Την καθαίρεση του εμπλεκόμενου στην υπόθεση της Έλενας Φραντζή ιερέα αποφάσισε η Σύνοδος




Την εκ της ιερωσύνης καθαίρεση του π. Στυλιανού Σάββα, εξ Εργατών, αποφάσισε ομόφωνα η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου, η οποία συνήλθε σήμερα, σε έκτακτη συνεδρία, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου.

Η υπόθεση είχε συγκλονίσει την Κύπρο όταν η 29χρονη Έλενας Φραντζή έβαλε τέλος στη ζωή της και αποκαλύφθηκε το δράμα που ζούσε από παιδάκι. Σε ηλικία 4 ετών η Έλενα δόθηκε σε ανάδοχη οικογένεια, καθώς η μητέρα της αντιμετώπιζε πρόβλημα με εξαρτήσεις. Ο θετός της πατέρας, Στυλιανός Σάββας, ιερέας σε χωριό της επαρχίας Λευκωσίας, την κακοποιούσε σεξουαλικά, ενώ σωματική βία ασκούσε σε βάρος της και η μητριά της.
Στην ηλικία των 20 ετών αποφάσισε να μιλήσει στο δικαστήριο ως μάρτυρας κατηγορίας εναντίον του θετού της πατέρα. και δέχθηκε ένα μεγάλο πόλεμο γιατί τόλμησε να μιλήσει και να κατηγορήσει ένα «ευυπόληπτο πολίτη» (πατέρα της) και ως εκ τούτου αμφισβητήθηκε και δεχόταν ύβρης. Τελικά το δικαστήριο τον καταδίκασε σε δυο χρόνια φυλακή ενώ μετά την αποφυλάκιση του ο «προϊστάμενος του» έκρινε ότι αδίκως φυλακίστηκε και έτσι του έδωσε το δικαίωμα να επιστρέψει στα καθήκοντα του. Την εξέλιξη αυτή δεν άντεξε το κορίτσι.  Η επαναφορά του πατέρα της στην ιεροσύνη είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις που ανάγκασαν την Ιεραρχία της Κύπρου να ασχοληθεί και πάλι με το θέμα.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου, η Σύνοδος εξέτασε τις υποθέσεις των ιερέων α) π. Στυλιανοῦ Σάββα, ἐξ Ἐργατῶν καὶ β) π. Νικολάου Χρίστου, ἐκ Παχυάμμου.

Για μεν τον π. Στυλιανὸ Σάββα, μετὰ ἀπὸ αἴτημα τοῦ οἰκείου Μητροπολίτου, γιὰ παραπομπὴ τῆς ὑπόθεσής του στὸ Πενταμελὲς Συνοδικὸ Δικαστήριο καὶ μετὰ καὶ ἀπὸ ἔγκριση τοῦ αἰτήματος τοῦ Πανιερωτάτου ἀπὸ τὴν Ἱερὰ Σύνοδο, τὸ Πενταμελὲς Συνοδικὸ Δικαστήριο, ἀφοῦ συνῆλθε σὲ κανονικὴ συνεδρία, ἀποφάσισε, ὁμοφώνως, τὴν ἐκ τῆς ἱερωσύνης καθαίρεση τοῦ π. Στυλιανοῦ Σάββα καὶ τὴν ἐπαναφορά του στὶς τάξεις τῶν λαϊκῶν, γιὰ τὰ κανονικὰ παραπτώματα στὰ ὁποῖα ὑπέπεσε.

Γιὰ δὲ τὸν π. Νικόλαο Χρίστου, ἐκ Παχυάμμου, ἀναμένονται τὰ σχετικὰ πορίσματα τῆς Ἀνακριτικῆς Ἐπιτροπῆς, τὰ ὁποῖα θὰ ὁλοκληρωθοῦν μέχρι τέλους τοῦ μηνὸς Ἀπριλίου.

ΚΥΠΕ
ΚΥΠΡΟΣ-Λευκωσία
18/04/2018 15:04

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: