Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και φόντο τα Σκόπια και τις ΗΠΑ




Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο συναντάται το μεσημέρι στο μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός σε μια περίοδο όπου το θέμα των Σκοπίων αγγίζει πλέον και την Εκκλησία με πολλαπλούς τρόπους.

Οι δύο άνδρες αναμένεται να συζητήσουν το θέμα της μεταμέλειας της Εκκλησίας των Σκοπίων, που από την περασμένη εβδομάδα έλαβε απόφαση να εγκαταλείψει τον όρο “Εκκλησία της Μακεδονίας” και να δεχθεί να ονομάζεται πλέον “Αρχιεπισκοπή Αχριδών” αποκτώντας κανονικές σχέσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ο πρωθυπουργός και ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι προφανές ότι θα εκτιμήσουν από κοινού την κατάσταση αλλά και τους περαιτέρω χειρισμούς προς όφελος των ελληνικών συμφερόντων.

Ωστόσο στη συνάντηση δεν αποκλείεται να τεθεί και το θέμα των αναταράξεων που έχουν προκληθεί στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής. Η περίοδος είναι ιδιαίτερα κρίσιμη στα ελληνοτουρκικά και η αναστάτωση στις τάξεις της ομογένειας – μετά και το αίτημα για παραίτηση του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου από τον Οικουμενικό Πατριάρχη – δεν βοηθά στο να ενισχυθεί το μέτωπο εντός των ΗΠΑ κατά της Τουρκίας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: