Ο Τραμπ έτοιμος να απαντήσει στο χτύπημα με τα χημικά όπλα στη Συρία: Τον στηρίζει η Μέι




Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε ότι αποφάσεις θα ληφθούν εντός 24 έως 48 ωρών μετά την επίθεση με χημικά όπλα στην πόλη της Ντούμα στην ανατολική Γούτα, κάνοντας λόγο για «ειδεχθή πράξη κατά αθώων».

«Ηταν φρικτό, τρομακτικό», δήλωσε ο Τραμπ με την ευκαιρία σύσκεψης υπουργών της κυβέρνησής του στον Λευκό Οίκο. «Δεν μπορεί να γίνει ανεκτό», πρόσθεσε υποσχόμενος τη λήψη σημαντικών αποφάσεων εντός των προσεχών δύο ημερών.

Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο του CNN, Κάιτλαν Κόλλινς, ο Πρόεδρος Τραμπ είπε πως η απόφαση για τη Συρία πιθανόν να ληφθεί μέχρι το τέλος της σημερινής ημέρας και αναφερόμενος για το εάν ο Πούτιν είναι υπεύθυνος είπε: «Ίσως να είναι…Εάν είναι, θα είναι πολύ σκληρό…Ο καθένας θα πληρώσει ένα τίμημα…και αυτός (θα πληρώσει)…Τίποτα δεν υπάρχει εκτός τραπεζιού».

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε διαβουλεύσεις με τους συμμάχους τους. «Θα υπάρξουν συνέπειες γι΄αυτήν την απαράδεκτη φρικαλεότητα», διευκρινίσθηκε.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Τερέζα Μέι, η οποία είπε πως ο Άσαντ και οι σύμμαχοί του, μεταξύ των οποίων και η Ρωσία, «θα πρέπει να λογοδοτήσουν» αν αποδειχθεί ότι είναι υπεύθυνοι για την επίθεση με τα χημικά.

Την ίδια στιγμή πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι κατά την επίθεση χρησιμοποιήθηκε χλώριο εμπλουτισμένο με το νευροπαραλυτικό Σαρίν.

Νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ, Τζιμ Μάτις, δήλωσε πως όλες οι επιλογές βρίσκονται στο «τραπέζι» ακόμα και αυτή των αεροπορικών επιθέσεων από τις ΗΠΑ κατά της Συρίας.
Στο αντίποδα και ακολουθώντας διαφορετική τακτική από την υπόλοιπη Δύση ή παίζοντας τον ρόλο του διαύλου επικοινωνίας η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο Πρόεδρο και συζήτησαν τις εξελίξεις στη Συρία.

Αργά το απόγευμα της Δευτέρας ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, ανακοίνωσε ότι οι φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα είναι ψεύτικες και πως ο ρωσικός στρατός δεν έχει εντοπίσει ίχνη επίθεσης με χημικά όπλα στη Ντούμα.

Πηγή: via Twitter, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Russia Today

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: