Ανοιχτή διένεξη ΗΠΑ και Ευρώπης, διαπίστωσε στην Ουάσιγκτον ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας




Την άσχημη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι σχέσεις των Ευρωπαίων με την αμερικανική κυβέρνηση, απέδειξε η χθεσινή επίσκεψη στην Ουάσιγκτον του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών, Χάικο Μάας.

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ συνάντησε εκεί τον Αμερικανό ομόλογο του, Μάικ Πομπέο, αλλά και τον Σύμβουλο Ασφαλείας του Προέδρου Τραμπ, Τζον Μπόλτον.

Αυτή την φορά, βασικό θέμα των συνομιλιών αλλά και της διαφωνίας των δύο πλευρών, ήταν η απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από την συμφωνία για τα πυρηνικά με το Ιράν.

Μιλώντας σε γερμανικά ΜΜΕ –μετά τις συναντήσεις του-ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών δεν μπόρεσε να κρύψει την απογοήτευση του, συνοψίζοντας την στη φράση «συμφωνήσαμε πως διαφωνούμε».

Όπως είπε «δεν υπήρξε ποτέ μεγαλύτερη διαφορά απόψεων. Εγώ κατέστησα ξεκάθαρη τη γερμανική και ευρωπαϊκή θέση –ότι δηλαδή μαζί με τη Βρετανία, τη Γαλλία και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους θα μείνουμε προσηλωμένοι στη συμφωνία με το Ιράν, καθώς αποτελεί βασικό θέμα για την ασφάλεια μας. Προσπαθούμε να μην υπάρξουν μόνιμες βλάβες στις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ. Είμαστε πολύ μακριά από έναν συμβιβασμό με τις ΗΠΑ και εγώ δήλωσα ξεκάθαρα πως δεν συμφωνούμε με τον δρόμο που διάλεξαν οι ΗΠΑ».

Γερμανοί αναλυτές επισημαίνουν πως ποτέ πριν, οι σχέσεις της Γερμανίας και των Ευρωπαίων γενικότερα με τις ΗΠΑ δεν βρίσκονταν σε τόσο άσχημο επίπεδο και πως την φορά αυτή η διένεξη με την Ουάσιγκτον είναι ανοιχτή, δίχως να τηρούνται τα στοιχειώδη προσχήματα.

ΚΥΠΕ – Παντελής Βαλασόπουλος
Γερμανία/ΒΕΡΟΛΙΝΟ
24/05/2018 11:51

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: