Λάβρος ο Κοτζιάς για τα νταηλίκια της Τουρκίας: Αισιόδοξος για λύση με το όνομα των Σκοπίων




Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας στην ΕΡΤ 1 σχετικά με τις απειλές που εξαπέλυσε η Άγκυρα περί απαγωγής των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που πλέον έχουν αφεθεί ελεύθεροι και παρακολουθούνται από ισχυρή αστυνομική δύναμη.

Ο Νίκος Κοτζιάς χαρακτήρισε “άτοπες και απαράδεκτες” τις δηλώσεις του Τούρκου κυβερνητικού εκπροσώπου, Μπεκίρ Μποζντάγ, και απαντώντας στα περί “αντρίκιου λόγου” είπε: “Η μόνη δέσμευση του πρωθυπουργού είναι να εξασφαλίζει τη λειτουργία κράτους δικαίου στην Ελλάδα. Δυστυχώς διαπιστώνω ότι μερίδα Τούρκων πολιτικών δεν μπορεί να αντιληφθεί τη σχέση πολιτικής και κράτους Δικαίου… “τέτοιες άτοπες δηλώσεις είναι χαρακτηριστικό για αυτούς που κάνουν εξωτερική πολιτική με το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό της χώρας τους”.

Ανεβάζοντας τους τόνους μάλιστα και σχολιάζοντας την απειλή ότι η Τουρκία θα εντοπίσει και θα απαγάγει τους οκτώ Τούρκους ο Νίκος Κοτζιάς είπε: “Η Τουρκία ξέρει πολύ καλά ότι δεν είμαστε ένα από εκείνα εκεί τα κράτη με τα οποία μπορεί να κάνει παιγνίδια. Η Τουρκία ούτε μπορεί να έρθει να πάρει κάποιον από εδώ, ούτε δικαιούται, ούτε θα της το επιτρέψουμε”

Μειώνοντας δε την αξία των λεγομένων του Τούρκου κυβερνητικού εκπροσώπου τόνισε πως ο εν λόγω Τούρκος αξιωματούχος δεν έχει εμπειρία από διεθνείς σχέσεις και έκανε αυτές τις δηλώσεις επηρεασμένος από την προεκλογική περίοδο”.

Ερωτηθείς επίσης αν φοβάται κλιμάκωση της έντασης μέχρι τις τουρκικές εκλογές ο Ν. Κοτζιάς απάντησε: “Εγώ δεν έχω φόβους με την Τουρκία. Την αναλύουμε, την αξιολογούμε και συμπεριφερόμαστε με τρόπο που να υπερασπιζόμαστε τη θέση και τα συμφέροντα της χώρας μας”.

“Εγώ και η κυβέρνησή μας και πριν από όλους ο Αλέξης Τσίπρας” συμπλήρωσε “κάνουμε πολιτική με το βλέμμα στραμμένο στο πως θα αναβαθμιστεί η χώρα μας διεθνώς και πως θα λύσει τα προβλήματα που έχει ώστε να δυναμώσει”, είπε χαρακτηριστικά.

Αισιόδοξος για λύση με τα Σκόπια

Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τη βαθιά του πεποίθηση και ελπίδα πως σε λίγες μέρες θα έχουν ξεπεραστεί οι δυσκολίες στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και πρόσθεσε πως από τη στιγμή που η ηγεσία των Σκοπίων τη στιγμή που βρέθηκε αντιμέτωπη με το μεγάλο “ναι” και το μεγάλο “όχι” “συνειδητοποίησε τις μεγάλες δυσκολίες που υπάρχουν για την υλοποίησή της και ότι αυτό έπαιξε ένα ρόλο στο να θελήσει να αναστοχαστεί και να συζητήσει για ορισμένες διευκρινήσεις της ίδιας της συμφωνίας”.

Ο ίδιος εξήγησε πως οι διαπραγματεύσεις δεν είναι μια ευθεία αλλά έχουν διακυμάνσεις, ενώ ερμήνευσε το συλλαλητήριο στα Σκόπια λέγοντας πως βασικός του στόχος ήταν η κυβερνητική πολιτική. Ο Νίκος Κοτζιάς τόνισε πως πρόκειται για έναν καλό συμβιβασμό, υπό την έννοια πως και οι δύο χώρες έχουν να κερδίσουν και πρόσθεσε: “Είναι ένας συμβιβασμός που δίνει και παίρνει και θα κάνει καλό και στην ανάπτυξη και της χώρας μας και της φίλης χώρας, και των σχέσεων τους, αλλά και όλης της περιοχής”.

Αρνήθηκε ωστόσο να μιλήσει για το όνομα λέγοντας πως αυτό θα ανακοινωθεί από τους δύο πρωθυπουργούς, σημείωσε ωστόσο πως είναι ένα όνομα που πρότειναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ζητώντας από τους επικριτές της κυβέρνησης “να είναι πιο σεμνοί”. Συγκεκριμένα ζήτησε από τη ΝΔ αν έχει τα “κότσια” να πει τα ονόματα που πρότεινε σε όλες τις διαπραγματεύσεις και ποιο από αυτά θέλει, τονίζοντας ότι αν τον προκαλέσει κανείς ξανά, όλα αυτά τα ντοκουμέντα θα κατατεθούν στη Βουλή”.

«Υπάρχει θέληση και από τις δυο πλευρές για λύση κι αυτή θα είναι λύση συμβιβασμού. Στις διεθνείς σχέσεις είναι φυσιολογικοί οι συμβιβασμοί» ανέφερε ο κ.Κοτζιάς και χαρακτήρισε θετική τη συζήτηση μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της εκκλησίας της πΓΔΜ για τη μετονομασία της σε Αρχιεπισκοπή Αχρίδος.

«Είναι δικό μας εθνικό συμφέρον να λύσουμε τα προβλήματα με την πΓΔΜ και αυτός είναι ο στόχος της ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής την οποία ασκούμε» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: