Τι σημαίνει το ξερό “όχι ακόμα” του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα F-35 της Τουρκίας




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

«Δεν έχω πάρει (απόφαση) ακόμα», ήταν η απάντηση του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πομπέο σε ερώτημα που του ετέθη στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, και αφορούσε την παράδοση των αμερικανικών μαχητικών F-35, που αγόρασε η Τουρκία από την Λόκχιντ Μάρτιν (Lockheed Martin).

Η απάντηση ομιλεί από μόνη της και δεν χρειάζονται περισσότερες εξηγήσεις. Σύμφωνα με τα συμβόλαια, η Τουρκία πρέπει να παραλάβει το πρώτο από τα αεροπλάνα στις 21 Ιουνίου, αλλά αυτό δεν θα πετάξει στην Τουρκία τώρα, αλλά σε 16 μήνες. Μέχρι τότε, όπως έχουμε ξαναπεί, οι Αμερικανοί θα έχουν πάρει τις οριστικές αποφάσεις τους για την προβληματική σύμμαχό τους, Τουρκία.

Χθες, οι Τούρκοι πανηγύριζαν ότι πέταξε για πρώτη φορά το F-35 με την τουρκική σημαία στα φτερά του.

Σύμφωνα με την είδηση που δημοσίευσε και η ιστοσελίδα μας, το τουρκικό υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας, κομπάζει και υπερηφανεύεται δίνοντας στη δημοσιότητα ένα βίντεο με τις δοκιμαστικές πτήσεις του πρώτου μαχητικού F-35 που πρόκειται να αποκτήσει η Τουρκία. Ωστόσο, σημειώναμε, ότι κανείς δεν γνωρίζει εάν τελικά ένα τέτοιο αεροσκάφος θα προσγειωθεί τουλάχιστον στο προσεχές μέλλον σε τουρκικό αεροδρόμιο.

Όχι του Μάικ Πομπέο στην Τουρκία για τους S-400: Δεν έχουμε πάρει απόφαση για τα F-35, λέει

Η αλήθεια είναι αυτή:

  • Ουδείς γνωρίζει τι πρόκειται να συμβεί στις σχέσεις της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.
  • Ουδείς γνωρίζει εάν, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019, όταν θα ξεκινήσει η υλοποίηση του δεύτερου μέρους της συμφωνίας, οι Αμερικανοί και οι Τούρκοι θα είναι σύμμαχοι. Οι απόψεις διίστανται σε σημείο, που να είναι δύσκολο να γίνει πρόβλεψη καν.

Εσχάτως, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, είναι ανήσυχος για το καθεστώς των τουρκοαμερικανικών σχέσεων. Τα σημάδια από την Άγκυρα δεν είναι καθόλου καλά, αν και ο κ. Ταγίπ Ερντογάν έχει μειώσει κάπως την αντιαμερικανική ρητορική του. Παρ’ όλα αυτά, δεν έχει υποχωρήσει στο θέμα της απόκτησης των πυραύλων S-400 από τη Ρωσία και επιμένει να μπαίνει μπροστά και να καλύπτει αντιαμερικανικές ενέργειες της Μόσχας και της Τεχεράνης.

Ο κ. Πομπέο αυτό ακριβώς τόνισε χθες στην κατάθεσή του. Ότι η Τουρκία είναι μεν ένας σημαντικός εταίρος του ΝΑΤΟ, αλλά την ίδια στιγμή απαιτείται όπως η συμπεριφορά της αντικατοπτρίζει τους στόχους της Δυτικής Συμμαχίας.

Είπε και κάτι άλλο ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ:

  • «Αυτό επιδιώκουμε με επιμελή τρόπο: να τους αναγκάσουμε να επανέλθουν στο ΝΑΤΟ, κατά κάποιο τρόπο, και οι ενέργειές τους να είναι σύμφωνες με αυτό που προσπαθούμε να επιτύχουμε στο ΝΑΤΟ. Και να μην λαμβάνουν μέτρα που υπονομεύουν αυτές τις προσπάθειές “.

Η περιγραφή των υποχρεώσεων της Τουρκίας προς τους δυτικούς συμμάχους της, τίθεται και υπό μορφή τελεσιγράφου. Διότι το καρκίνωμα δεν το αφήνεις χωρίς να το αντιμετωπίσεις. Εάν δεν το πράξεις θα πεθάνεις και εσύ μαζί του.

Ο κίνδυυνος για την Αμερική και το ΝΑΤΟ είναι να συνεργάζεται ο κ. Ερντογάν με τους εχθρούς τους, και να μοιράζεται μαζί με τη Ρωσία και το Ιράν απόρρητες πληροφορίες. Λένε πως «δεν είναι τρελός να το πράξει»… Αλλά όταν τον αφήνουν ατιμώρητο, χρόνια τώρα, του στέλνουν και λάθος μηνύματα. Είτε ότι τον φοβούνται, είτε και ότι οι πράξεις του έχουν εγκριθεί από τις ίδιες τις ΗΠΑ.

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ο κ. Ερντογάν πρέπει να τιμωρηθεί. Διότι όταν παραλάβει τους S-400 θα είναι πάρα πολύ αργά…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

“Φάτε μάτια ψάρια” η υπόθεση των τουρκικών F-35; Τα θέλει η Άγκυρα, τα κόβει το Κογκρέσο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: