Ξέχασε η ΕΕ τους Έλληνες στρατιωτικούς; Τι λέει ο πρέσβης της ΕΕ στην Τουρκία για την ένταξή της




Η ΕΕ ίσως εξετάσει το ενδεχόμενο «ξεπαγώματος» των ενταξιακών συνομιλιών με την Τουρκία, εάν η χώρα άρει το καθεστώς εκτάκτου ανάγκης, δήλωσε στον EUObserver ο Christian Berger, πρέσβης της ΕΕ στην Τουρκία, εξηγώντας ότι μία τέτοια απόφαση θα θεωρηθεί ως «πολύ συμβολική» χειρονομία. «Εάν αυτό αλλάξει, εκτιμώ ότι τα κράτη – μέλη, θα εξετάσουν εκ νέου τη στάση τους», είπε ο Αυστριακής καταγωγής Berger σε δημοσιογράφους χθες στην Κωνσταντινούπολη, μεταδίδει ο EUObserver.

O EUObserver σημειώνει ότι η επιβολή καθεστώτος εκτάκτου ανάγκης έχει οδηγήσει σε μαζικές συλλήψεις, αυθαίρετες απολύσεις και ισχυρισμούς για βασανιστήρια μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Τον περασμένο μήνα το καθεστώς εκτάκτου ανάγκης ανανεώθηκε για έβδομη συνεχόμενη φορά.

Είναι ασαφές, αναφέρει ο EUObserver, εάν η Αυστρία, η οποία αναλαμβάνει από 1ης Ιουλίου την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, θα δεχθεί την επανέναρξη των ενταξιακών συνομιλιών δεδομένου ότι ο Καγκελάριος της χώρας, Sebastian Kurz, έχει ταχθεί υπέρ της οριστικής διακοπής των διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι ΕΕ και Άγκυρα είχαν μία «παγωμένη» συνάντηση στη Βάρνα της Βουλγαρίας, με τις θέσεις των δύο πλευρών να απέχουν σε σειρά ζητημάτων, όπως στο σεβασμό του κράτους δικαίου, στις μαζικές φυλακίσεις δημοσιογράφων, στην κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και τις ευρύτερες διαμάχες για Συρία και με Κύπρο.

Ο EUOBserver τονίζει ότι οι δηλώσεις Berger γίνονται πριν την άφιξη σήμερα αντιπροσωπείας αξιωματούχων της ΕΕ στην Άγκυρα προκειμένου να συζητηθούν εκκρεμή ζητήματα σχετικά με την άρση των θεωρήσεων εισόδου μικρής διάρκειας για Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην Ευρώπη. Προϋπόθεση αποτελεί, μεταξύ άλλων, η μεταρρύθμιση των αντι-τρομοκρατικών νόμων της Τουρκίας.

Οι δηλώσεις Berger γίνονται, επίσης, λίγο πριν τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στη γείτονα, με τις οποίες ο Πρόεδρος Ερντογάν αποσκοπεί να εδραιώσει ακόμη περισσότερο την εξουσία του. Εάν αναδειχθεί νικητής των εκλογών, την επόμενη ημέρα θα τεθεί σε ισχύ το νέο Σύνταγμα της χώρας, το οποίο θα αναγνωρίζει διευρυμένες εξουσίες στον Πρόεδρο, μεταδίδει το δίκτυο κοινοτικής ενημέρωσης. Πρόκειται για τμήμα μίας ευρύτερης στροφής από ένα κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης σε ένα σύστημα συγκέντρωσης εξουσιών στην εκτελεστική εξουσία. «Περισσότερες αρμοδιότητες μεταβιβάζονται στην εκτελεστική εξουσία με ταυτόχρονη αποδυνάμωση των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων του Κοινοβουλίου απέναντί της», διαπιστώνει και εξάλλου στις δηλώσεις του και ο Berger, μεταδίδει ο EUObesrver.

ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίου
Βέλγιο/Βρυξέλλες
31/05/2018 12:40

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: