‘Εκθεση για τη Δημοκρατία εγκαινιάζει στις φυλακές του Γεντί Κουλέ η Μυρσίνη Ζορμπά




Η δημοκρατία ως γενεσιουργό υλικό των τεχνών γίνεται η θεματική μιας εικαστικής έκθεσης για τη …δημοκρατία που αναπτύσσεται -πόση αντίφαση;- στον πλέον αντιδημοκρατικό χώρο. Αυτόν των εμβληματικών -ακόμα και για την έννοια της Δημοκρατίας – φυλακών του Επταπυργίου στη Θεσσαλονίκη.

Είναι στα κελιά του Γεντί Κουλέ -ακόμα κι αυτά της απομόνωσης– που αναπτύσσεται η έκθεση με τίτλο “Δημοκρατία”, την οποία και επέλεξε για την πρώτη της επίσημη παρουσία η νέα υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μυρσίνη Ζορμπά, στην πρώτη της -με την υπουργική ιδιότητα- επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη.

Η εκκίνηση για την εικαστική έκθεση “Δημοκρατία” έγινε τον περασμένο Ιούλιο (με αφετηρία τη γιορτή της αποκατάστασης της Δημοκρατίας στις 24 του μηνός), η έκθεση λειτούργησε με ιδιαίτερη επιτυχία ολόκληρο το καλοκαίρι και τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν μεθαύριο Παρασκευή στις 19.30 το βράδυ από τη κα Ζορμπά, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει κι ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κωνσταντίνος Στρατής.

Πώς “ζωγραφίζεται”, εξάλλου, πώς γίνεται “γλυπτό”, πώς “φωτογραφίζεται” ή “βιντεοσκοπείται” η έννοια της Δημοκρατίας; Πως αναπαρίσταται η … τέχνη της Δημοκρατίας με μόνο μέσο και υλικό τη …Δημοκρατία της τέχνης;

Η “επέτειος” σηματοδοτεί το τέλος μιας σκοτεινής, ανελεύθερης και βίαιης περιόδου (εκείνης της επταετούς δικτατορίας των συνταγματαρχών) και την απαρχή μιας καινούργιας εποχής με την ανάδυση νέων πολιτικών, κοινωνικών και ιστορικών πραγματικοτήτων.

«Ο στόχος μας είναι να πάψει ο συγκεκριμένος χώρος να γεννά ζοφερές μνήμες και να μετατραπεί -όσο αυτό είναι δυνατό καθώς η μνήμη είναι βασικό στοιχείο και του πολιτισμού- σε χώρο “ανοιχτό” του πολιτισμού. Με την έκθεση κορυφώνεται σειρά εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν και θα συνεχίζουν να φιλοξενούνται στο “ανοιχτό” μνημείο του Επταπυργίου» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο νέος αναπληρωτής προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, Γιώργος Σκιαδαρέσης, που ανέλαβε και τον συντονισμό της έκθεσης.

Η έκθεση που φιλοξενείται στους χώρους των κελιών απομόνωσης του εμβληματικού κτιρίου των πρώην φυλακών Επταπυργίου υπό τον συντονισμό/παραγωγή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης (τα γραφεία της Εφορείας εδρεύουν πλέον στο χώρο του Επταπυργίου) , τη συνεργασία του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και την υποστήριξη της Διεύθυνσης Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, θα είναι ανοιχτή για το κοινό καθημερινά (08.00-15.00) ως τις 30 Οκτωβρίου, ενώ συζητείται ήδη η παράταση της λειτουργίας της.

“Στον φορτισμένο και υποβλητικό χώρο του Επταπυργίου –τόπο φυλάκισης και μαρτυρίου για δεκάδες πολίτες αριστερών και δημοκρατικών πεποιθήσεων στα χρόνια της χούντας– οι δημιουργοί επικεντρώνονται στις έννοιες της ιστορίας, της μνήμης και του χρόνου. Προτάσσουν την ετοιμότητα και τη θέση, την αντίσταση και την ενεργό παρέμβαση του σύγχρονου εικαστικού απέναντι στις προκλήσεις της εποχής του, επιχειρούν να ορίσουν, εκ νέου, την πρωταρχική αξία της δημοκρατίας, το νόημα της κρισιμότητας στη σημερινή συγκυρία του τέλους του αφηγήματος της μεταπολίτευσης, της μετάβασης και της αστάθειας, της έκπτωσης των ιδεολογιών και της εμφάνισης φασιστικών μορφωμάτων” τονίζεται από τους επιμελητές της έκθεσης, ενώ όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκ των επιμελητών της έκθεσης Γιάννης Μπόλης, Επιμελητής ΚΜΣΤ, Ιστορικός της Τέχνης, «το έργο των συμμετεχόντων καλλιτεχνών είναι ιδιαιτέρως “πολιτικό”, καθώς -όχι περιγραφικά αλλά απολύτως συμβολικά – “αρθρώνουν” σύγχρονο λόγο για το τέλος του αφηγήματος της μεταπολίτευσης και τη σύγχρονη ιδεολογική ρευστότητα».

Την αφίσα της έκθεσης κοσμεί (“τιμής ένεκεν”) το εμβληματικό έργο της χαράκτριας Βάσω Κατράκη, “Πλατυτέρα”, ως σύμβολο μιας εποχής “απουσίας” της Δημοκρατίας.

Στην έκθεση μετέχουν συνολικά οι: καλλιτέχνες: Γιώργος Αλεξανδρίδης, Αννίτα Αργυροηλιοπούλου, Μπάμπης Βενετόπουλος, Ανδρέας Βούσουρας, Μανώλης Γιανναδάκης, Λεωνίδας Γιαννακόπουλος, Γιώργος Διβάρης, Κατερίνα Ζαφειροπούλου, Δημήτρης Ζουρούδης, Αντιγόνη Καββαθά, Χρήστος Κούντουρας, Θοδωρής Λάλος, Θωμάς Λιούτας, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Πάνος Ματθαίου, Δημήτρης Μεράντζας, Αλεξία Ξαφοπούλου, Μαρία Παναγιώτου, Νίκος Παπαδημητρίου, Αντώνης Παπαδόπουλος, Κωνσταντίνος Πάτσιος, Ελένη Παυλοπούλου, Νατάσσα Πουλαντζά, Ξενής Σαχίνης, Δήμητρα Σιατερλή, Στέργιος Στάμος, Νικόλας Σφήκας, Βίκυ Τσαλαματά, Γιώργος Τσεριώνης, Κώστας Τσώλης, Κώστας Χριστόπουλος και Έλλη Χρυσίδου.

Η εκθεση δέχεται με ελεύθερη είσοδο τους επισκέπτες (Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 8.00-15.00 (Κελιά απομόνωσης) και Δευτέρα – Παρασκευή 11.00-14.00 (Πύργοι Π2, Π3, Π5, Κελιά απομόνωσης) ως τις 30 Οκτωβρίου.

 

05/09/2018
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Θεσσαλονίκη, Greece

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: