Αν και δεν εκδόθηκαν νέες NAVTEX, η Τουρκία αυξάνει την ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ




Σιγή ασυρμάτων τηρούν όλες οι πλευρές, εν αναμονή εξελίξεων τις επόμενες μέρες σε σχέση με τη στάση που θα τηρήσει η Τουρκία σε σχέση με τις Navtex.

Το τελευταίο 48ωρο δεν υπήρξε καμία ουσιαστική εξέλιξη στην κατάσταση, ενώ ούτε και από πλευράς Τουρκίας έχει εκδοθεί οποιαδήποτε Navtex που να αφορά την περιοχή της Κύπρου και ευρύτερα την ανατολική Μεσόγειο.

Οπότε η προσοχή στρέφεται στο αν η Τουρκία θα «λήξει» τα μεσάνυχτα της ερχόμενης Πέμπτης 22 Φεβρουαρίου ή και νωρίτερα τις ασκήσεις του πολεμικού της ναυτικού στην περιοχή του τεμαχίου 3 ή αν θα προχωρήσει σε νέες ανάλογες προκλήσεις. Να σημειωθεί ότι μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου η Τουρκία έχει δημοσιεύσει δύο Navtex που περιλαμβάνουν την περιοχή του τεμαχίου 3 και του στόχου «Σουπιά». Η πρώτη στην οποία γίνεται αναφορά σε ασκήσεις του πολεμικού ναυτικού, που επικαλείται για να μην επιτρέπει στο γεωτρύπανο Saipem 12000 όπως και σε όλα τα άλλα εμπορικά, φορτηγά πλοία και τάνκερ να διέρχονται από την περιοχή, όπως και δεύτερη, στην οποία αναφέρεται ότι πολεμικό της πλοίο έλκει υποθαλάσσια συσκευή. Παράλληλα, διατηρεί στην ίδια περιοχή και πετρελαιοφόρο του πολεμικού ναυτικού, γεγονός που δείχνει ότι έχουν γίνει προβλέψεις για διάφορα σενάρια.

Σε σχέση με τις Navtex και το ερώτημα που τίθεται και δημόσια, γιατί η Δημοκρατία δεν ενήργησε ώστε να προκαταβάλει την τελευταία τουρκική πρόκληση, αξίζει να αναφερθεί ότι προληπτικά μέτρα λαμβάνονταν για ένα δίμηνο πριν την κίνηση του γεωτρύπανου για γεώτρηση στον στόχο «Σουπιά». Συγκεκριμένα η περιοχή είχε δεσμευτεί από τριμήνου με επίκληση περιβαλλοντικών και επιστημονικών ερευνών για όλη την περίοδο. Επίσης με Navtex η περιοχή είχε δεσμευτεί για πολυεθνικές ασκήσεις έρευνας και διάσωσης που διεξάχθηκαν λίγο πριν ξεκινήσει η μετακίνηση του γεωτρύπανου, με τη συμμετοχή και των πολεμικών ναυτικών άλλων χωρών.

Σε αυτές είχε αντιδράσει από το τέλος Ιανουαρίου η Τουρκία με διαδοχικές Navtex που εξέδιδε περιλαμβάνοντας για πρώτη φορά και τον στόχο της γεώτρησης.

Η τουρκική προκλητικότητα κορυφώθηκε αμέσως μετά την έκδοση δύο Navtex από την Κυπριακή Δημοκρατία, οπότε και αποκαλύφθηκαν και οι συντεταγμένες του στόχου, αφού προηγουμένως Δημοκρατία και Eni φρόντισαν να μείνουν εμπιστευτικές.

Η χρονοσειρά δημοσίευσης των Navtex από το αρμόδιο για την περιοχή μας Ισπανικό Βασιλικό Ναυτικό, με βάση τις διεθνείς συμφωνίες (Navarea iii), αποδεικνύει, χωρίς να επιτρέπει αμφισβήτηση, τα γεγονότα: Με τη Navtex υπ’ αριθμόν 0131/2018 η Κυπριακή Δημοκρατία δέσμευσε τη ζώνη σε ακτίνα 5 ναυτικών μιλίων από το σημείο της γεώτρησης και με τη Navtex με αριθμό 0141/2018 απαγόρευσε την πλεύση πλοίων σε ακτίνα 500 μέτρων από το γεωτρύπανο Saipem 12000.

Ακολούθησαν –και φαίνεται και από τον αύξοντα αριθμό των ανακοινώσεων Navarea iii– οι προκλητικές Navtex της Τουρκίας. Συγκεκριμένα, η 0144/2018 για τις δήθεν στρατιωτικές ασκήσεις την περιοχή του τεμαχίου 3 και η 0145/2018 για την «έλκυση υποθαλάσσιου αντικειμένου από πολεμικό πλοίο».

Για να δικαιολογήσει μάλιστα την επικάλυψη ήδη δεσμευμένων ζωνών εξέδωσε ανακοίνωση προς ναυτιλλομένους, μέσω του σταθμού Αττάλειας, ότι η «ελληνοκυπριακή διοίκηση» δεν είναι η Κυπριακή Δημοκρατία που υπέγραψε τις διεθνείς συμβάσεις, οπότε δεν ισχύουν.

ΠΗΓΗ: philenews.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: