Η φρεγάτα ΥΔΡΑ κατέρριψε μη επανδρωμένο αεροσκάφος των Χούθι στον κόλπο του Άντεν: Στο πλήρωμα του εμπορικού και 4 Έλληνες ναυτικοί [βίντεο]

Η φρεγάτα ΥΔΡΑ κατά τον πλού της στον Κόλπο του Άντεν. Πηγή εικόνας: Υπουργείο Εθνικής Άμυνας




Τις πρώτες πρωινές ώρες στον Κόλπο του Άντεν, η Φρεγάτα ΥΔΡΑ στο πλαίσιο της επιχείρησης της EUNAVFOR ASPIDES, παρέχοντας προστασία σε εμπορικό πλοίο, έβαλε με πυροβόλο εναντίον δύο Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (UAVs), σύμφωνα με τους ισχύοντες Κανόνες Εμπλοκής, ένα εκ των οποίων κατερρίφθη και το άλλο απομακρύνθηκε.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα μας (ΕΔΩ), στα μέλη του πληρώματος του εμπορικού πλοίου, που κινδύνευσε περιλαμβάνονται και τέσσερος Έλληνες ναυτικοί.

Η επίθεση και η κατάρριψη

Μετά από 44 ημέρες το πυροβόλο των 127 χιλιοστών «μίλησε» ξανά στον Κόλπο του Άντεν, καταρρίπτοντας την επίθεση που είχε ξεκινήσει από τις ακτές της Υεμένης.

Στις 13 Μαρτίου το πλήρωμα της ελληνικής φρεγάτα ΥΔΡΑ είχε βάλει κατά μη επανδρωμένης εναέριας απειλής, η οποία από τις αναταράξεις που δημιούργησαν τα βλήματα διασποράς, άλλαξε πορεία.

1,5 μήνα μετά η ΥΔΡΑ έγινε ξανά ο πρωταγωνιστής της επιχείρησης της ΕΕ «ΑΣΠΙΔΕΣ», καταρρίπτοντας ένα drone που είχαν απογειώσει οι Χουθι από τις ακτές της Υεμένης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από στρατιωτικές πηγες περίπου στις 5:00-05:15 έγινε η κατάρριψη της Μη επανδρωμένης εναέριας απειλής στον κόλπο του Άντεν, σε μια νύχτα μάλιστα, με ιδιαίτερα έντονη δραστηριότητα από τους αντάρτες της Υεμένης.

Το ραντάρ αέρος της φρεγάτας ΥΔΡΑ είχε εντοπίσει την κίνηση, συνολικά, 8 UAV’s, σε απόσταση μεγαλύτερη των 8-10 ναυτικών μιλίων.

Και όπως είναι εύλογο, σήμανε «κόκκινος συναγερμός» στα 198 μέλη του πληρώματος της ελληνικής φρεγάτας.

Η παρακολούθηση των στόχων απο τους χειριστές των ραντάρ έδειχνε ότι από τα 8 Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη, τα 2 είχαν την πιο απειλητική πορεία για το εμπορικό πλοίο και την ελληνική μονάδα.

Στα 5 ναυτικά μίλια, ο κυβερνητης του ΥΔΡΑ έδωσε εντολή για βολές με το πυροβόλο των 127 χιλιοστών.

Το ένα Μη Επανδρωμένο καταρρίφθηκε ενώ ο χειριστής του 2ου, εκτιμάται ότι αντιλήφθηκε πως οι αντάρτες θα χάσουν ένα ακόμη drone για τον λόγο αυτό, άλλαξε την πορεία του.

Το εμπορικό πλοίο περίπου 2 ώρες μετά, παραδόθηκε από την ελληνική φρεγάτα, στο έταιρο πλοίο της επιχείρησης ΑΣΠΙΔΕΣ, το ιταλικό αντιτορπιλικό και πλοίο εν πλω διοίκησης για να συνεχίσει τον πλου του προς το στενό της Ερυθράς θάλασσας.

Η φρεγάτα ΥΔΡΑ πλέει εκ νέου προς το Ομάν ώστε να παραλάβει το επόμενο εμπορικό πλοίο και να συνεχίσει την συνοδεία ασφαλείας.




Πύραυλος των Χούθι εναντίον αμερικανικού πλοίου στο οποίο επέβαιναν και τέσσερις Έλληνες υπήκοοι: Καταρρίφθηκε από τους Αμερικανούς, όλοι σώοι και αβλαβείς

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: