Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η χθεσινή συνάντηση στο Προεδρικό για την Παιδεία και η πρόταση της Κυβέρνησης, που θα οδηγηθεί στα συλλογικά όργανα των εκπαιδευτικών οργανώσεων για να αποφασίσουν, η κατάθεση του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, στην Ερευνητική Επιτροπή για την κατάρρευση του Συνεργατισμού και η οικονομική κρίση στα κατεχόμενα προβάλλονται, ως κύρια θέματα, στα πρωτοσέλιδα του σημερινού Τύπου.

«Σπάει ο πάγος;» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα η «Αλήθεια» και γράφει ότι υπαναχώρησε η Κυβέρνηση για να αρθεί το αδιέξοδο στην εκπαίδευση και ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε διαφοροποιημένη πρόταση στις συντεχνίες, με τις τελευταίες να απαντούν αρνητικά μέχρι να τις μελετήσουν τα συλλογικά τους όργανα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Γενικός Ελεγκτής επέρριψε ευθύνες στον Υπουργό Οικονομικών και στη διοίκηση του Συνεργατισμού για την κατάρρευση της ΣΚΤ, ενώ ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος ανέφερε ότι ο Συνεργατισμός τελείωσε το 2013 εξαιτίας λαθών και παραλείψεων του παρελθόντος. Αλλού γράφει ότι Βούλγαροι επίσημοι έρχονται στην Κύπρο για την πτώχευση της Olympic Insurance.

Ο «Πολίτης» με τίτλο στο κύριο του θέμα «Ανταλλαγή ωρών με μόρια και χρήμα» γράφει ότι ενώπιον των συλλογικών οργάνων των εκπαιδευτικών οργανώσεων τίθεται σήμερα η νέα κυβερνητική πρόταση, η οποία ανταλλάζει τη μείωση των ωρών για εξωδιδακτικό έργο με χρήμα και μόρια. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Γενικός Ελεγκτής εξαπέλυσε χθες στην Ερευνητική Επιτροπή εφ’ όλης της ύλης επίθεση στην Κυβέρνηση και κυρίως στον Υπουργό Οικονομικών για την κατάρρευση της ΣΚΤ, προβάλλοντας σχόλιο από αρμόδιες πηγές ότι δεν υπήρξε ολιγωρία αλλά εγρήγορση. Αλλού γράφει ότι οι Τουρκοκύπριοι ψάχνουν λύση για τα οδοφράγματα Απλικίου και Δερύνειας.

«Χλωμές ενδείξεις στην Παιδεία» είναι ο τίτλος του κύριου θέματος της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» που γράφει ότι φως στην άκρη του τούνελ διεφάνη μετά την τρίωρη χθεσινή σύσκεψη στο Προεδρικό αναφορικά με την κρίση στο χώρο της Παιδείας, αφού διαμορφώθηκε νέα πρόταση εκ μέρους της Κυβέρνησης και οι εκπαιδευτικές οργανώσεις δεσμεύτηκαν να την πάρουν στα συλλογικά τους όργανα για λήψη απόφασης. Σε άλλο θέμα γράφει ότι για χάος, κακοδιαχείριση, εκβιασμούς, πιθανές ποινικές ευθύνες και πολλά άλλα μίλησε χθες ο Γενικός Ελεγκτής στην κατάθεσή του στην Ερευνητική Επιτροπή για τον Συνεργατισμό. Αλλού γράφει ότι ο Οζερσάι ενοχλήθηκε για τη συνάντηση Λεοντάρη – Μίλι και προβαίνει σε υποδείξεις προς τους Αμερικανούς.

Η «Χαραυγή» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Διαγραφές δανείων από τη λίστα Χάρη» ότι βαρύτατες ευθύνες στον Υπουργό Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, καθώς και σε στενούς του συνεργάτες για την κατάρρευση του Συνεργατισμού καταλόγισε χθες ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης. Αλλού γράφει ότι σε δύσκολη θέση βρίσκονται οι ηγεσίες των εκπαιδευτικών οργανώσεων ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ και ΠΟΕΔ με τη νέα πρόταση του Προέδρου, αφού υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις από τη βάση των εκπαιδευτικών, οι οποίοι θεωρούν ότι πρόκειται για «παγίδα». Σε άλλο θέμα γράφει ότι ξεκινούν τη Δευτέρα εκσκαφές στο Στρόβολο για ανεύρεση δύο Τουρκοκύπριων αγνοουμένων του 1964.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” με τίτλο στο κύριο της θέμα «Δεν ήθελαν να διεξάγουμε έλεγχο» γράφει ότι ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης δήλωσε την Πέμπτη ότι το Υπουργείο Οικονομικών έκανε ό,τι μπορούσε για να παρεμποδίσει τον έλεγχο στον Συνεργατισμό, καταφεύγοντας ακόμα και σε «εκβιασμούς» και στην επίκληση «μπαμπούλων». Σε άλλο θέμα γράφει το θρυλικό ξενοδοχείο Βερεγγάρια στον Πρόδρομο θα δημοπρατηθεί τον επόμενο μήνα με αρχική τιμή €2,36 εκατ., όπως επιβεβαίωσε χθες η Τράπεζα Κύπρου. Αλλού γράφει για την πτώχευση της Olympic Insurance.

«Υποτελείς στους ΝΑΤΟϊκούς!» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη» και γράφει ότι οι κυβερνώντες δίνουν «γην και ύδωρ» στους Αγγλοαμερικανούς που ενεργούν ως να είναι αποικία τους η Κύπρος. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση ΔΗΣΥ συνεχίζουν την τακτική εξευτελισμού των εκπαιδευτικών με τη «νέα» πρόταση προς ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ. Αλλού γράφει ότι μαρτυρίες και διορισμένων από τους ίδιους καίνε την Κυβέρνηση για την κατάρρευση του Συνεργατισμού.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το κυπριακό Ποντίκι» υπό τον τίτλο «Αμετανόητη η τ/κ ηγεσία» γράφει, στο κύριο της θέμα, ότι στις σοβαρές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης που βιώνει η Τουρκία στα κατεχόμενα αναφέρονται άρθρα διεθνών εντύπων τα οποία τονίζουν πως οι «παγιδευμένοι Τ/κ» θα περάσουν τις μουσουλμανικές θρησκευτικές εκδηλώσεις με φόβο και ανησυχία. Σε άλλο θέμα προβάλλει την αναφορά του Γενικού Ελεγκτή σε «λίστα του Χάρη για διαγραφή χρεών». Αλλού αναφέρεται στο θέμα των πυρκαγιών και της αντιμετώπισής τους.

ΚΥΠΕ – Kυριακή Δημητρίου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 24/08/2018 09:00

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: