Ελεύθεροι με εισαγγελική εντολή, εκδότης και στελέχη του Φιλελεύθερου: Έρευνα αν διαπράχθηκε δυσφήμιση




Ελεύθεροι με εισαγγελική εντολή αφέθηκαν οι τρεις δημοσιογράφοι της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» που μηνύθηκαν από τον υπουργό Εθνικής ‘Αμυνας Πάνο Καμμένο για δημοσίευμα της εφημερίδας.

Ο τρεις υπεύθυνοι της εφημερίδας Θανάσης Μαυρίδης εκδότης, Παναγιώτης Λάμψιας διευθυντής και Κατερίνα Γαλανού αρχισυντάκτρια οδηγήθηκαν σήμερα στον Εισαγγελέα αφού πέρασαν τη νύχτα κρατούμενοι στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων όπου και εμφανίστηκαν αυτόβουλα καθώς ο μηνυτής ζητούσε τη σύλληψη τους με την διαδικασία του αυτοφώρου.

Η μήνυση του κ. Καμένου αφορούσε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας που υπό τον τίτλο «ανήθικο πάρτυ» αναφερόταν σε «φαγοπότι ημετέρων» σε κονδύλια για τους πρόσφυγες.

Ο εισαγγελέας ποινικής δίωξης όπου οδηγήθηκαν οι τρεις δημοσιογράφοι διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης ώστε να διακριβωθεί αν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης σε βάρος του κ. Καμένου ενώ έδωσε εντολή να λήξει η κράτηση των τριών δημοσιογράφων.

Στο πλευρό των τριών δημοσιογράφων βρέθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης και Κώστας Καραγκούνης.

Τι δήλωσαν Λάμψιας και Μαυρίδης

Για απόπειρα φίμωσης του Τύπου από τη σημερινή εξουσία έκανε λόγο ο Παναγιώτης Λάμψιας εξερχόμενος από την εισαγγελία:

«Η δημοκρατία έχει αντισώματα η ελευθερία του Τύπου νίκησε τις αθλιότητες μιας εξουσίας που είναι αυταρχική, που είναι μονολιθική, που θεωρεί ότι μπορεί να εκβιάζει, να εκφοβίζει τον Τύπο. Δεν είναι μια προσωπική νίκη του Φιλελεύθερου, ούτε ημών των δημοσιογράφων, είναι μια νίκη της Δημοκρατίας, στο Δυτικό κόσμο η ελευθερία του λόγου είναι κατοχυρωμένη.

Η σημερινή εξουσία προσπάθησε να τη φιμώσει… Ευτυχώς «υπάρχουν δικαστές εις τας Αθήνας» όπως θα ‘λεγε και ο Ελευθέριος Βενιζέλος.” είπε.

Από την πλευρά του ο εκδότης της εφημερίδας Θανάσης Μαυρίδης τόνισε ότι η υπόθεση ουσιαστικά «αφορά την έκφραση» και όχι μία μάχη της εφημερίδας. «Εμείς κοιμηθήκαμε κάπως αυτό το βράδυ. Θέλω να ρωτήσω τον κ. Καμμένο, τον κ. Τσίπρα και τον κ. Παππά, πώς κοιμήθηκαν αυτοί.. Και να τη θυμούνται πολλά χρόνια αυτή την ερώτηση» είπε ο κ. Μαυρίδης ο οποίος ευχαρίστησε την ΕΣΗΕΑ αλλά και τους δημοσιογράφους που τους στήριξαν.

Ο βουλευτής κ. Χατζηδάκης σε δηλώσεις του καταφέρθηκε κατά της κυβέρνησης αναφέροντας «ήρθαν υποτίθεται να εκφράσουν το νέο κι εκφράζουν το πιο παλιό από το παλιό. Δεν αντέχουν την κριτική. Όταν θα φύγουν καλύτερα θα ήταν για τους ίδιους να μην τους θυμούνται».

Αντίστοιχα ο κ. Καραγκούνης τόνισε: «πριν από 2 εβδομάδες κυνηγούσαν την εκπρόσωπο του κόμματός μας μέσα στα γραφεία μας. Τώρα συνέλαβαν για άλλη μια φορά δημοσιογράφους γιατί τόλμησαν να κάνουν κριτική στην Κυβέρνηση, να κάνουν δηλαδή το έργο τους. Έτσι αντιλαμβάνονται τη Δημοκρατία, την ελευθερία του Τύπου η Κυβέρνηση “πρώτη φορά αριστερά”. Να τους χαιρόμαστε».

Γαλανού: Να απαντήσει ο Καμμένος στα ερωτήματα

Η Κατερίνα Γαλανού, αρχισυντάκτρια του πολιτικού ρεπορτάζ της εφημερίδας , μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε: «Δεν υπάρχει κανένα κουβάρι. Αυτό που υπάρχει είναι ένα ρεπορτάζ εμπεριστατωμένο, στον «Φιλελεύθερο» με πλήρη στοιχεία, χωρίς συκοφαντικό περιεχόμενο, χωρίς κανένα δυσφημιστικό περιεχόμενο, ερωτήματα, χαρτιά, πηγές, ότι περιλαμβάνει ένα δημοσιογραφικό ρεπορτάζ. Αυτό το οποίο όφειλε να κάνει ένας υπουργός σε μία σύγχρονη δημοκρατία, ο οποίος έχει δημόσιο λόγο, δημόσιο βήμα, θεσμικό βήμα, είναι να απαντήσει».

Η θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας

“Επειδή βλέπω την ευαισθησία ΝΔ-ΒΑΞΕΒΑΝΗ για τη σύλληψη των συκοφαντών φίλων τους τους ενημερώνω ότι πριν στρατολογηθεί ο Λάμψιας από τον Μαρινάκη είχε τον γιό του στο γραφείο μου στο Πεντάγωνο και γνώριζε καλά ότι δεν είχα ποτέ καμία αρμοδιότητα στο προσφυγικό ούτε σε κονδύλια ΕΕ” έγραψε χθες βράδυ στο twitter ο Πάνος Καμμένος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, liberal.gr
23/09/2018 11:05

Σήμερα στον εισαγγελέα οι δημοσιογράφοι του “Φιλελεύθερου”: Έντονες αντιδράσεις από παντού

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: