Ο ιερέας-τέρας βίαζε τετράχρονο κορίτσι: Μία απίστευτη τραγωδία εξελίχθηκε στην Κύπρο




Συγκλονισμό έχει προκαλέσει στο Παγκύπριο ο θάνατος της 29χρονης Έλενας Φραντζή. Με την είδηση του θανάτου της, ήρθε στο φως της δημοσιότητας η τραγική ιστορία που κουβαλούσε το χαμογελαστό κορίτσι, αναφέρει το τηλεοπτικό δίκτυο TV ONE.

Την ιστορία της Έλενας, έφερε στο φως της δημοσιότητας, η Αναστασία Παπαδοπούλου η οποία παραδέχεται ότι η πολιτεία την οδήγησε στον τάφο, αφού όταν ήταν 4 ετών και είχε μιλήσει, δεν την άκουσε κανείς ενώ της ζήτησε συγνώμη…

Όλα ξεκίνησαν την δεκαετία του 70΄

Όλα ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1970, όταν η γιαγιά της Έλενας δολοφονήθηκε από τον παππού της μπροστά στα μάτια των παιδιών τους, προκαλώντας τεράστιο πλήγμα στον ψυχικό τους κόσμο. Αργότερα, ένα από τα παιδιά της οικογένειας, απέκτησε μία κόρη. Την Έλενα.

Σε ηλικία 4 ετών η Έλενα δόθηκε σε ανάδοχη οικογένεια, καθώς η μητέρα της αντιμετώπιζε πρόβλημα με εξαρτήσεις.

Ο θετός της πατέρας, ιερέας σε χωριό της επαρχίας Λευκωσίας, την κακοποιούσε σεξουαλικά, ενώ σωματική βία ασκούσε σε βάρος της και η μητριά της.

Σε ηλικία μόλις 10 ετών η Έλενα κατήγγειλε το περιστατικό στο Γραφείο Ευημερίας, ωστόσο κανείς δεν την πίστεψε. Ο φάκελός της δε, χάθηκε! Το μαρτύριο της νεαρής κοπέλας συνεχίστηκε για μερικά χρόνια ακόμη, όταν στην ηλικία των 20 ετών αποφάσισε να μιλήσει στο δικαστήριο ως μάρτυρας κατηγορίας εναντίον του θετού της πατέρα.

Τότε η Έλενα δέχθηκε ένα μεγάλο πόλεμο γιατί τόλμησε να μιλήσει και να κατηγορήσει ένα «ευυπόληπτο πολίτη» (πατέρα της) και ως εκ τούτου αμφισβητήθηκε και δεχόταν ύβρης.

Τελικά το δικαστήριο τον καταδίκασε σε δυο χρόνια φυλακή ενώ μετά την αποφυλάκιση του ο «προϊστάμενος του» έκρινε ότι αδίκως φυλακίστηκε και έτσι του έδωσε το δικαίωμα να επιστρέψει στα καθήκοντα του.

Το διάστημα εκείνο, την Έλενα παρακολουθούσε ψυχολόγος, ενώ η νεαρή κοπέλα σπούδαζε κοινωνική λειτουργός.

Με τη λήξη της ποινής του ο ιερέας επέστρεψε στα καθήκοντά του, κάτι που προκάλεσε τον συγκλονισμό της Έλενας, η οποία παράτησε τις σπουδές της.

Η εγκληματική αδιαφορία της λειτουργού του γραφείου Ευημερίας

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, το παιδάκι, δεν είχε την απαραίτητη στήριξη του Γραφείου Ευημερίας το οποίο μάλλον αδιαφόρησε όταν η Έλενα παραπονέθηκε, για τον ξυλοδαρμό που δεχόταν από τη σύζυγο του ιερέα «πατέρα» της.

Λόγω του φόβου που ένοιωθε απέναντι στη σύζυγο του «πατέρα» της και αφετέρου λόγω των τραυματικών εμπειριών της από τη συμπεριφορά του ίδιου, η Έλενα βρήκε το ψυχικό σθένος να μιλήσει ξανά για τα προβλήματα της μόνο όταν έφθασε σε αρκετά μεγαλύτερη ηλικία αφού πριν αμφισβητήθηκε.

Δεν διώχθηκε η παπαδιά

Παράλληλα, το Δικαστήριο δεν παρέλειψε να λάβει υπόψη ότι δεν διώχθηκε η σύζυγος του «πατέρα» της παρά το παράπονο που υπέβαλε και γι΄ αυτήν η Έλενα, καθώς «ούτε κάποια συγκεκριμένη ενέργεια φαίνεται να λήφθηκε εναντίον της Λειτουργού ή των Λειτουργών του Γραφείου Ευημερίας που ουσιαστικά αδιαφορούσαν για την ευημερία της παραπονούμενης».

Ο ιερέας, καταχράστηκε το ρόλο του ανάδοχου πατέρα και αντί να παρέχει προστασία και φροντίδα σε ένα μικρό τετράχρονο κοριτσάκι, προέβαινε σε σιχαμερές και αφύσικες για την ηλικία του παιδιού πράξεις» ανέφερε το δικαστήριο ενώ τόνισε ότι «η αμαύρωση και σπίλωση της παιδικής ψυχικής αθωότητας αποσυνθέτει τον χαρακτήρα του παιδιού σε βαθμό που αποστερείται της φυσιολογικής ζωής».

Έστησαν στον τοίχο την Έλενα

Ο ιερέας μετά την καταγγελία της 29χρονης Έλενας, διωκτικέ ποινικά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η κοινωνία στην οποία ζούσε, να ξεσηκωθεί. Όχι όμως υπέρ της Έλενας, αλλά εναντίον της… Και τι δεν είχε ακούσει για το γεγονός ότι κατηγόρησε τον «πατέρα» της για σεξουαλική κακοποίηση.

Παρόλα αυτά, η μαρτυρία της χαρακτηρίστηκε από το δικαστήριο ως πειστική και αυθόρμητη. Το Δικαστήριο θεώρησε ότι η παραπονούμενη προέβη στην καταγγελία όταν σε ηλικία ώριμη βρήκε το ψυχικό σθένος να εκφράσει και να εξωτερικεύσει τις εμπειρίες της «για να ηρεμήσει η ψυχή» της, κρίνοντας εύλογη και την απάντηση της σε σχετική ερώτηση κατά την αντεξέταση ότι δεν θα έβαζε τον εαυτό της «σε όλη αυτή τη διαδικασία και να τα τραβά όλα τούτα για μιαν εκδίκηση (της συζύγου)», αναφέρεται στην απόφαση.

Μάλιστα, όταν πήγε να καταθέσει στο δικαστήριο εναντίον του «πατέρα» της, της έριχναν τενεκεδάκια και την έβριζαν.

Μητροπολίτης Ταμασού: Μας στοιχειώνει που χάσαμε την Έλενα

Φιλοξενούμενος στον Active ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας, σχετικά με το θάνατο της άτυχης 29χρονης, δήλωσε συγκλονισμένος από τον αδόκητο χαμό της, αναφερόμενος στο γεγονός ότι η Έλενα Φραντζή βρισκόταν τα τρία τελευταία χρόνια υπό τη φροντίδα της Μητρόπολης τόσο σε οικονομικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο, αφού στελέχη και ψυχολόγοι ανέλαβαν εξ ολοκλήρου την περίπτωση της 365 ημέρες το χρόνο. Μάλιστα ανέφερε ότι ο ίδιος προσωπικά αλλά και τα στελέχη είναι εμπλεκόμενοι και ένα παιδί τους έφυγε μέσα από τα χέρια.

Η υπόθεση σύμφωνα με τον Μητροπολίτη, έφθασε στα δικαστήρια με την κατηγορία άσεμνης επίθεσης κατά γυναικός από συγκεκριμένο ιερέα και εκδικάστηκε με συγκεκριμένες ποινές, γεγονός που δεσμεύει τα χέρια για περισσότερες ποινές. Παρ’ όλες τις ποινές που επιβλήθηκαν στον ιερέα, ο ίδιος υποστήριξε ότι από πλευράς Μητρόπολης υπερέβησαν κανονισμούς και πρωτόκολλα θέτοντας σε 3ετή αργία τον ιερέα, αφαιρώντας του τα ενοριακά του καθήκοντα και δραστηριότητες που αφορούσαν παιδιά. Ο ιερέας, σύμφωνα με τον Μητροπολίτη, απομονώθηκε σε μοναστήρι της περιοχής όπου του επιβλήθηκε πνευματικό πρόγραμμα προσευχής. Συνεχίζοντας, υπογράμμισε ότι αυτές οι ποινές για έναν ιερωμένο θεωρούνται μεγάλη τιμωρία.

Παράλληλα , τόνισε με αφορμή την περίπτωση της 29χρονης στην οποία έγινε προσπάθεια να δοθεί υποστήριξη με κάθε τρόπο, η μητρόπολη έδωσε μεγάλη σημασία για την επιμόρφωση με σεμινάρια και άλλες δραστηριότητες που αφορούν τα ζητήματα αυτά μιας και μέχρι τότε δεν είχαν κληθεί ν’ αντιμετωπίσουν παρόμοια περιστατικά. Ευχαρίστησε μάλιστα επανειλημμένα τα στελέχη της Μητρόπολης που στάθηκαν μέχρι το τέλος δίπλα στην Έλενα.

Ο ίδιος, τόνισε βρέθηκε στο στόχαστρο από ανθρώπους που υποστήριζαν τον ιερωμένο, ότι εξάντλησε την αυστηρότητα του αφού αμέσως όταν καταγγέλθηκε η υπόθεση ο ιερέας τέθηκε σε αργία μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

Ο μητροπολίτης, παραδεχόμενος ότι η υπόθεση της άτυχης Φραντζή ήταν ένα στοίχημα που χάθηκε αφού την έχασαν μέσα από τα χέρια τους. «Μας στοιχειώνει που δεν προλάβαμε την Έλενα και αν δεν παραδεχθούμε ότι υπήρξαν κενά θα εθελοτυφλούμε.

Πρέπει να δούμε τι πήγε λάθος τι νομοθεσίες υπάρχουν και τι μπορούμε να κάνουμε για να μην υπάρξουν στο μέλλον τέτοια περιστατικά» συμπλήρωσε.

Σε παρέμβαση της στον Active η ψυχολόγος και συντονίστρια στο Σπίτι του Παιδιού , Τάνια Μασιά τόνισε ότι η σεξουαλική κακοποίηση είναι κάτι που υπάρχει είτε το πιστεύουμε είτε όχι και γίνεται είτε από μέλη της οικογένειας είτε από άτομα που βρίσκονται στον περίγυρο του παιδιού και τα εμπιστεύεται.

Η περίπτωση της Έλενας ήταν μια περίπτωση παιδιού που υπήρξε αμέλεια. Έχουν αλλάξει πολλά από τότε ανέφερε η κ. Μασία με τη θέσπιση της Εθνικής Στρατηγικής για τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση το 2014.

Μέχρι πρότινος όταν ένα παιδί κατάγγελλε υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης πηγαινοερχόταν στις αρμόδιες υπηρεσίες, αναγκασμένο να λέει ξανά και ξανά τις ιστορίες, όχι λόγω των υπηρεσιών αλλά λόγω των διαδικασιών.

Σήμερα το Σπίτι του Παιδιού, στεγάζει όλες αυτές τις υπηρεσίες και όταν ένα παιδί καταγγείλει σεξουαλική κακοποίηση παραπέμπεται στην ειδική ανακριτική ομάδα που συστάθηκε τον Ιανουάριο του 2017. Εκεί δίνει οπτικογραφημένη κατάθεση και σε ειδικούς αστυνομικούς και ανακριτές χωρίς να γίνονται ερωτήσεις που ενδεχομένως να τραυματίσουν κι άλλο το παιδί., κάτι που δεν υπήρχε παλαιότερα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: