Εκτενείς αναφορές στον διεθνή Τύπο για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών




Τα διεθνή πρακτορεία αναφέρονται εκτενώς στην απόφαση τουρκικού δικαστηρίου να αφήσει ελεύθερους τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνταν από τον περασμένο Μάρτιο στις φυλακές της Αδριανούπολης, προβάλλοντας τη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού ότι είναι μια “πράξη δικαιοσύνης” και κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στις περιστάσεις της σύλληψής τους.

Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει πως η σύλληψη των δύο στρατιωτικών αύξησε την ένταση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών που ήταν ήδη τεταμένες τα δύο τελευταία χρόνια λόγω της άρνησης της Αθήνας να απελάσει οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016. Το AFP σημειώνει επίσης πως η Αθήνα είχε διαμαρτυρηθεί πολλές φορές στην Άγκυρα για την «άδικη» κράτηση των δύο στρατιωτικών και πως οι δικηγόροι τους είχαν ζητήσει τουλάχιστον έξι φορές την απελευθέρωσή τους από τις φυλακές της Αδριανούπολης.

Το πρακτορείο Ρόιτερς σημειώνει επίσης ότι η Τουρκία έχει ζητήσει από την Ελλάδα την επιστροφή οκτώ Τούρκων καταδρομέων που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα του 2016 υποστηρίζοντας ότι εμπλέκονται στο πραξικόπημα και ότι θέλει την επιστροφή τους για να τους προσαγάγει σε δίκη.

Ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, υπολοχαγός Άγγελος Μητρετόδης (ΔΕΝ ΕΙΚΟΝΙΖΕΤΑΙ) και ο λοχίας Δημήτριος Κούκλατζης (ΦΩΤΟ). EPA, ANADOLU AGENCY, HAKAN MEHMET SAHIN

Στο θέμα της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και του αιτήματος της Τουρκίας προς την Ελλάδα να εκδώσει τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που αύξησαν την ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών αναφέρεται και το Γερμανικό Πρακτορείο (dpa) το οποίο μετέδωσε την είδηση με ανταποκρίσεις από την Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη, ενώ αναφορές ειδησεογραφικών πρακτορείων έχουν αναρτηθεί ενδεικτικά στην ιστοσελίδα του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, αλλά και στην ηλεκτρονική έκδοση πολλών εφημερίδων.
Οι ανταποκρίσεις αναφέρονται διεξοδικά στο ιστορικό της υπόθεσης, αλλά και στη δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ότι «η αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είναι μια πράξη δικαιοσύνης, η οποία θα συμβάλει στην ενίσχυση της φιλίας, της καλής γειτονίας και της σταθερότητας στην περιοχή».
«Η φυλάκιση των στρατιωτικών είχε επιβαρύνει σημαντικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Η κυβέρνηση στην Αθήνα μιλούσε για ομηρεία. Διότι στην Ελλάδα βρίσκονται οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί οι οποίοι κατέφυγαν στη γειτονική χώρα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία», αναφέρεται στην ανταπόκριση και επισημαίνεται ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να παραδώσει τους οχτώ στρατιωτικούς, οι οποίοι είχαν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα. «Η ελληνική Δικαιοσύνη είχε τους περασμένους μήνες επανειλημμένα απορρίψει την παράδοσή τους, με την αιτιολογία ότι στην Τουρκία τους περίμενε μια μη-δίκαιη διαδικασία. Σε τρεις από τους στρατιωτικούς έχει στο μεταξύ χορηγηθεί άσυλο στην Ελλάδα».
Η γερμανική κυβέρνηση έχει παρακολουθήσει από την αρχή με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την υπόθεση της σύλληψης και φυλάκισης των Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές αρχές, οι οποίες εξακολουθούν να κρατούν και Γερμανούς πολίτες, σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα χωρίς να απαγγέλλουν κατηγορίες. Οι υποθέσεις αυτές έχουν επιβαρύνει και τις γερμανοτουρκικές σχέσεις, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις χθες ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας παρομοίασε αυτές τις περιπτώσεις με την κράτηση του Αμερικανού πάστορα και τόνισε ότι «θα ήταν ευκταίο να μην υπάρξει λύση μόνο στη διένεξη μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ», καθώς έτσι θα διευκολυνόταν και η επίλυση των οικονομικών προβλημάτων της Τουρκίας.

Στην αντιπαράθεση των δύο χωρών για το θέμα των Τούρκων στρατιωτικών που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα αναφέρεται ατην αγγλόφωνη έκδοσή του και το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.

Η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είναι πρώτο θέμα στην αγγλόφωνη έκδοση της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet όπου σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι η απόφαση του δικαστηρίου ελήφθη μερικές εβδομάδες μετά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ όπου συμφώνησαν να επικεντρωθούν στις προσπάθειες μείωσης της έντασης στο Αιγαίο.

Η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είναι πρώτη είδηση και στον ιστότοπο του CNN Turk.
Στη Γαλλία, την είδηση αναμεταδίδουν ήδη στις ηλεκτρονικές εκδόσεις τους οι εφημερίδες Le Point και Le Figaro.

Ο Ερντογάν άφησε ελεύθερους τους Έλληνες στρατιωτικούς: Φθάνουν απόψε στην Ελλάδα

Απόψε στην Ελλάδα οι δύο στρατιωτικοί: Τι προβλέπει η τυπική διαδικασία

14/08/2018 21:34
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: