Η σκακιέρα του Κυπριακού χρειάζεται παρατηρητικότητα και προσεκτικές κινήσεις




Του ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Συνήθως πολλοί όταν αναφέρονται σε πολιτικά γεγονότα κάνουν αναφορά σε πολιτική σκακιέρα, κίνηση ματ, και γενικά μιλούν με σκακιστικούς όρους μιάς και το σκάκι είναι το κατεξοχήν παιχνίδι στρατηγικής.

Αυτό που δεν αναφέρεται είναι ότι το σκάκι όπως και η πολιτική είναι ένα από τα ποίο σκληρά και κυνικά παιχνίδια! Μπορείς για χάρη της νίκης να θυσιάσεις “κομμάτια”. Τα πιόνια σου, άλογα αξιωματικούς, πύργους ακόμη και την βασίλισσα σου. Όλα εκτός από τον βασιλιά. Εκεί χάνεις αυτομάτως. Εάν τον πάρουν χάνεις!

Είναι ένα παιχνίδι όπου τα απλά πιόνια, φαινομενικά τα πιο “αδύναμα”, εάν διασχίσουν την σκακιέρα και φτάσουν την τελευταία σειρά τετραγώνων προάγονται. Αποκτούν δύναμη. Για αυτό και ο επιδέξιος παίκτης πρέπει να ξέρει πώς να κινηθεί στην σκακιέρα. Να τα προστατέψει, να τα χρησιμοποιήσει και να τα προωθήσει.

Στην πολιτική ζωή, οι πολιτικοί είναι και αυτοί όπως τους πεσσούς. Θέλουν ένα χέρι να τους κινήσει ή (καλύτερα να τους υποκινήσει).

  • Η Κα Jane Holl Lute ανέλαβε το “άχαρο” έργο να “διερευνήσει” το Κυπριακό (προθέσεις βασικά ή αν θέλετε σημεία παραβίασης κόκκινων γραμμών). Όμως αλήθεια υπάρχει άνθρωπος που πιστεύει ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν γνωρίζουν το Κυπριακό; Εδώ και δεκαετίες ασχολούνται με αυτό.

Πολλοί από τα στελέχη του οργανισμού αυτού θα μπορούσαν να κάνουν καριέρα σαν “σεναριογράφοι”. Είμαι σίγουρος ότι τα συρτάρια του μυαλού τους είναι γεμάτα από σενάρια. Σενάρια που πολλά από αυτά προήλθαν μετά από την γνώση που προήλθε μετά από επαφές που πιθανόν είχαν με υπερφίαλους ” πολιτικούς” (πολιτικοί σε εισαγωγικά διότι μόνο ορειβάτες σε κομματικές πλάτες μπορούν να χαρακτηριστούν…).

Είμαι σίγουρος ότι οι ” σεναριογράφοι “αυτοί βρίσκουν τους εαυτούς τους να είναι αντιμέτωποι με ένα παράδοξο! Τα πιόνια πολιτικούς που είναι και εκλελεγμένοι και μπορούν να τους χειραγωγούν (αυθαίρετο συμπέρασμα ή εμπειρία αν θέλετε) οι εκάστοτε παίκτες του παιχνιδιού και από την άλλη τον Κυπριακό λαό που, καλώς ή κακώς, ξέρει τι ζητά και τι θέλει (στην πλειονότητα του).

  • Το μοντέλο διαπραγμάτευσης έχει πλέον αποκτήσει ταυτότητα. Πιθανολογείται θα είναι το ίδιο με αυτό που χαρακτηκε στο Κραν Μοντανά και η συνέχεια από εκεί που έμεινε…! Στην πραγματικότητα όμως θα άξιζε πραγματικά να εξεταστεί το σημείο που έμεινε η διαπραγμάτευση. Τα κέρδη όμως και οι ζημιές εξηγήθηκαν ποτέ στην πραγματική τους διάσταση; Και ποία είναι αυτά τα κέρδη και ποίες αυτές οι ζημιές και ποίο είναι το αντίκτυπο τους ;
  • Ένα από τα βασικά ερωτήματα είναι αυτό της ασφάλειας και ο τρόπος που αντιμετωπίζεται απο την πλευρά μας. Κάποιοι είναι ικανοποιημένοι με “μικρό” αριθμό Τουρκικών στρατευμάτων νοουμένου ότι ο συντριπτικός αριθμός θα αποχωρήσει σε κάποιο “μικρό” χρονικό διάστημα. Πιστεύω όμως ότι αυτή δεν θα είναι η περίπτωση. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι Τούρκοι θα θέλουν να έχουν μεγάλο αριθμό στρατού στην Κύπρο. Έτσι θα ελέγχουν το νησί και πάντα θα μπορούν να “εκβιάζουν”, κατά την προσφιλή τους μέθοδο, το κράτος για να έχουν χέρι στην Ενέργεια και όχι μόνο.
  • Ερωτηματικό είναι εάν θθα είναι η Ενέργεια και αυτή μέρος της διαπραγμάτευσης. θα είναι δηλαδή ένα νέο κεφάλαιο; ( Ένα νέο κεφάλαιο νέων απαιτήσεων στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων). Διότι είναι πλέον γνωστό ότι η Τουρκία είναι εξαρτώμενο κράτος σε ενέργεια με ανάγκες. Άρα μέσω των Τουρκοκυπρίων και του νεοσύστατου κράτους θα μπορούσε να λύσει κάποια από τα προβλήματα της.

Ένας μετρ του σκακιού, λέγεται, ότι μπορεί να προβλέψει πέντε κινήσεις μπροστά. Αυτό συνεπάγεται όμως τρομερή μελέτη της σκακιέρας όπως και γνώση του αντιπάλου κυρίως της φιλοσοφίας του καθώς και της ψυχολογίας του. Στην περίπτωση της Τουρκίας όμως χρειάζεται να προβλέψουμε; Σίγουρα ναι. Έστω και εάν γνωρίζουμε τις επιδιώξεις της.

Το θέμα είναι ότι οι τρομερές εξελίξεις στις γειτονικές μας χώρες ειδικά στην Συρία όπου σε συνάρτηση με την “διαμάχη ” που έχει με τους Αμερικάνους και την “συγκυριακή” συμμαχία με Ρωσία και Ιράν  και σε συνάρτηση με την πτώση της Λίρας) θα μπορούσε να μας δώσει ίσως ένα κάποιο πλεονέκτημα. Εάν και εφόσον φυσικά το συσχετίσουμε με το γεγονός ότι η Ελλάδα κέρδισε κάποιους “πόντους” από τους Αμερικάνους ως πιστή και σταθερή σύμμαχος έστω και με αριστερή κυβέρνηση.

Η προτροπή του δεύτερου κόμματος της Κύπρου ΑΚΕΛ προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να εντείνει τις προσπάθειες του για επανέναρξη των συνομιλιών καθώς και να απόδειξη ότι είναι ειλικρινής μόνο ζημιά μπορεί να κάνει καθώς μπορεί να τροφοδοτήσει την Τουρκική προπαγάνδα.

  • Ας μην ξεχνούμε και ας μην ρίχνουμε στο χρονοντούλαπο κάποιες σημαντικές συνομιλίες και μετά συμφωνίες και που κατέληξαν σε ένα φιάσκο. Ένα καταπληκτικό παράδειγμα (χωρίς πολλές λεπτομέρειες…) είναι και η συμφωνία μεταξύ Γιτζάκ Ραμπιν και Γιάσερ Αραφάτ. Γνωστή ως η συμφωνία του Όσλο. Μεγάλες προσδοκίες οι οποίες διαψεύστηκαν από τα γεγονότα. Και ίσως ένα μάθημα ότι δεν αρκεί η καλή θέληση και οι ευχές μόνο. Ο ελλιπής σχεδιασμός σε συνδυασμό με κακές εκτιμήσεις φέρνουν ολέθρια αποτελέσματα!.

Η ιστορία λεει ότι αντιδρούμε πάντα ανακλαστικά, τουλάχιστον στα περισσότερα θέματα. Η συμπεριφορά μας διαχρονικά εύκολα μπορεί να καθοριστεί καθώς είμαστε επιεικώς προβλέψιμοι. Η ηγεσία στην πλειονότητά της θεωρεί ότι οι αξίες μας και η στρατηγική μας είναι ιστορικά καθορισμένες. Όμως λησμονούν (ή καλύτερα δεν μπορούν να καταλάβουν) ότι η εμφάνιση αξιών ιδεών και στρατηγικής είναι πάντα απόρροια ιστορικών συνθηκών. Η επιδίωξη μπορεί όμως να είναι σταθερή!

Για αυτό χρειάζεται να εξηγηθεί ποίος είναι ο πραγματικός μας στόχος! Εάν αποτυγχάνουμε συνεχώς υπάρχει μία γενικότερη αιτία και όχι τυχαίο ή ένα σύνολο τυχαίων γεγονότων. Όπως ανεπαρκής είναι και η άποψη ότι αποτυγχάνουμε λόγο άγνοιας! Είναι μάταιο να προσπαθούμε να αποδείξουμε ότι άλλοι μόνο φταινε! Θα μπορούσαμε όμως να προσπαθήσουμε ώστε να ξεφύγουμε από την μετριότητα.

Το γεγονός ότι ζούμε σε μία περίοδο παρατεταμένης ” παρακμής” δεν αποτελεί δικαιολογία στο να μην παίζουμε το παιχνίδι σωστά.

Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Ο Ερντογάν μετατρέπει τα κατεχόμενα σε ένα απέραντο στρατόπεδο: Μήνυμα σε Αθήνα-Λευκωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: