“Χαιρετίζουμε την επιστροφή των στρατιωτικών μας στην Πατρίδα”, αλλά γιατί το “σόου”;




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΙΤΣΙΛΙΑΝΟΥ*

Χαιρετίζουμε  με συγκίνηση, την απελευθέρωση και την επιστροφή του Ανθυπολοχαγού  Άγγελου Μητρετώδη και του Λοχία Δημήτρη Κούκλατζη στην Πατρίδα.

Οι δύο Στρατιωτικοί μας, όντως απέδειξαν με την στάση τους αυτές τις 167 ημέρες της κράτησής τους, αξιοπρέπεια, θάρρος, ψυχραιμία και καρτερικότητα στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Ανδριανούπολης.

  • Η απόφαση της αποφυλάκισης, ήταν κατά την άποψή μου, μία αιφνιδιαστική στροφή της Τουρκικής διπλωματίας, επηρεασμένη, από τις οικονομικές πιέσεις που δέχεται από τον Αμερικανικό παράγοντα λόγω του θέματος με τον Πάστορα Άντριου Μπράνσον, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτή την πόρτα της Ευρωπαικής Ένωσης για τα επόμενα οικονομικά της βήματα.

Οι κινήσεις της Κυβέρνησης συνολικά κρίνονται θετικές, ας μην μεμψιμοιρούμε για κάθε καλό γεγονός που συμβαίνει στη χώρα, παρά τα όποια αρχικά λάθη χειρισμών και ανεξάρτητα αν η απελευθέρωση των δύο στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων ήρθε  καθυστερημένα, για ένα γεγονός που υπό κανονικές συνθήκες, θα  μπορούσε να είχε λυθεί από  τις πρώτες ώρες δημιουργίας του συνοριακού επεισοδίου.

Δεν ήταν ώρα για πανηγύρια, ούτε για επιδεκτικά “show“, τόσο μέσα στο αεροσκάφος, όσο και στην υποδοχή κατά την προσγείωση σε πολιτικό αεροδρόμιο που είναι ασυμβίβαστο σύμφωνα με την στρατιωτική τους ιδιότητα. Αντιθέτως, ο στοχασμός της όλης περιπέτειας σε αυτές τις περιπτώσεις προσφέρει καλύτερο έργο, αφού η ιστορία αυτή είχε το κόστος της στις τάξεις του Στρατεύματος με ότι αυτό συνεπάγεται για το ηθικό του.

  • Ελπίζω ότι η υπάρχουσα Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) θα συμπληρωθεί με την κατάθεση των δύο στελεχών και εφόσον υπάρχουν πειθαρχικές ευθύνες για τους υπεύθυνους της όλης ιστορίας, θα αντιμετωπιστούν από την Στρατιωτική Δικαιοσύνη ανάλογα. Είμαι δε, βέβαιος, ότι έχουν ήδη ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα από τους αρμόδιους φορείς των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να μην επαναληφθούν στο μέλλον παρόμοια γεγονότα.

Η Τουρκία με την πράξη αυτή και λόγω του οικονομικού προβλήματος που αντιμετωπίζει στην παρούσα χρονική περίοδο, ίσως επιθυμεί να αλλάξει ρότα και να ανοίξει ένα παράθυρο συνεννόησης με την Ελλάδα -θα δούμε την εξέλιξη του έργου- με στόχο την ειρηνική συμβίωση των δύο λαών,  στα πλαίσια του αμοιβαίου σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και της Συνθήκης της Λωζάνης.

Γιώργος Τσιτσιλιάνος είναι ο Υπεύθυνος Πολιτικής Του Τομέα Άμυνας στο Ποτάμι

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Πόσο τυχαία ήταν η απελευθέρωση των Ελλήνων αξιωματικών; Τέλος καλό, όλα καλά να λέμε…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: