Όχι του Μάικ Πομπέο στην Τουρκία για τους S-400: Δεν έχουμε πάρει απόφαση για τα F-35, λέει

U.S. Secretary of State Mike Pompeo addresses reporters during the Department Press Briefing at the U.S. Department of State in Washington, D.C., on May 22, 2018. [State Department photo/ Public Domain]
Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν τις προσπάθειές τους με στόχο να αποθαρρύνουν την Τουρκία για να μην αγοράσει τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-400, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Μιλώντας σήμερα ενώπιον της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε:

“Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για να κρατήσουμε τους Τούρκους σε έναν μέρος όπου δεν θα αποκτήσουν πραγματικά τους S-400. Πιστεύω ότι δεν έχουν ακόμη και ελπίζουμε ότι δεν θα τους πάρουν ποτέ την κατοχή τους”, δήλωσε με επιθετικό τρόπο ο κ. Πομπέο.

“Φάτε μάτια ψάρια” η υπόθεση των τουρκικών F-35; Τα θέλει η Άγκυρα, τα κόβει το Κογκρέσο

Η δήλωση του στα αγγλικά:

“We continue to work to keep the Turks in a place where they don’t actually acquire the S-400. I believe that they have not yet and we are hopeful they will never take possession».

Στη συνέχεια ρωτήθηκε αν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει λάβει απόφαση για την αγορά από την Τουρκία των αμερικανικών μαχητικών F-35, απάντησε, ο κ. Πομπέο απάντησε: «Δεν έχω πάρει» (απόφαση).

Σύμφωνα με πληροφορίες, που δεν επιβεβαιώνει ακόμα η αμερικανική πλευρά, έχει ληφθεί απόφαση για απόλυτη σύνδεση της πώλησης των F-35 με την αγορά των ρωσικών S-400 από την Τουρκία.

Ακόμα και αν παραλάβουν τα πρώτα δύο αεροπλάνα, όπως προβλέπεται από το συμβόλαιο, οι Τούρκοι δεν μπορούν να τα μεταφέρουν στην Τουρκία.

Αναφορικά με τα προβλήματα που δημιουργεί η Τουρκία, ο κ. Πομπέο είπε:

“Είναι ένας σημαντικός εταίρος του ΝΑΤΟ. Χρειάζεται η συμπεριφορά της για να αντικατοπτρίζει τους στόχους του ΝΑΤΟ, και αυτό επιδιώκουμε με επιμελή τρόπο: να τους αναγκάσουμε να επανέλθουν στο ΝΑΤΟ, κατά κάποιο τρόπο, και οι ενέργειές τους να είναι σύμφωνεςμε αυτό που προσπαθούμε να επιτύχουμε στο ΝΑΤΟ. Και να μην λαμβάνουν μέτρα που υπονομεύουν αυτές τις προσπάθειές “.

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal