“Φάτε μάτια ψάρια” η υπόθεση των τουρκικών F-35; Τα θέλει η Άγκυρα, τα κόβει το Κογκρέσο




Το τουρκικό υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας, μπορεί να κομπάζει και να υπερηφανεύεται δίνοντας στη δημοσιότητα ένα βίντεο με τις δοκιμαστικές πτήσεις του πρώτου μαχητικού F35 που πρόκειται να αποκτήσει η Τουρκία ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει εάν τελικά ένα τέτοιο αεροσκάφος θα προσγειωθεί τουλάχιστον στο προσεχές μέλλον σε τουρκικό αεροδρόμιο.

Η εταιρία κατασκευής Lockheed Martin είναι πολύ πιθανό να περιμένει οδηγίες από τον Λευκό Οίκο για την προγραμματισμένη στις 21 Ιουνίου παράδοση του πρώτου αεροσκάφους αφού Αμερικανοί γερουσιαστές έχουν θέσει στο Αμερικανικό Κογκρέσο θέμα διακοπής οποιασδήποτε προμήθειας αμυντικού υλικού προς την Τουρκία.

Οι γερουσιαστές ξεκάθαρα ζητούν από το Πεντάγωνο να καταθέσει ειδική αναλυτική έκθεση για την κρίση στις σχέσεις με την Τουρκία και κυρίως για τις επιπτώσεις που έχουν οι τουρκικές επιχειρήσεις στις αμερικανικές ενέργειες στη Συρία και το Ιράκ.
Σύμφωνα με το ίδιο κείμενο της μειοψηφίας που περιλαμβάνεται στην National Defense Authorization Act (NDAA) θα πρέπει να απαγορευθεί στο Πεντάγωνο ή η υλοποίηση «κάθε πώλησης μείζονος αμυντικού εξοπλισμού στην Τουρκία βάσει της παραγράφου 36 του Arms Export Control Act, μέχρις ότου ολοκληρωθεί και παραδοθεί η έκθεση».

Σημαντικό ρόλο στη μη παράδοση των F-35 στην Τουρκία αναμένεται να παίξει και η αναβάθμιση των Ελληνοαμερικανών σχέσεων σε πολλούς τομείς, η οποία διεφάνη και μετά τη συνάντηση Κοτζιά – Πομπέο για την οποία η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε λόγο για την έναρξη “στρατηγικού διαλόγου“.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Hellas Journal ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε στον Αμερικανό ομόλογό του πως τα οπλικά συστήματα που θα πωληθούν ενδεχομένως από τις ΗΠΑ στην Τουρκία θα χρησιμοποιηθούν με βεβαιότητα εναντίον της Ελλάδας, της Κύπρου και άλλων κρατών της περιοχής.

Αυτή τη φορά οι Αμερικανοί φαίνεται πως έχουν πάρει αρκετά σοβαρά το θέμα του εμπάργκο καθώς δεν είναι μόνο οι επιθετικές ενέργειες της γείτονος αλλά ο Ερντογάν επιμένει να κρατά όμηρο τον πάστορα Μπράνσον ζητώντας μάλιστα επιτακτικά την ανταλλαγή του με τον αυτοεξόριστο ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο σκληρός σύμβουλος Ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου, Τζον Μπόλτον, είναι ήδη πυρ και μανία με την Άγκυρα και δεν πρόκειται να αφήσει τον Τραμπ να ανεχθεί τα «παζάρια» του σουλτάνου.

Ρεπορτάζ: HellasJournal

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: