Σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τις συντάξεις: Το τηλεγράφημα που “άναψε φωτιές”




“Πυρά” ανταλλάσσουν από το πρωί η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση σχετικά με το εάν οι θεσμοί συμφώνησαν στην ακύρωση του μέτρου για περικοπές συντάξεων.

Η είδηση είδε το φως της δημοσιότητας νωρίς το πρωί της Παρασκευής μέσω τηλεγραφήματος του Αθηναϊκού Πρακτορείου, το οποίο επικαλούμενο πηγή της ΕΕ ανέφερε μεταξύ άλλων:

“Βιώσιμο θεωρούν οι θεσμοί το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, μετά από τις επαφές με το οικονομικό επιτελείο, και δεν μιλούν πλέον για αναβολή του (νομοθετημένου) μέτρου για τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου αλλά για ακύρωσή του. Αυτό αναφέρουν ευρωπαϊκές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, προσθέτοντας ότι για το γεγονός αυτό έχουν ήδη ενημερώσει και κόμματα της αντιπολίτευσης”.

Η αναφορά στα κόμματα της αντιπολίτευσης ήταν η σπίθα που άναψε το φιτίλι της αντιπαράθεσης αφού σχεδόν άμεσα η Νέα Δημοκρατία με ανακοίνωσή της διέψευδε πως υπάρχει τέτοια ενημέρωση και κατηγορούσε εμμέσως την κυβέρνηση για προπαγάνδα μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Η Νέα Δημοκρατία δεν ψήφισε το μέτρο της νέας περικοπής των συντάξεων από 1.1.2019. Το μέτρο που δεν υπήρχε καν στο 3ο αχρείαστο Μνημόνιο, ψηφίστηκε με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Υπενθυμίζεται ότι η Ν.Δ. κατέθεσε και τροπολογία προ διμήνου για να μην εφαρμοστούν οι περικοπές, την οποία η κυβέρνηση Τσίπρα- Καμμένου δυστυχώς απέρριψε. Τις ξεκάθαρες αυτές θέσεις της η Ν.Δ. τις επανέλαβε και στη συνάντηση της Τρίτης 11.09.2018 που είχε με τους εκπροσώπους των Θεσμών, οι οποίοι δεν αποσαφήνισαν τις προθέσεις τους. Έκτοτε, καμία άλλη συνάντηση ή ενημέρωση δεν υπήρξε στην αξιωματική αντιπολίτευση ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από τους Θεσμούς Με αυτά τα δεδομένα, καλούμε τη διοίκηση του ΑΠΕ να συνειδητοποιήσει ότι είναι αδιανόητο να χρησιμοποιεί το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων ως όχημα διασποράς ψευδών ειδήσεων και να το έχει μετατρέψει σε όργανο προπαγάνδας της κυβέρνησης», ανέφερε η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας.

Το “γάντι” της αντιπαράθεσης ανέλαβε να σηκώσει για λογαριασμό της κυβέρνησης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίο δήλωσε:

“Όσο η ΝΔ θα βλέπει το ενδεχόμενο της περικοπής των συντάξεων να απομακρύνεται και το αφήγημά της περί τετάρτου Μνημονίου να καταρρέει τόσο θα βγάζει τον πραγματικό της εαυτό και θα αποκαλύπτει την βαθιά της επιθυμία να περικοπούν οι συντάξεις.Μπροστά στην ανάγκη της να δικαιωθεί μετά από τέσσερα χρόνια καθημερινών διαψεύσεων δεν υπολογίζει τίποτα και κανέναν. Χθες, ξανά, ο κύριος Χατζηδάκης, σε εκδήλωση του Ιδρύματος Hanns Seidel, ζήτησε να μην επιδιώκει η κυβέρνηση την ανατροπή διαρθρωτικών αλλαγών, εννοώντας την ανατροπή του μέτρου για τις συντάξεις. Σήμερα πάλι της φταίει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Αύριο θα της φταίει το κακό το ριζικό της. Η χώρα όμως βγήκε από τα Μνημόνια. Και η ΝΔ καλά θα κάνει να το βάλει καλά στο μυαλό της αντί να επιχειρεί διαρκώς αποτυχημένα σαμποτάζ. Δεν μπορεί πια να βλάψει ούτε τη χώρα ούτε την κυβέρνηση. Μόνο τον εαυτό της.

Ωστόσο και το Το Κίνημα Αλλαγής με ανακοίνωση που εξέδωσε υποστηρίζει ότι «δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, τουλάχιστον όσον αφορά το Κίνημα Αλλαγής», «το σημερινό δημοσίευμα του Α.Π.Ε. περί “ενημέρωσης των κομμάτων” από τους θεσμούς, ότι δεν θα ισχύσει η περικοπή των συντάξεων την 1/12/19».

Στην ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής αναφέρει ότι «αντιπροσωπεία του Κινήματος Αλλαγής με εντολή της Φώφης Γεννηματά, πρότεινε κατά την συνάντηση με τους θεσμούς στις 11/09/2018 την αλλαγή του νόμου Κατρούγκαλου και την κατάργηση της διάταξης για την περικοπή των συντάξεων την 1/01/2019. Διάταξη την οποία προβλέπει ο νόμος που ψήφισαν ο κ. Τσίπρας και οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ». Το Κίνημα Αλλαγής σημειώνει επίσης ότι έχει καταθέσει σχετική πρόταση νόμου από τον περασμένο Ιούνιο και καταλήγει:

«Οι εκπρόσωποι των Θεσμών μας ενημέρωσαν ότι δεν έχουν λάβει καμία σχετική πρόταση από την Κυβέρνηση. Μάλιστα οι εκπρόσωποι των ΔΝΤ, ΕΚΤ, ESM δεν τοποθετήθηκαν στο θέμα αυτό, ο δε εκπρόσωπος της Ε.Ε., διευκρίνισε ότι οι αποφάσεις θα παρθούν από το Eurogroup.

Καλούμε το Α.Π.Ε. να αποκαταστήσει το ταχύτερο δυνατόν την αλήθεια. Όσον μας αφορά θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες ώστε να αλλάξει συνολικά ο Νόμος Κατρούγκαλου, που μετατρέπει τόσο τις παλιές όσο και τις νέες συντάξεις σε φιλοδωρήματα».

Δεν επιβεβαιώνει αλλά και δεν διαψεύδει η Κομισιόν

Τη φράση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πως “pacta sunt servanda” (δηλαδή, οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται) επανέλαβε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Επιτροπής, Αλεξάντερ Βιντερστάιν, ερωτηθείς σήμερα σχετικά με διαρροή που θέλει τους θεσμούς να συμφωνούν στην κατάργηση του μέτρου περικοπής των συντάξεων.

«Υπάρχει μόνο μία πηγή. Ο πρόεδρος μίλησε on the record την Τετάρτη. Η θέση μας είναι σαφής: ό,τι έχει συμφωνηθεί πρέπει να εφαρμοστεί», είπε ο ίδιος εκπρόσωπος.

Ωστόσο, ο Α. Βιντερστάιν δεν θέλησε να απαντήσει στην ερώτηση τι ακριβώς εννοούσε ο πρόεδρος Γιούνκερ με αυτή τη φράση, εάν δηλαδή αναφερόταν στο στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% ή συγκεκριμένα στο μέτρο της περικοπής των συντάξεων.

Επίσης, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει πληροφορίες ότι υπάρχουν θετικές εξελίξεις στο ζήτημα αυτό κατα τη διάρκεια της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα.

Ο Α. Βίντερστάιν ανέφερε, τέλος, ότι η πρώτη μεταμνημονιακή αποστολή των θεσμών ολοκληρώθηκε και θα δημοσιευθεί σύντομα η σχετική δήλωσή τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: