Νίκη από τον α’ γύρο ή θρίλερ για τον Ερντογάν; Τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στην Τουρκία




Στήθος με στήθος βρίσκονται τα ποσοστά της συμμαχίας των κομμάτων του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ με το ακροδεξιό ΜΗΡ και από την άλλη της συμμαχίας των κομμάτων της αντιπολίτευσης όσον αφορά τη δύναμή τους στη βουλή, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Remres την οποία δημοσιεύει η ιστοσελίδα Ντικέν υπό τον τίτλο “Άσχημα νέα για τον Ερντογάν”.

Ωστόσο άλλη δημοσκόπηση της εταιρείας ORC, που δημοσιεύει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Ακσάμ, προβλέπει για τον Ταγίπ Ερντογάν ποσοστό 53,4% από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Ο διευθυντής της εταιρείας δήλωσε στην ιστοσλιδα Ντικέν ότι η έρευνά τους η οποία καλύπτει την περίοδο τέλη Μαϊου με αρχές Ιουνίου δίνει στη συμμαχία του ΑΚΡ-ΜΗΡ 43,9% και στη συμμαχία των κομμάτων της αντιπολίτευσης 43,5-43,7%. Αναφέρει ακόμη ότι ενώ η συμμαχία του ΑΚΡ-ΜΗΡ λάμβανε 44,2% το Μάιο τώρα λαμβάνει 43,9%. Σύμφωνα με τον διευθυντή της εταιρείας η συμμαχία των κομμάτων της αντιπολίτευσης το Μάιο λάμβανε 43,4% και τώρα λαμβάνει 43,5-43,7%. Τα ποσοστά είναι στήθος με στήθος γι’ αυτό και στη βουλή ούτε η μια συμμαχία ούτε και η άλλη λαμβάνει 301 έδρες. Το φιλοκουρδικό κόμμα λαμβάνει 12,1% ενώ στις εκλογές της 7ης Ιουνίου είχε λάβει 13,12%”, αναφέρει.

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα το φιλοκουρδικό κόμμα διατηρεί τα ποσοστά του στη νοτιοανατολική Τουρκία ενώ στη δυτική Τουρκία έχει μια μικρή πτώση. Σύμφωνα με τον διευθυντή της εταιρείας υπάρχει και ένα μέρος του εκλογικού σώματος που δίνει ψήφο στο φιλοκουρδικό κόμμα φοβούμενο μην δεν περάσει το εκλογικό μέτρο του 10% για να μπει στην βουλή. Πρόκειται για ένα μέρος του εκλογικού σώματος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος που θα δώσει την ψήφο του στον υποψήφιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μουχαρρέμ Ιντζέ για τις προεδρικές ωστόσο για της βουλευτικές θα δώσει την ψήφο του στον πρώτο γύρο για τις βουλευτικές εκλογές στο φιλοκουρδικό κόμμα για να διασφαλίσει ότι δεν θα μείνει εκτός βουλής.

Από την άλλη σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας ORC για τις προεδρικές εκλογές ο Ταγίπ Ερντογάν λαμβάνει 53,4%, ο Μουχαρρέμ Ιντζέ του Ρεπουπλικανικού Λαϊκού Κόμματος 23,8% και η Μεράλ Ακσενέρ του Καλού Κόμματος 11,5%. Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς του φιλοκουρδικου κόμματος λαμβάνει 8,7%. Η ίδια δημοσκόπηση δίνει στη συμμαχία ΑΚΡ-ΜΗΡ για τις βουλευτικές εκλογές 52,8% και στη συμμαχία της αντιπολίτευσης 35,6%. Στο φιλοκουρδικό κόμμα 10,9% και στα άλλα κόμματα 0,7%. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΡ Μουσταφά Ελιτάς σε συνέντευξή του στην Ακσάμ αναφέρει ότι τα ποσοστά του Τατίπ Ερντογάν είναι 55% και της συμμαχίας ΑΚΡ-ΜΗΡ 46-48%.

ΚΥΠΕ – Άννα Ανδρέου
Τουρκία/Κωνσταντινούπολη
04/06/2018 12:15

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: