Θα μπορούσε να αντικαταστήσει η Ελλάδα την Τουρκία; Θα το μάθει σήμερα ο κ. Κοτζιάς…




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Είναι κρίσιμη, χωρίς αμφιβολία, η σημερινή συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Κοτζιά με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, για πολλούς λόγους.

Ναι μεν θα συζητηθούν το Σκοπιανό και το Κυπριακό, που οι ξένοι επιθυμούν διακαώς να εκλείψουν ως προβλήματα, αλλά το «κλου» της συνάντησης θα είναι η στρατηγική συνεργασία της υπερδύναμης με την Ελλάδα. Η Ανατολική Μεσόγειος, η Μέση Ανατολή και η ευρύτερη γειτονιά μας «βράζουν» και οι Αμερικανοί δρουν (και αντιδρούν) σε ένα εχθρικό περιβάλλον.

  • Η πάλαι ποτέ σύμμαχος τους, η ισλαμική Τουρκία, προχώρησε -αν και μέλος του ΝΑΤΟ- σε στρατηγικές συμμαχίες με τη Ρωσία και το Ιράν, και δημιουργεί συνεχώς προβλήματα στην Αμερική. Οπότε αν δεν αλλάξει σύντομα η πολιτική ηγεσία της χώρας -με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- η Τουρκία θα έχει χαθεί για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Καμία αμφιβολία περί αυτού. Οπότε, οι Αμερικανοί -με βάση το Ισραήλ- είναι αναγκασμένοι να αναζητήσουν άλλες συμμαχίες για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο.

Σ’ αυτό το περιβάλλον θα πραγματοποιηθεί η σημερινή συνάντηση, στην οποία δίνεται μεγάλη σημασία από την αμερικανική πλευρά. Άλλωστε το δείχνει και η γρήγορη πρόσκληση προς τον κ. Κοτζιά, ο οποίος έφτασε στην Ουάσιγκτον με στρατηγικό σχέδιο το οποίο θα δώσει και προσωπικά στον κ. Πομπέο.

Προηγουμένως, ο Έλληνας υπουργός θα συναντηθεί με τον υφυπουργό Εξωτερικών Γουές Μίτσελ για τα …προεόρτια, αν και μαζί έχουν συζητήσει τα πλάνα της ελληνικής κυβέρνησης για το πως η Ελλάδα θα μπορούσε να βοηθήσει την Αμερική σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, όπου αναζητεί απεγνωσμένα «πιστούς συμμάχους», οι οποίοι δεν θα την προδώσουν. Και η Ελλάδα, όποιος και αν ήταν ο πρωθυπουργός, στάθηκε στο πλευρό της υπερδύναμης, χωρίς αυτή να τιμήσει πάντα τις συμφωνίες της, έχοντας τοποθετήσει όλα τα αυγά της στην Τουρκία.

  • Η Αμερική βρίσκεται στη φάση της λήψης αποφάσεων. Σίγουρα δεν θέλει να χάσει την Τουρκία αλλά την ίδια στιγμή δεν μπορεί να άγεται και να φέρεται από τις διαθέσεις του ισλαμιστή ηγέτη της, του Ταγίπ Ερντογάν. Εύχεται ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα είναι νικηφόρο για τους αντιπάλους του κ. Ερντογάν διότι στις εποχές μας δεν γίνονται …πραξικοπήματα. Οπότε, εάν ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν συνετιστεί και δεν τιμήσει τις συμφωνίες της, οι ΗΠΑ πρέπει να επιλέξουν ένα άλλο δρόμο.

Στην περίπτωση αυτή η Ελλάδα και η Κύπρος είναι οι φυσικοί σύμμαχοι της Αμερικής, η οποία, όμως, πρέπει να τις στηρίξει. Και έχει τον τρόπο…

Η αποστολή του κ. Κοτζιά, λοιπόν, είναι κρίσιμη και σημαντική. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να πείσει τον κ. Πομπέο, ο οποίος ανέλαβε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με στόχο να επαναφέρει την Αμερική στο θρόνο της…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Με το συμπάθειο κ. Αντιπρόεδρε των ΗΠΑ: Δεν απειλείται η ειρήνη από το όνομα των Σκοπίων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: