Ξεδοντιασμένοι θεσμοί, γκλαμουριά και οι δυο γάμοι: Από το Λονδίνο στην κατεχόμενη Καρπασία




Του Κώστα Βενιζέλου

Απίστευτος παροξυσμός για τον βασιλικό γάμο στη Βρετανία. Μια υστερία, που δεν αφορά μόνο την ξεδοντιασμένη βρετανική αυτοκρατορία, την μούχλα που εκπέμπει η μοναρχία στη χώρα αυτή. Αφορά και το παγκόσμιο ενδιαφέρον για μια γκλαμουράτη γαμήλια τελετή, η οποία στοίχισε σύμφωνα με το BBC, 32 εκατ. λίρες.

Σε περιόδους παγκόσμιας κρίσης τούτο αποτελεί πρόκληση, κυρίως όταν τον λογαριασμό δεν θα τον πληρώσει το ζεύγος, ο Δούκας και η Δούκισσας του Σάσεξ. Ούτε βέβαια ο πατέρας ή η γιαγιά βασίλισσα. Η μοναρχία στην Αγγλία έχει εδώ και χρόνια εξελιχθεί σε φολκλόρ, που μετατράπηκε σε τουριστική ατραξιόν.

  • Δεν είναι τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, η Ακρόπολη, ούτε το Κολοσσιαίο, εντάχθηκε, ωστόσο, στις τουριστικές περιηγήσεις στο Λονδίνο. Πέρα από τα βασιλικά πρωτόκολλα, η τελετή, εδώ και μέρες τροφοδότησε μια απίστευτη κουτσομπολίστικη φανταχτερή εικόνα που αναμεταδιδόταν ανά το παγκόσμιο.

Το ίδιο μοτίβο ίσχυσε και στη διάρκεια του γάμου, που μέχρι και στη Νήσο Κύπρο, εξασφαλίστηκε απευθείας μετάδοση! Το κουτσομπολιό συνεχίζεται μέχρι και σήμερα με κάθε λεπτομέρεια με στιλιστικές αναλύσεις και γαστρονομικές αναφορές για τα βασιλικά μενού στις οργανωθείσες δεξιώσεις. Πολιτιστική παρακμή και απροσανατολισμός. Ιεράρχηση ενδιαφερόντων, την ώρα που η Βρετανία θα δεινοπαθήσει εκτός της Ε.Ε., τη στιγμή που στη Γάζα πεθαίνουν άνθρωποι από τις επιθέσεις του ισραηλινού στρατού.

Ο γάμος του αδελφού του πρίγκιπα Χάρι, όπως και του πατέρα του, ήταν το ίδιο πανάκριβο φολκλόρ. Και όλοι στόχευαν να αναδείξουν πρωτίστως ένα ξεπερασμένο και υπό εξαφάνιση θεσμό, όπως είναι η μοναρχία. Παράλληλα, όμως, στόχευε και στοχεύει να ξυπνήσει ακραία αντανακλαστικά των πολιτών ανά το παγκόσμιο, για ένα μύθο, που δεν μπορούν να βιώσουν «κοινοί θνητοί». Μόνο οι «γαλαζοαίματοι» μπορούν. Το φαινόμενο είναι κοινωνικό, ψυχολογικό μέχρι και πολιτικό και δεν μπορεί να αναλυθεί στις τηλεοπτικές εκπομπές πολιτιστικής παρακμής των τηλεοπτικών καναλιών.

Θα μπορούσε να αντικαταστήσει η Ελλάδα την Τουρκία; Θα το μάθει σήμερα ο κ. Κοτζιάς…

  • Την ίδια ημέρα, ένας άλλος γάμος τελέστηκε, σε μια άλλη γωνιά του κόσμου, στην κατεχόμενη Κύπρο. Περιορισμένη η προβολή, ακόμη και στη Νήσο Κύπρο, που μερίδα του πληθυσμού είχε αγχωθεί με εκείνο του Λονδίνου, του Χάρη και της Μέγκαν ( αυτή η οικειότητα έχει αποκτηθεί από τη συνεχή αναμετάδοση των εικόνων της χλιδής!).

Ο γάμος του Χρίστου Αχιλλέως από το σκλαβωμένο Ριζοκάρπασο και της Χριστίνας Χαλκίτη από την Ρόδο, τελέστηκε στο χωριό του γαμπρού. Στον σκλαβωμένο Ριζοκάρπασο. Αυτός είναι ο γάμος της χρονιάς! Είκοσι επτά χρόνια είχε να τελεστεί γάμος στο κατεχόμενο χωριό, γι αυτό και το καθιστά μεγάλο γεγονός. Η επιλογή να γίνει εκεί η τελετή έχει τη σημασία για το ζευγάρι, την οικογένεια τους, τους εγκλωβισμένους, που παρέμειναν υπομονετικά, σε κακές καταπιεστικές συνθήκες, κρατώντας τη γη τους, μέχρι την επιστροφή.

Ο Χρήστος Αχιλλέως όπως και τα υπόλοιπα εφτά από τα δεκατρία του αδέλφια διαμένουν ως εγκλωβισμένοι στο Ριζοκάρπασο και εκεί θα ζήσει με τη σύζυγό του. Μία επιλογή ζωής. Ο γάμος που τελέστηκε στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο, έχει σημασία για όλους μας, που τιμούμε τους εγκλωβισμένους για τις θυσίες τους, που θέλουμε απελευθέρωση.

Ήταν ένας γάμος που θύμισε τα παλιά, την προ του 1974 περίοδο, όταν στους γάμους πήγαιναν όλοι. Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι. Τις παλιές καλές εποχές, οι οποίες επανήλθαν, έστω για λίγο, σε συνθήκες σκλαβιάς, το περασμένο Σάββατο στο Ριζοκάρπασο, στέλνοντας μηνύματα, πως οι διαχωρισμοί, οι περιορισμοί είναι στο μυαλό των διαχειριστών. Για την ιστορία και για όσους καταγράφουν τα… κοσμικά, η δεξίωση έγινε στο κέντρο «Γιαννάκης», στον κατεχόμενο Άγιο Θέρισσο.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

 

Το στιγμιότυπο είναι από τον ξεχωριστό γάμο μεταξύ εγκλωβισμένων που έγινε το Σάββατο για πρώτη φορά μετά από 27 χρόνια στο κατεχόμενο Ριζακάρπασο. Τη φωτογραφία ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο «Twitter» ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος παρέστη στην τελετή.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: