονομάζεται η εταιρεία κατασκευής).

Pittsburgh police officers at the scene of a mass shooting at the Tree of Life synagogue in the Squirrel Hill neighborhood of Pittsburgh, Pennsylvania, USA, 27 October 2018. EPA/VINCENT PUGLIESE

Ο Μπάουερς είναι καταχωρημένος ως ψηφοφόρος «χωρίς κομματική ταυτότητα» στην κομητεία Αλεγκίνι στην Πενσιλβάνια είχε στραφεί σε ένα μήνυμα και κατά του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο κατηγόρησε ότι είναι υπέρμαχος της παγκοσμιοποίησης, που δεν έκανε τίποτα για να σταματήσει την «εισβολή» των Εβραίων στις ΗΠΑ.

«Για την ιστορία, δεν τον ψήφισα ούτε έχω στην κατοχή μου, έχω φορέσει ή ακόμα κι αγγίξει ένα καπέλο με το σύνθημα MAGA» (Make America Great Again), που χρησιμοποιεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Μία από τις χειρότερες σκηνές εγκλήματος που έχω δεί ποτέ»

Ο διευθυντής της αρχής δημόσιας ασφάλειας του Πίτσμπουργκ Ουέντελ Χίσριτς είπε σε δημοσιογράφους αναφορικά με τη σημερινή ένοπλη επίθεση στη συναγωγή ότι πρόκειται για «μία από τις χειρότερες σκηνές εγκλήματος που έχει δει ποτέ του». Σύμφωνα με τον ίδιο, «το σκηνικό είναι πολύ άσχημο εντός της συναγωγής, υπάρχουν πολλοί νεκροί». Ο αξιωματούχος ανέφερε επίσης ότι ο δράστης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, ενώ αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο για την ταυτότητά του υπόπτου. Ο Ουέντελ Χίσριτς μίλησε για 6 τραυματίες, τέσσερις εκ των οποίων είναι αστυνομικοί. Τόνισε ότι δεν υπάρχει άλλη απειλή για την κοινότητα.

Συντετριμμένος και σοκαρισμένος δηλωνει ο Νετανιάχου

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι είναι «συντετριμμένος και σοκαρισμένος» από την ένοπλη επίθεση σε συναγωγή στο Πίτσμπουργκ.

«Ο λαός του Ισραήλ θρηνεί με τις οικογένειες των νεκρών. Στεκόμαστε στο πλευρό της εβραϊκής κοινότητας του Πίτσμπουργκ, στεκόμαστε στο πλευρό του αμερικανικού λαού ενώπιον αυτής της φρικτής αντισημιτικής κτηνωδίας και όλοι μας προσευχόμαστε για την ταχεία ανάρρωση των τραυματιών» επισήμανε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ σε μια ανακοίνωση.

Αυστηροποίηση των νόμων για τη θανατική ποινή, θέλει ο Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασε σήμερα το «μίσος» στις ΗΠΑ.
Επισήμανε ότι «είναι ένα φοβερό, φοβερό πράγμα το τι συμβαίνει με το μίσος στη χώρας μας, «κάτι πρέπει να γίνει».
Ο απολογισμός θα είναι «πιο μοιραίος» σε σύγκριση με τις πρώτε εκτιμήσεις, δήλωσε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους σε δημοσιογράφους, προτού αναχωρήσει για μια συνάντηση με αγρότες.
Ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε επίσης να καταστεί αυστηρότερη η νομοθεσία για την θανατική ποινή.
«Νομίζω ότι ένα πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να σκληρύνουμε τους νόμους σε σχέση με τα όπλα και την θανατική ποινή». «Όταν άνθρωποι κάνουν αυτού του είδους τα πράγματα, θα πρέπει να τους επιβάλλεται η θανατική ποινή». Εντούτοις, ο Ντόναλντ Τραμπ εκτιμά ότι οι πυροβολισμοί στο Πίτσμπουργκ δεν έχουν να κάνουν, παρά σε ελάχιστο βαθμό, με τη νόμους για την οπλοκατοχή. Σημείωσε δε ότι εάν υπήρχε προστασία εντός του ναού τα αποτελέσματα θα ήταν διαφορετικά. Υπογράμμισε επιπλέον ότι αποτελεί επιλογή για όλες τις εκκλησίες και τις συναγωγές να έχουν ένοπλους φρουρούς. Ο Ντόναλντ Τραμπ σημείωσε ότι αυτού του είδους τα περιστατικά που σημειώνονται εδώ και πολλά χρόνια είναι ντροπή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters
Ουάσινγκτον, United States

Ένοπλος αιματοκύλισε Συναγωγή στο Πίτσμπουργκ: Πολλοί νεκροί και τραυματίες (βίντεο)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: