Γιώργος Μπαλταδώρος: Από σήμερα αιώνιος φύλακας του Αιγαίου και της χώρας




Στο πένθος βυθίστηκαν η Πολεμική Αεροπορία, οι Ένοπλες Δυνάμεις και η χώρα μας από τον άδικο θάνατο του σμηναγού, Γιώργου Μπαλταδώρου, σήμερα το μεσημέρι ενώ πετούσε πάνω από το Αιγαίο και σε απόσταση εννέα ναυτικών μιλίων βορειοανατολικά της Σκύρου. Ήδη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κήρυξε τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ο 34χρονος ηρωικός πιλότος, πατέρας δύο παιδιών, είχε γεννηθεί στο Μορφοβούνι Καρδίτσας, και όπως λένε οι συγχωριανοί του είχε πάθος με τη δουλειά του.

Ο σμηναγός Γιώργος Μπαλταδώρος, υπηρετούσε στην 331 Μοίρα Παντός Καιρού στη Σκύρο και θεωρείτο εκ των εμπειρότερων χειριστών καθώς είχε δεκαετή εμπειρία. Μάλιστα είχε επιλεγεί να μιλήσει στην εκπομπή «Με Αρετή και Τόλμη» εκ μέρους των συναδέλφων του για τα κρίσιμα λεπτά, που περνούν κατά τις αναχαιτίσεις τουρκικών αεροσκαφών.

Το χρονικό της τραγωδίας

Τα δύο Mirage 2000-5 απογειώθηκαν το μεσημέρι με κατεύθυνση το ανατολικό Αιγαίο καθώς υπήρξε σήμα για νέα παραβίαση του εθνικού εναερίου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη. Ωστόσο οι Τούρκοι πιλότοι εγκατέλειψαν τα σχέδιά τους και επέστρεψαν στην Τουρκία χωρίς να υπάρξει περαιτέρω εμπλοκή.

Ο σμηναγός Γιώργος Μπαλταδώρος μέσα στο cockpit του αεροσκάφους του. τη φωτογραφία αυτή ανήρτησε ο ίδιος στο προφίλ του στο Facebook στις 25 Αυγούστου 2016 Πηγή: Facebook
Ο σμηναγός Γιώργος Μπαλταδώρος μέσα στο cockpit του αεροσκάφους του. τη φωτογραφία αυτή ανήρτησε ο ίδιος στο προφίλ του στο Facebook στις 25 Αυγούστου 2016 Πηγή: Facebook

Στις 12:30 και ενώ το ζεύγος των αεροσκαφών πλησίαζε τη βάση του, ο χειριστής του ενός αεροσκάφους ανέφερε πως είχε χάσει την επαφή του με το δεύτερο Mirage 2000-5.

Αμέσως σήμανε συναγερμός και στη θαλάσσια περιοχή έφτασαν ελικόπτερα, σκάφη του λιμενικού και πλοία του Πολεμικού Ναυτικού. Λόγω της κρισιμότητας των ημερών ενημερωνόταν άμεσα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Την ίδια στιγμή οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωναν πως την ώρα της συντριβής δεν υπήρχε δικό τους σκάφος στην περιοχή.

Στις 15:00 ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε μέσω twitter πως ο πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας είχε «φύγει» από τη ζωή.

Οδύνη στην πολιτειακή και πολιτική ηγεσία

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τη σύζυγο και τους γονείς του ηρωικού πιλότου εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του.

Ο ηρωικός πιλότος της Πολεμικής Αεροπορία, Γιώργος Μπαλταδώρος - Πηγή: Facebook
Ο ηρωικός πιλότος της Πολεμικής Αεροπορία, Γιώργος Μπαλταδώρος – Πηγή: Facebook

Στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τονίζει πως «σήμερα χάσαμε έναν σπουδαίο πιλότο», ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε πως ο Γιώργος Μπαλταδώρος, «έδωσε τη ζωή του για την προάσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας».

Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, εξέφρασε με μήνυμά του την οδύνη του συνόλου των πολιτικών κομμάτων της χώρας, που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο.

Συλλυπητήρια από το εξωτερικό

Σε μια ασυνήθιστη για τις ημέρες κρίσης που διανύουμε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, τηλεφώνησε στον Αλέξη Τσίπρα και του εξέφρασε τα συλλυπητήρια τόσο του ίδιου όσο και του Ταγίπ Ερντογάν.

Αργά το βράδυ μέσω της Ισραηλινής Πρεσβείας στην Αθήνα ο αρχηγός της πολεμικής αεροπορία του Ισραήλ, κύριος Νορκίν, εξέφρασε την οδύνη του για τον άδικο θάνατο του Γιώργου Μπαλταδώρου.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: