Ο Dow Jones παρέσυρε όλες τις αγορές σε Ευρώπη και Ασία: Επιφυλακτικοί οι αναλυτές




Τη βουτιά του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, ακολούθησαν και τα χρηματιστήρια της Ασίας, μετά τη μεγαλύτερη πτώση της αγοράς στις ΗΠΑ, τα τελευταία έξι χρόνια.

Σε κάποια στιγμή ο δείκτης της Ιαπωνίας Nikkei, είχε υποχωρήσει 7%, ανακάμπτοντας αργότερα για να κλείσει με μείωση 4,7%. Λονδίνο, Φρανκφούρτη και Παρίσι, ξεκίνησαν με σημαντική πτώση στο άνοιγμα με ποσοστά που έφτασαν το 3%. Στις ΗΠΑ η πτώση ήταν 4,6%. Οι πτώσεις αυτές ακολουθούν μερικά πολύ καλά χρόνια για τους επενδυτές, με το δείκτη Dow Jones, να έχει άνοδο 25% το 2017, ενισχυμένος από την επαναφορά της αμερικανικής οικονομίας.

Τα μεγάλα κέρδη και τα χαμηλά επιτόκια, στήριξαν το θετικό επενδυτικό κλίμα. Η πτώση ξεκίνησε σε παγκόσμια κλίμακα την περασμένη εβδομάδα, όταν τα πολύ ισχυρά νούμερα σε νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, δημιούργησαν την αίσθηση ότι το Federal Reserve των ΗΠΑ, θα χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια γρηγορότερα από ότι αναμένονταν.

Πάντως αναλυτές, διεθνώς, επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει σοβαρή αλλαγή κλίματος, και ότι είναι νωρίς να πει κανείς με σιγουριά. Όπως αναφέρουν η πτώση στις παγκόσμιες αγορές έχει τη φύση της διόρθωσης. Μάλιστα τονίζουν ότι οι χρηματαγορές είχαν μια πολύ ομαλή πορεία προς τα πάνω, δεν είχαν πτώση μεγαλύτερη του 3% για 15 μήνες, και αυτό δείχνει απουσία μεταβλητότητας, γεγονός που είναι ασυνήθιστο.

Οι περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι δεν πρόκειται για κατάρρευση της οικονομίας, αλλά ανησυχία για το γεγονός ότι πηγαίνει πολύ καλύτερα από ότι αναμένονταν και απαιτείται διόρθωση.

Η χώρα για την οποία προβλέπουν ότι παραμένει κολλημένη είναι η Ιαπωνία, και σύμφωνα με οικονομικές πηγές στο Τόκιο, υπάρχει μηδαμινή πιθανότητα για αύξηση των επιτοκίων.

Γενικά οι αγορές στην Ασία, ακολουθούν τη Νέα Υόρκη. Το Χόνγκ Κόνγκ, έπεσε 5,12%, το χρηματιστήριο της Νότιας Κορέας, 2,6%, και της Αυστραλίας, 3,2%.

MIGNATIOU.COM06/02/2018

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: