Προσφυγικό και δικαιώματα των κρατουμένων, στο επίκεντρο ημερίδας στην Πάτρα




Ημερίδα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο πλαίσιο της κρίσης οργάνωσε στην Πάτρα ο δικηγορικός σύλλογος της πόλης και στο επίκεντρο βρέθηκαν το προσφυγικό, καθώς και οι συνθήκες κράτησης και τα δικαιώματα των κρατουμένων.

Ειδικότερα, ο διευθυντής του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας Γαβριήλ Σακελλαρίδης, αναφέρθηκε στο προσφυγικό τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «αυτό που λέμε εμείς ως Διεθνή Αμνηστία, αλλά και όλες οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι το αυτονόητο, δηλαδή να μπορέσει να αναλάβει τις ευθύνες της η Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να υπάρχουν ασφαλείς και νόμιμες οδοί για τους αυτούς τους ανθρώπους, προς τις χώρες Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Όπως εξήγησε στη συνέχεια «με αυτόν τον τρόπο θα σπάσουμε τη σύνδεση των κυκλωμάτων διακίνησης και θα κερδίσουμε σε ασφάλεια, αφού οι άνθρωποι αυτοί δεν θα θαλασσοπνίγονται στο Αιγαίο» προσθέτοντας σε αυτό το σημείο, ότι «η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας πέτυχε τη μείωση των θανάτων, οι οποίοι όμως δυστυχώς συνεχίζονται».

Ακόμη, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης έθεσε το θέμα της Συνθήκης του Δουβλίνου, λέγοντας ότι «αυτό που επικράτησε με έναν στρεβλό τρόπο ήταν οι χώρες εισόδου και ιδιαίτερα η Ελλάδα και η Ιταλία να είναι οι χώρες οι οποίες επιβαρύνονται με τρόπο εξαιρετικά δυσανάλογο».

Στην συνέχεια, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης, για το οποίο είπε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση απέτυχε». Όπως σημείωσε «στον ένα χρόνο που λειτούργησε αυτό το πρόγραμμα, το οποίο προέβλεπε με ακρίβεια τον επιμερισμό των προσφύγων και των μεταναστών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το τελικό αποτέλεσμα ήταν σε σχέση με τον αρχικό στόχο να μεταφερθούν περίπου το 27% του αρχικού σχεδίου».

«Εμείς ως Διεθνής Αμνηστία» πρόσθεσε «ζητάμε την αλλαγή της συνθήκης του Δουβλίνου και πιέζουμε γι’ αυτό σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και να υπάρξει ένα νέο κανονικό και ισχυρό σχέδιο για την μετεγκατάσταση στις άλλες χώρες της Ε. Ε., καθώς και ένας δίκαιος επιμερισμός των υποχρεώσεων και της αλληλεγγύης σε όλες τις χώρες».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Κλειώ Παπαπαντολέων, αναφέρθηκε στον εγκλεισμό, στις συνθήκες κράτησης και στα δικαιώματα των κρατουμένων, εστιάζοντας μεταξύ άλλων, στον θεσμό των αδειών, τον οποίο χαρακτήρισε αρκετά επιτυχημένο, αφού όπως είπε, υπάρχουν συντριπτικά ποσοστά από πλευράς κρατουμένων τήρησης των όρων της άδειας που προβλέπονται, καθώς και στην αποσυμφόρηση των φυλακών.

Τέλος, το μέλος του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας Βασίλης Κερασιώτης, μίλησε για τη νομολογία σχετικά με το ρατσιστικό έγκλημα.

Περισσότερες ειδήσεις Ελλάδα εδώ

01/06/2018 22:25
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η. Κάνιστρα
Πάτρα, Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: