Και αν δεν ψηφίσουν οι Σκοπιανοί υπέρ της συμφωνίας; Ο Ζάεφ περπατά σε δρόμο με αγκάθια




Και τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ και τον υπουργό Εξωτερικών, Νικολά Ντιμιτρόφ, οι οποίοι καλούνται να τιμήσουν την υπογραφή τους στη συμφωνία για τη νέα ονομασία του κράτους τους, και να πείσουν τους συμπατριώτες τους να ψηφίσουν “ναι” στο δημοψήφισμα.

Αν η απάντηση των Σκοπιανών πολιτών είναι αρνητική, η συμφωνία θα ακυρωθεί και θα μείνουν στην ιστορία μόνο τα πανηγύρια των Πρεσπών, όπου περίσσεψαν λόγια φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των λαών της Ελλάδας και των Σκοπίων.

Στις δύο χώρες έγιναν διαδηλώσεις πολιτών που δεν συμφωνούν με τo κείμενο της συμφωνίας (σχετικό κείμενο παρακάτω). Ο υπουργός Εξωτερικών ΝίκοςΚοτζιάς προσπάθησε να μειώσει τη σημασία των διαμαρτυριών.

Απευθυνόμενος στον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρο Καρυπίδη, με τον οποίο είχε συνομιλία στις Πρέσπες, είπε:

  • «Από το ένα εκατομμύριο πήγαμε στις 100.000 και τώρα στις 4.000. Αυτό δείχνει ότι ο ελληνικός λαός σπάει τα στερεότυπα που του έχουν δημιουργήσει», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Γιατί τραυματίες; Γιατί υπήρξε συμπλοκή; Γιατί επιδιωκόταν συμπλοκή; Διαμαρτυρία ήταν ή προσπάθεια παρεμπόδισης της συμφωνίας;»

  • Αναφορικά με τον ανηφορικό δρόμο που έχει μπροστά του ο κ. Ζάεφ, καταγράφονται οι εξής δράσεις που πρέπει να κάνει άμεσα:

Πρέπει να οδηγήσε άμεσα την συμφωνία προς κύρωση στη Βουλή των Σκοπίων. Σύμφωνα με τα σκοπιανά μέσα ενημέρωσης ο κ. Ζάεφ θα πάει τη συμφωνία στη Βουλή μέχρι την Τετάρτη.

Στις 28 Ιουνίου, θα παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου αναμένεται να λάβει την ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Στη συνέχεια, στις 11 και 12 Ιουλίου, θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες η επόμενη σύνοδος του ΝΑΤΟ, κατά την διάρκεια της οποίας θα λάβει, εκτός απροόπτου, πρόσκληση η γειτονική χώρα.

Το Φθινόπωρο θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα για να επικυρώσουν οι πολίτες τη συμφωνία. Θα ακολουθήσουν οι αλλαγές του Συντάγματος.

Με τα σημερινά δεδομένα, η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι το δημοψήφισμα είναι εξαιρετικά δύσκολο να κερδιθεί.

  • Σε ότι αφορά τις εκδηλώσεις στα σύνορα της Ελλάδας και των Σκοπίων οι εξελίξεις έχουν ως εξής:

Με φόντο τη Μεγάλη Λίμνη των Πρεσπών υπογράφηκε, το πρωί της Κυριακής, η ιστορική συμφωνία για το ονοματολογικό της πΓΔΜ.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε σε ιδιαιτέρως θερμό κλίμα, με τους παρευρισκόμενους να χειροκροτούν και να επευφημούν συνεχώς τους Πρωθυπουργούς και τους Υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών.

Μιλώντας στην τελετή υπογραφής, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία που σέβεται πλήρως τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες των δύο χωρών, και κάλεσε τους δύο λαούς να την στηρίξουν χωρίς προκαταλήψεις. «Αν η ψυχή κάθε λαού είναι η ιστορία του, τότε στη συμφωνία μας καθρεφτίζονται οι ψυχές και των δύο λαών», σημείωσε.

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι λίγοι ήταν αυτοί που πίστευαν ότι θα υπάρξει συμφωνία, και πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές έχουν ιστορική ευθύνη να μην αφήσουν το βήμα μετέωρο, συμπληρώνοντας ότι «η μοίρα των λαών και των χωρών των Βαλκανίων είναι αλληλένδετη όπως και των χωρών της Ευρώπης».

  • «Είμαι λάτρης της βαλκανικής μουσικής που τραγουδιέται σε όλες τις γλώσσες. Στην τεράστια παράδοση της βαλκανικής μουσικής εξέχουσα θέση έχουν τα μοιρολόγια αλλά και τα τραγούδια χαράς, ένα τέτοιο τραγούδι ξεκινάμε να γράφουμε εδώ μαζί στις Πρέσπες, και στόχος μας είναι αυτό το τραγούδι της χαράς να τραγουδιέται από πολλές γενιές μετά, στη γλώσσα μας και στη γλώσσας σας», κατέληξε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο Ζόραν Ζάεφ σημείωσε ότι με τη συγκεκριμένη συμφωνία μπαίνει τέλος σε μια μακροχρόνια διένεξη που επιδείνωνε τις διμερείς σχέσεις. Με δύο αποφθέγματα του Αριστοτέλη ευχαρίστησε τους δύο Υπουργούς Εξωτερικών και τον Έλληνα Πρωθυπουργό για το θάρρος που επέδειξαν.

  • «Οι χώρες πρέπει να ζουν σε ειρήνη γιατί διαφορετικά υποφέρει ο κόσμος, η συμφωνία αποτελεί ενθάρρυνση για τη βελτίωση των σχέσεων και της ζωής των πολιτών» , πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός της πΓΔΜ και συμπλήρωσε ότι οι δύο πλευρές είναι ισχυρές απέναντι στην ξενοφοβία. Αναφορικά με τις αντιδράσεις στις δύο χώρες, ο Ζόραν Ζάεφ σημείωσε ότι είναι δημοκρατικό δικαίωμα να εκφράζονται αντιδράσεις, όμως οι δύο ηγέτες αποφάσισαν να κάνουν ένα βήμα μπροστά και να κοιτάξουν το μέλλον. «Είμαστε περήφανοι για αυτή τη συμφωνία που θα μας ενώνει και σήμερα και πάντα» , σημείωσε.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με ομιλία του Μάθιου Νίμιτς, Ειδικού Αντιπροσώπου του ΟΗΕ για το ονοματολογικό τα τελευταία 25 χρόνια. Ο κ. Νίμιτς ευχαρίστησε τους δύο Πρωθυπουργούς για το θάρρος, όπως είπε, που επέδειξαν, και σημείωσε ότι οι λαοί χρειάζονται ηγέτες όπως οι Τσίπρας και Ζάεφ, οι οποίοι θα μπορούν να βλέπουν μπροστά και να λύνουν προβλήματα ετών.

Στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας παρευρέθηκαν η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, και η Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Συγκέντρωση κατά της συμφωνίας για το ονοματολογικό στις Πρέσπες

Ένταση και μικροεπεισόδια σημειώθηκαν στο χωριό Λαιμός, στις Πρέσπες, όπου ομάδα πολιτών διαμαρτυρήθηκε για τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ για το ονοματολογικό.

Συγκεκριμένα πολίτες με ελληνικές και μαύρες σημαίες, και φωνάζοντας συνθήματα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, εξέφρασαν την αντίθεσή τους με τη συμφωνία των Πρεσπών. Ομάδα διαμαρτυρομένων επιχείρησε να σπάσει τον αστυνομικοί κλοιό και να πλησιάσει στο σημείο της τελετής υπογραφής της συμφωνίας, με αποτέλεσμα οι δυνάμεις ασφαλείας να κάνουν περιορισμένη χρήση χημικών.

Σημειώνεται ότι στο σημείο είχαν φτάσει από νωρίς περίπου 80 λεωφορεία από τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Βόρεις Ελλάδας, ενώ οι διαδηλωτές κρατούσαν αυτοσχέδιες κρεμάλες και πανό κατά της Κυβέρνησης.

Χαιρετίζουν την επίτευξη συμφωνίας για το ονοματολογικό Μογκερίνι και Χαν

Συγχαρητήρια έλαβαν οι πολιτικές ηγεσίες Ελλάδας και πΓΔΜ για την επίτευξη συμφωνίας για το ονοματολογικό, από την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρεντερίκα Μογκερίνι, και τον Επίτροπο της ΕΕ αρμόδιο για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν, οι οποίοι βρέθηκαν σήμερα στις Πρέσπες.

«Είμαστε εδώ για να ευχαριστήσουμε τις δύο πλευρές γιατί μας έκαναν περήφανους οι ηγέτες των δύο χωρών. Έλυσαν ένα χρόνιο πρόβλημα και ένα αγκάθι για τη Βαλκανική», σημείωσε η κ. Μογκερίνι, και πρόσθεσε ότι η σημερινή συμφωνία θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης για πολλούς στην περιοχή και την Ευρώπη.

«Η σημερινή συμφωνία δείχνει τον δρόμο στην Ευρώπη και τον κόσμο, καθώς μέσα από το θάρρος και την προσπάθεια λύνεται κάθε πρόβλημα. Τώρα μένει πολλή και σκληρή δουλειά να γίνει πράξη αυτή η ιστορική στιγμή», συμπλήρωσε η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Από την πλευρά του, ο κ. Χαν σημείωσε ότι οι πολίτες του μέλλοντος θα αναγνωρίσουν τη σημερινή συμφωνία ως μια ιστορική στιγμή. «Πιστεύω πως πρέπει να γίνουν τα επόμενα βήμα, η σημερινή συμφωνία είναι το τέλος μίας διαδρομής αλλά και η αρχή ενός νέου ταξιδιού», κατέληξε. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και από τις δύο πλευρές, ο κ. Χαν υποστήριξε ότι σε μια συμφωνία δίνεις κάτι για να λάβεις κάτι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: