Τι πέτυχε η “ζαριά” του Τσίπρα και του Κοτζιά: “Σκοτώνονται” Ζάεφ και Μιτσκόσκι στα Σκόπια




Του NΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ

Να χρησιμοποιήσει την αποτυχία του στο Δημοψήφισμα, ως εργαλείο -με την στήριξη του διεθνούς παράγοντα- για να εξαναγκάσει τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να στηρίξουν τις συνταγματικές αλλαγές, που προβλέπονται από την Συμφωνία των Πρεσπών, επιχειρεί ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζοραν Ζαεφ, απειλώντας σε διαφορετική περίπτωση το VMRODPMNE με πρόωρες εκλογές.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ηταν απογοητευτικό σε σχεση με την συμμετοχή καθώς το ποσοστό αυτό κυμάνθηκε αρκετά κατω από το 40% (μεχρι νωρίς το βράδυ δεν ειχε ανακοινωθεί το τελικό ποσοστό συμμετοχής) και παρά το γεγονός ότι οσοι ψήφισαν στήριξαν με συντριπτικό ποσοστό που έφθανε το 90% την Συμφωνία, απείχε πολύ των προσδοκιών του κυβερνητικού Συνασπισμού.

  • Ο Ζόραν Ζαεφ είχε από πριν προδιαθέσει για τον τρόπο με τον οποίο θα ερμήνευε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην περίπτωση χαμηλής συμμετοχής: ότι είναι συμβουλευτικό το δημοψήφισμα και ότι στην Δημοκρατία «αποφασίζουν οι πολίτες που ψηφίζουν». Και με το επιχείρημα αυτό  ζήτησε από το VMRODPMNE να «σεβαστεί την ετυμηγορία του  λαού» και να ψηφίσει τις συνταγματικές αλλαγές, ώστε, όπως είπε, να ανοίξει ο δρόμος για την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.

Όμως ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Κρίστο Μιτσκοσκι, που με την έξυπνη τακτική να καλέσει τους οπαδούς να πράξουν κατά συνείδηση, επιχειρεί να καρπωθεί το ποσοστό της αποχής, που περιλαμβάνει και την «τεχνική αποχή», απέρριψε την εκδοχή του Σκοπιανού πρωθυπουργού, δηλώνοντας ότι ο λαος απέρριψε την Συμφωνία και σταμάτησε τον Ζοραν Ζαεφ.

Με αυτή την διχασμένη προσέγγιση για τον χαρακτήρα αλλά και το αποτέλεσμα  του δημοψηφίσματος καθίσταται όλο και πιο δύσκολη η εξεύρεση λυσης ώστε να προχωρήσει η κυβέρνηση Ζαεφ στο επόμενο βήμα στην Βουλή. Σε αυτό το κλίμα δύσκολα βουλευτές του VMRODPMNE θα αποστατήσουν ώστε να εξασφαλισθεί η πλειοψηφία των 2/3 που είναι η αναγκαία προϋπόθεση για να προχωρήσει η διαδικασία για την ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

  • Τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα έχει ξεκαθαρίσει το θεμα αυτό, καθως φυσικά υπήρχαν διαρροές περισσότερο σε επίπεδο φημών, ότι ο κ. Ζαεφ με την στήριξη του ξένου παράγοντα θα κατορθώσει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία αυτή.

Ο κ. Μίτσκοσκι  ο οποίος κάθε άλλο παρά πανηγύριζε το βραδυ της Κυριακής, γνωρίζει τις πιέσεις που θα ασκηθούν, καθώς και το κόμμα του δεν είναι πλέον τόσο συμπαγές οσο ηταν στο παρελθόν και ότι αυτή η διαδικασία δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα βοηθήσει τον ίδιο και το VMRO-DPMNE. Όμως με τα σημερινά δεδομένα δύσκολα θα κάνει στροφή στηρίζοντας την συμφωνία  των Πρεσπών στην Βουλή.

Ο Ζοραν Ζαεφ παντως ηταν σαφής: ο «άλλος δρόμος είναι  οι πρόωρες εκλογές» κατι όμως που δεν είναι μόνο υψηλού ρίσκου επιλογή για τον ιδιο  ουτε ακούγεται απειλητικό μονο για το VMRODPMNE αλλά και για την ελληνική κυβέρνηση.

  • Η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών θα απαιτήσει ένα διάστημα τουλάχιστον 3-4 μηνών και φυσικά κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα προκύψει η πλειοψηφία των 2/3 για την έγκριση των συνταγματικών αλλαγών. Ενώ σε ένα τόσο μεγάλο διάστημα κανείς δεν μπορεί να προβλέψει και τις εσωτερικές εξελίξεις στην Αθήνα.

Παντως αργά το βράδυ ο κ. Ζαεφ δήλωσε ότι υπάρχει τρόπος ώστε οι πρόωρες εκλογές να προκηρυχθούν για το τέλος του Νοεμβρίου ώστε να προλάβει η χώρα το χρονοδιάγραμμα και να μην παραταθεί η εκκρεμότητα μέχρι τις Ευρωεκλογές.

  • Σε κάθε περίπτωση όμως θα κινδυνεύσει η Ελληνική κυβέρνηση να βρεθεί στην θέση να απολογείται για μια συμφωνία την οποία έχουν απορρίψει στα Σκόπια, να έχει πληρώσει το πολιτικό κόστος για την  Συμφωνία αυτή, και το ολο εγχείρημα να οδηγείται στον «πάγο» προκαλώντας την δυσαρέσκεια και την απογοήτευση του διεθνούς παράγοντα. Και ίσως η Αθήνα να έχει ένα επιχείρημα όταν χρειασθεί να παιχθεί το blame game αλλά ουτε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ουτε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιας θα ήθελαν αν έχει αυτή την κατάληξη η συμφωνία στην οποία επενδυσαν πολιτικά.

Και φυσικά θα είναι ακόμη πιο δυσάρεστο για την κυβέρνηση, να οδεύει σε εκλογές οπου η Συμφωνία δεν θα έχει ηδη τεθεί σε εφαρμογή, αλλά θα υποχρεωθεί ο κ. Τσίπρας να έχει σημαία την Συμφωνία των Πρεσπών, που ακόμη δεν θα έχει κυρωθεί από την άλλη πλευρά, και ενώ θα συνεχίζονται οι συνομιλίες της χώρας αυτής με το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. με το προσωρινό όνομα, καθως πρακτικά η Συμφωνία θα παραμένει ζωντανή.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαιρετίζει το αποτέλεσμα στα Σκόπια: “Υποστήριξη στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.”

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: