Η σκληρή στάση της Αλβανίας για τον θάνατο Κατσίφα: Κλείδωσαν την έρευνα και την πρόσβαση




Σε κρίση που σοβεί και ενδέχεται να διαταράξει σοβαρά τις σχέσεις της Αλβανίας με την Ελλάδα, εξελίσεται ο θάνατος από πυρά αστυνομικών στο χωριό Βουλιαράτες, του ομογενή Κώστα Κατσίφα, μετά την ανηση των αλβανικών αρχών να παράσχουν αποτελεσματική συνεργασία.

“Η Αλβανία κρίνεται και στην Ευρώπη. Δεν θα αλλάξουμε στάση στο θέμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά είναι και θέμα των αλβανικών αρχών να δείχνυν συνεπείς” σχολίασε η υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στον ALPHA για τον θάνατο του Κώστα Κατσίφα και την πρακτική άρνηση των αλβανικών αρχών να επιτραπεί ελληνική συμμετοχή στην έρευνα.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά ως τώρα από τον δικηγόρο της οικογένειας και τον τεχνικό σύμβουλο που διόρισε, οι αρχές τους επέτρεψαν χθες βράδυ να δουν για πέντε λεπτά τη σορό και όπως αναφέρουν το σώμα είχε πλυθεί και είχε γίνει ήδη νεκροψία νεκροτομή.

Από την μακροσκοπική εξέταση, ο τεχνικός σύμβουλος διαπίστωσε πως ο Κατσίφας φέρει δύο διαμπερή τραύματα στο θώρακα στο ύψος της καρδιάς.

Αργά χθες βράδυ, η σορός μεταφέρθηκε στα Τίρανα.

Οι αρχές στην Αλβανία εμμένουν στην σκληρή γραμμή που αποφάσισαν να τηρήσουν από την πρώτη στιγμή στο θέμα, ενώ χθες κλήθηκε η Ελληνίδα πρεσβευτής στα Τίρανα Ελένη Σουράνη, από το αλβανικό ΥΠΕΞ όπου της ανακοινώθηκε πως οι κρατικές αρχές είναι οι μόνες αρμόδιες για το θέμα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Αλβανίας, στην πρέσβη τις έρευνες διεξάγει η Εισαγγελία και “αυτός ο θεσμός είναι η μόνη αρχή που, με βάση το αλβανικό Σύνταγμα και το ποινικό δίκαιο, διεξάγει ανεξάρτητη έρευνα για κάθε αδίκημα που συμβαίνει στο έδαφος της Δημοκρατίας της Αλβανίας».

Στην ανακοίνωση επαναλαμβάνεται η έκκληση για σύνεση και αποφυγή πολιτικών και διπλωματικών παρεξηγήσεων για το θέμα αυτό,καθώς όπως αναφέρεται η Αλβανία είναι μια ασφαλής και ειρηνική χώρα για όλους τους πολίτες της, συμπεριλαμβανομένων αυτών της ελληνικής ιθαγένειας χωρίς διακρίσεις.

HELLAS JOURNAL

Η αλβανική αστυνομία σκότωσε ομογενή στις Βουλιαράτες: Αδιευκρίνιστες οι συνθήκες θανάτου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: